Μαρ
18

Σε εγρήγορση για το φετινό διπλό σύστημα
Εκτύπωση

Ο συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων που καλούνται να βρίσκονται σε εγρήγορση το επόμενο διάστημα και μέχρι τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων είναι το μεγάλο ζητούμενο για το υπουργείο Παιδείας.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα πριν από λίγες ημέρες διευρυμένη συνάντηση όλων των διευθυντών εκπαίδευσης, παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη.

Στην συνάντηση βρέθηκαν από τα Γιάννενα τόσο η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης της Ηπείρου Αγγελική Φωτεινού όσο και οι διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κ.κ. Τζίμας και Ράπτης αντίστοιχα.

Η κα. Φωτεινού αναφέρθηκε στο θέμα των Πανελλήνιων Εξετάσεων που φέτος θα διεξαχθούν με διπλό σύστημα, παλιό και νέο.

Η κα. Φωτεινού υποστήριξε ότι είναι όλα υπό έλεγχο και ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και χωρίς προβλήματα ενώ είπε ότι οι εξετάσεις είναι αδιάβλητες σημειώνοντας ότι το σύστημα είναι από τα καλύτερα που εφαρμόζεται. «Υπάρχουν όλες οι δικλίδες ασφαλείας προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά για τις εξετάσεις των παιδιών». 

Μαρ
18

Στο σημείο «μηδέν» λόγω... υποβάθμισης
Εκτύπωση

Διήμερη αποχή των παιδιών αποφάσισαν οι γονείς για την έλλειψη υποδομών,

καθώς υπάρχουν τέσσερις αίθουσες για έξι τάξεις

 

Σε διήμερη κινητοποίηση προχωρούν από χθες οι γονείς και εκπαιδευτικοί του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων εξαιτίας των σοβαρών κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εδώ και πέντε χρόνια.

«Δεν στέλνουμε τα παιδιά μας στο σχολείο ώσπου να βρεθεί από τους αρμόδιους λύση» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα σε γενική συνέλευσή τους, χθες και σήμερα Παρασκευή, θα συγκεντρωθούν στις 8.00 στην πόρτα του σχολείου στην προσπάθειά τους να γνωστοποιήσουν με κάθε τρόπο για μια ακόμα φορά το πρόβλημα στην τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς.

Εδώ και πέντε χρόνια το 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων αντιμετωπίζει σοβαρότατα στεγαστικά προβλήματα. Συγκεκριμένα το σχολείο στεγάζεται στο ισόγειο του διδακτηρίου του σχολικού συγκροτήματος του Κάστρου Ιωαννίνων όπου συστεγάζονται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με προβλήματα όρασης καθώς και το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Μαρ
18

Στην επιφάνεια τα πρώτα προβλήματα στον Κατσικά
Εκτύπωση

Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υδροδότηση του καταυλισμού και κυρίως με την αποχέτευση, καλείται να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑΙ -Σε αναζήτηση αραβόφωνων εκπαιδευτικών οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης

 

 

Τα πρώτα προβλήματα έκαναν τις τελευταίες ώρες την εμφάνισή τους στην περιοχή του παλιού αεροδρομίου στον Κατσικά, όπου με πιο... αργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το στήσιμο του καταυλισμού που θα φιλοξενήσει περίπου 5000 πρόσφυγες.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 55 σκηνών χωρητικότητας έξι έως οκτώ ατόμων, ενώ από την Τετάρτη που έφτασαν στην περιοχή 700 σκηνές σταμάτησαν οι εργασίες χαλικόστρωσης του εδάφους, καθώς η εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο δεν έχει άλλες διαθέσιμες ποσότητες.

Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες προέκυψε ένα νέο ζήτημα, που αφορά πλέον τη ΔΕΥΑΙ και έχει να κάνει με την υδροδότηση του καταυλισμού, αλλά κυρίως με την αποχέτευση.

Μαρ
17

Αγώνας για να μην χαθούν χρήματα από το έργο ΟΣΔΕ
Εκτύπωση

Στα Γιάννενα βρέθηκαν χθες διευθυντικά στελέχη της ΓΑΙΑ Επιχειρείν που μαζί με στελέχη της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων συντόνισαν τις ενέργειες για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία έναρξης του έργου ΟΣΔΕ για το 2016.

Η προετοιμασία και η γενικότερη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών, είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο όπως εξήγησε τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χριστ. Μπαλτογιάννης, όσο και ο διευθυντής έργου της ΓΑΙΑ Επιχειρείν Δημήτρης Καπνιάς, με τον δεύτερο να σημειώνει πως όσο καλύτερα γίνουν οι αιτήσεις για τον ΟΣΔΕ του 2016 τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να χαθούν χρήματα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο απηύθυνε έκκληση στους δικαιούχους να απευθύνονται στις υπηρεσίες που έχουν την τεχνική δυνατότητα και μία από αυτές είναι και η Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων.

Από την άλλη πάντως, το μείζον ζήτημα που προέκυψε το 2014 με τους βοσκότοπους και στην περιοχή των Ιωαννίνων, με δεκάδες κτηνοτρόφους να μένουν εκτός των επιλέξιμων εκτάσεων και στη συνέχεια να χάνουν και μέρος της εξισωτικής αποζημίωσης, παραμένει δυσεπίλυτο παρά τα βήματα που έχουν γίνει για την επίλυσή του.

Μαρ
17

Προς… εξαφάνιση τα παχύσαρκα παιδιά
Εκτύπωση

Η περιφέρειά μας είναι η περιοχή της Ελλάδος με το χαμηλότερο ποσοστό υπέρβαρων παιδιών -  Ποιες οι περιοχές με τα περισσότερα παχύσαρκα παιδιά

 

 

Στα νησιά της Ελλάδας εντοπίζονται τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού, χαμηλή προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα και καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του προγράμματος αξιολόγησης του ΕΥΖΗΝ για το σχολικό έτος 2014-2015, κατά το οποίο συμμετείχαν περίπου 350.000 μαθητές/τριες από 4.000 σχολεία της Ελλάδας, οι περιφέρειες με τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με βάρος άνω του φυσιολογικού είναι αυτές του Νότιου Αιγαίου (35%), του Βόρειου Αιγαίου (34%) και των Ιονίων Νήσων (33%).

Την ίδια ώρα, οι περιφέρειες με τα χαμηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών είναι αυτές της Ηπείρου (27%) και της Θεσσαλίας (28%).

Παράλληλα, οι περιφέρειες της Ελλάδας με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών, δηλαδή οι περιφέρειες του Νότιου Αιγαίου, του Βόρειου Αιγαίου και των Ιονίων Νήσων έχουν και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με πολύ χαμηλή προσκόλληση στη Μεσογειακή δίαιτα (10%), καθώς και τα υψηλότερα ποσοστά παιδιών με μη ικανοποιητικό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας (45%).

Μαρ
17

«Γέμισε» με… άλογα μετά από τροχαίο με νταλίκα
Εκτύπωση

Ένα από τα πιο παράξενα τροχαία ατυχήματα, συνέβη χθες το μεσημέρι στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων του Δροσοχωρίου.

Συγκεκριμένα, στις 3 περίπου το μεσημέρι της Τετάρτης, μια νταλίκα φορτωμένη με άλογα, που κατευθύνονταν προς Ηγουμενίτσα, εξετράπη της πορείας της και ανατράπηκε με αποτέλεσμα δεκάδες άλογα που μετέφερε προς την Ιταλία, να βρεθούν στο οδόστρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νταλίκα που ήταν φορτωμένη με 30 άλογα, προσέκρουσε στα τσιμεντένια προστατευτικά των διοδίων, εξετράπη της πορείας του και έκλεισε και τα δύο ρεύματα.

Ένα άλογο βρήκε τραγικό θάνατο, ενώ τα υπόλοιπα έμειναν στο δρόμο και κάποια προφανώς σοκαρισμένα και ανήσυχα από την πρόσκρουση, αφήνιασαν και άρχισαν να τρέχουν στην Εγνατία, αλλά και στα αγροτεμάχια δίπλα από αυτήν. Κάποια εγκλωβίστηκαν μέσα στο φορτηγό που τα μετέφερε, όμως με προσεκτικές κινήσεις απεγκλωβίστηκαν μετά από λίγη ώρα.

Μαρ
17

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τις «τριτοκοσμικές» συνθήκες
Εκτύπωση

Στα όριά του έχει φτάσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του διδακτηρίου του Σχολικού Συγκροτήματος του Κάστρου.

Στο ίδιο Συγκρότημα στεγάζονται το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με Προβλήματα Όρασης και το 9ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων.

Βλέποντας την αδιαφορία των αρμοδίων για την κακή κατάσταση των εγκαταστάσεων, την ώρα που δεν διαφαίνεται δυνατότητα μετεγκατάστασης των μαθητών, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, ώστε να μην συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και την επόμενη χρονιά.

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, που έγινε πριν μια βδομάδα αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει σε αγωνιστική κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, απειλώντας μάλιστα με αποχή των παιδιών από τα μαθήματα, έως ότου βρεθεί λύση.

«Την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις 8 το πρωί, συγκεντρωνόμαστε στην πόρτα του σχολείου και γνωστοποιούμε το πρόβλημα στην τοπική κοινωνία και τους αρμόδιους φορείς με κάθε τρόπο», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση.

Μαρ
17

Στήθηκαν οι πρώτες σκηνές, εν αναμονή των προσφύγων
Εκτύπωση

Συνεχίζονται με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες, ώστε ο χώρος του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου να είναι έτοιμος εντός των επόμενων ημερών - 75 σκηνές στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκη» στην Φιλιππιάδα

 

Με πολύ γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι εργασίες προετοιμασίας του χώρου στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο Κατσικά, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να υποδεχθεί τους πρώτους πρόσφυγες.

Ήδη, στρατιώτες άρχισαν να στήνουν σκηνές στο μεγαλύτερο Κέντρο Φιλοξενίας στην Ήπειρο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ στις πρώτες σκηνές που στήθηκαν θα στεγαστούν οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι υπηρεσίες που θα καταγράψουν τους πρόσφυγες και θα συνδράμουν στην ομαλή εγκατάστασή τους.

Οι στρατιώτες έστησαν δεκάδες σκηνές ενώ ετοίμασαν και τους χώρους όπου θα στηθεί το Διοικητήριο, η Αστυνομία και φυσικά οι γιατροί του Κόσμου που αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες μέρες, όταν δηλαδή θα έρθουν και οι πρώτοι πρόσφυγες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία στον χώρο, δεν έχει χαλικοστρωθεί ολόκληρος όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αναμένεται να στηθούν περίπου επτακόσιες σκηνές χωρητικότητας 7 εως 10 ατόμων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο Παλιό αεροδρόμιο του Κατσικά θα φιλοξενηθούν τουλάχιστον 5.000 πρόσφυγες-μετανάστες.

Ήδη, ένας μεγάλος αριθμός σκηνών έχει παραληφθεί και είναι παραταγμένος κατά μεσής του χωραφιού ενώ είναι πιθανόν να παραλάβουν και άλλες σκηνές από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών.

Την ίδια ώρα, που οι σκηνές στηνόταν από τον Ελληνικό Στρατό, συνεργεία της ΔΕΗ προχωρούσαν στην εγκατάσταση κολώνων ώστε να γίνει η απαιτούμενη ηλεκτροδότηση ενώ φορτηγά κουβαλούσαν και δεξαμενές συγκέντρωσης λυμάτων και ομβρίων υδάτων (βόθρους).

Μαρ
17

Διαξιφισμοί για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα
Εκτύπωση

Η χθεσινή συνεδρίαση του Σώματος έκρυβε προ ημερήσιας διάταξης μία «κόντρα» μεταξύ δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης για την διεκδίκηση του τίτλου - Έντονο παρασκήνιο για την παραίτηση της αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου Β. Μέγα

 

Έντονες ήταν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου οι αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης για το γνωστό θέμα της διεκδίκησης του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, στον οποίο όπως είναι γνωστό, τα Γιάννενα δεν μπόρεσαν να περάσουν στην τελική φάση.

Παράλληλα, εκτός ημερήσιας διάταξης όπου συζητήθηκε το θέμα υπήρξε και μία άλλη σημαντική ανακοίνωση, η οποία έχει να κάνει με την παραίτηση της μέχρι πρότινος αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου Βάσως Μέγα, η οποία εξήγησε στο Σώμα τους λόγους που την οδήγησαν στην παραίτηση, με βασικότερο από αυτούς τη διαφορά φιλοσοφίας με τον πρόεδρο Κώστα Γκόγκο.

Πρόκειται για μία παραίτηση που είχε παραγκωνιστεί από τη θέση της, σχεδόν από την πρώτη στιγμή, με την ίδια να μην κρύβει την απογοήτευσή της για την κατάσταση, που επικρατεί στη διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου και να διαφωνεί με τον τρόπο λειτουργίας και τις ενέργειες του προέδρου Κ. Γκόγκου.

Η επιστολή παραίτησης έφτασε στα χέρια του δημάρχου Θ. Μπέγκα πριν από λίγες μόλις ημέρες, με τον δήμαρχο να ζητά από την κα Μέγα, να το ξανασκεφτεί να μην επιμείνει στην απόφασή της. 

Μαρ
17

Ενίσχυση του ΤΕΙ Ηπείρου, στα ίδια το Πανεπιστήμιο
Εκτύπωση

Σημαντική η αύξηση των νέων σπουδαστών στο ΤΕΙ με τα περισσότερα τμήματά του

να βγαίνουν ενισχυμένα - 4.360 φοιτητές θα έρθουν φέτος στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ

 

 

Ελαφρώς ενισχυμένος θα είναι ο συνολικός αριθμός των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-17 συγκριτικά με την περασμένη ακαδημαϊκή χρονιά 2015-2016. Η αύξηση, ωστόσο, αφορά τη φοίτηση σε ΤΕΙ. Συγκεκριμένα, οι εισακτέοι στα ΤΕΙ θα αυξηθούν κατά 2.000 άτομα, ενώ στα πανεπιστήμια θα μειωθούν κατά 345 άτομα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, οι θέσεις στα τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυξάνονται κατά 1.655, σημειώνοντας αύξηση 2,42% από πέρυσι. Το υπουργείο έλαβε υπόψη τον αριθμό των περυσινών εισακτέων, τα αιτήματα των επί μέρους τμημάτων για βέλτιστο αριθμό φοιτητών, τα καταγεγραμμένα από την αρμόδια υπηρεσία προβλήματα ανά τμήμα αλλά και τα στοιχεία σχετικά με τη χρηματοδότηση των τμημάτων. Η τάση ενίσχυσης της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης είχε διαφανεί από περασμένες χρονιές. Συγκεκριμένα, το 2015-16 ο συνολικός αριθμός των εισακτέων μειώθηκε από 70.305 άτομα σε 68.345, αλλά οι θέσεις στα ΤΕΙ είχαν αυξηθεί από 23.570 σε 24.145.

Συγκεκριμένα, και σε ό,τι αφορά την Ήπειρο, στα δύο εκπαιδευτικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα εισαχθούν 4.360 νέοι φοιτητές (50 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι) και συγκεκριμένα 2.930 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και 1.430 στο ΤΕΙ.

Μαρ
17

Επενδύει και φέτος στους Γερμανούς τουρίστες
Εκτύπωση

Σημαντικά τα οφέλη της παρουσίας της Περιφέρειας στη διεθνή έκθεση του Βερολίνου - Συγκρατημένη αισιοδοξία για αύξηση των κρατήσεων προς την Ελλάδα εξαιτίας των προβλημάτων στις μουσουλμανικές χώρες

 

Πολλαπλά είναι τα οφέλη για την Περιφέρεια Ηπείρου σε κάθε τουριστική έκθεση που συμμετέχει, όπου δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στην προβολή της περιοχής, αλλά και στην προσέλκυση επισκεπτών από κάθε γωνιά της Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό η Περιφέρεια Ηπείρου συμμετείχε και φέτος στην Διεθνή Έκθεση του Βερολίνου, επενδύοντας για μία ακόμη χρονιά στην αύξηση των τουριστών από τη Γερμανία και τις όμορες χώρες της.

Ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που συγκεντρώνει η συγκεκριμένη Διεθνής Έκθεση- που θεωρείται η μεγαλύτερη του κόσμου- είναι  ο τελικός απολογισμός της, σύμφωνα με  τον οποίο  ο αριθμός των εμπορικών επισκεπτών έφτασε τις 120.000!

Το  νέο και αισιόδοξο στοιχείο που προέκυψε από την  ITB Berlin,  είναι η αύξηση των κρατήσεων προς την Ελλάδα, που οφείλεται ως ένα βαθμό και στα προβλήματα που υπάρχουν στη Μέση Ανατολή και σε μουσουλμανικές χώρες. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώνεται και πρόθεση αναπροσδιορισμού των προορισμών εντός Ελλάδος, από την Ανατολική (που  επηρεάζεται από τις προσφυγικές ροές) προς άλλες περιφέρειες. Η τάση αυτή ήταν εμφανής και από το ενδιαφέρον που επέδειξαν οι επισκέπτες του περιπτέρου της Ηπείρου, που αποτελεί ένα πρόσθετο κίνητρο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού μας για τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου της Γερμανικής τουριστικής αγοράς. 

Μαρ
16

Αναγκαιότητα για την Ήπειρο η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας
Εκτύπωση

Ο αρμόδιος υφυπουργός, Αλέξης Χαρίτσης, από τα Γιάννενα ανακοίνωσε

πως στην Ήπειρο θα λειτουργήσουν, 31 Κέντρα Κοινότητας

 

Τα Γιάννενα, ήταν την Παρασκευή, ο επόμενος σταθμός στην Ήπειρο, μετά την Άρτα, για τον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση.

Ο κ. Χαρίτσης, από την πρωτεύουσα της Ηπείρου, εξέφρασε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Επιμελητηρίου, την αναγκαιότητα, η περιοχή, να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και στην απορρόφηση κονδυλίων από το νέο ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Το νέο τρίπτυχο, στο οποίο βασίζονται τα νέα προγράμματα, είναι εργασία, αλληλεγγύη και ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομίας, και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος βρέθηκε στα Γιάννενα, για να αναλύσει το ρόλο του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020 στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός νέου αναπτυξιακού τοπίου.

Η εκδήλωση, έδωσε την ευκαιρία να υπάρξει ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων με τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία, ενώ χαρακτηριστικό της «δίψας», όπως χαρακτηριστικά είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, που υπάρχει από τους επιχειρηματίες της περιοχής για νέα προοπτική, ήταν η μεγάλη τους συμμετοχή.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος