Μαρ
08

ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Στα Γιάννινα ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος
Εκτύπωση

Στα Γιάννινα βρέθηκε ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και καθηγητής κ. Ιωάννης Μουρμούρας.

Η επίσκεψη του είχε προγραμματιστεί μετά την επαφή του Προέδρου της Τράπεζας Ηπείρου Κωνσταντίνου Ζωνίδη και του Γενικού Διευθυντή Βασίλειου Τσουκανέλη στο γραφείο του κ. Υποδιοικητή στην Αθήνα, έπειτα από την απόλυτα επιτυχημένη αύξηση κεφαλαίου της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, όπου και συμφωνήθηκε η οργάνωση της επίσκεψης του κ. Υποδιοικητή στα Ιωάννινα, με σκοπό την επαφή του με επιχειρηματίες της πραγματικής οικονομίας της περιοχής μας.

Μαρ
08

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ - Μεγάλη η συμβολή τους στην παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες
Εκτύπωση

Μεταξύ των φορέων που βρίσκονται σε ετοιμότητα για την υποδοχή των προσφύγων είναι φυσικά και το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού.

Ήδη, κάνουν ασκήσεις ετοιμότητας για να είναι προετοιμασμένοι να συμβάλλουν ουσιαστικά στην υποδοχή των προσφύγων που πιθανά να είναι από την Συρία και το Ιράκ.

Ο αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Κώστας Τσάγκας μιλώντας στο ITV υποστήριξε ότι ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση που έχει να κάνει με την διανομή ανθρωπιστικού υλικού, την διάσωση ή ακόμη και την επανασύνδεση οικογενειών.

«Ο Ερυθρός Σταυρός είναι έτοιμος και είναι δίπλα στο μεγάλο ζήτημα των προσφύγων που έρχονται κατά χιλιάδες στη χώρα μας. Οι εθελοντές Σαμαρείτες βρίσκονται, όπως γνωρίζετε, στους σταθμούς υποδοχής και βοηθούν με όλους τους τρόπους» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τις επόμενες μέρες θα φτάσουν εδώ χιλιάδες άνθρωποι που θα μοιραστούν στα διάφορα κέντρα σε όλη την Ήπειρο. Οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστούν βοήθεια ενώ κάποιοι είναι εξαντλημένοι από την πολυήμερη αναμονή και τις κακές συνθήκες που ζουν.

«Είμαστε έτοιμοι να επέμβουμε και να προσφέρουμε όπου χρειαστεί λέει ο κ. Τσάγκας που έχει βρεθεί αρκετές φορές στη Λέσβο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που κατάφεραν να περάσουν το Αιγαίο και να φτάσουν στις ελληνικές ακτές. 

Μαρ
08

Έρχονται στην Ήπειρο οι πρώτοι πρόσφυγες
Εκτύπωση

Τις επόμενες ώρες αναμένεται στην περιοχή το πρώτο κύμα προσφύγων - 2.000 πρόσφυγες θα δεχθούν εντός της εβδομάδας τα τέσσερα Κέντρα Φύλαξης – Φιλοξενίας που θα λειτουργήσουν στην Ήπειρο

 

Μόνο τα σημεία στα οποία θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Φύλαξης – Φιλοξενίας των προσφύγων απομένει να ανακοινωθούν, καθώς η Ήπειρος είναι πλέον έτοιμη να υποδεχθεί τους πρώτους 2000 πρόσφυγες.

Αν όχι μέχρι αύριο Τετάρτη, μέχρι την Πέμπτη το πρώτο κύμα προσφύγων θα φτάσει στην περιοχή μας και θα εγκατασταθεί στα τέσσερα Κέντρα Φύλαξης που θα δημιουργηθούν άμεσα.

Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε συντονισμό και σύμφωνα με πληροφορίες δεν πρόκειται να στηθούν σκηνές, αλλά θα χρησιμοποιηθούν για τη φύλαξη των προσφύγων στεγασμένοι χώροι, όπως παλιά στρατόπεδα και παλιές μαθητικές εστίες ή οικοτροφεία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη ελεγχθεί παλιές εστίες και οικοτροφεία στο Τσεπέλοβο, στα Δολιανά (μαθητική εστία), στην Κόνιτσα, ενώ έχουν ελεγχθεί και στρατόπεδα ή άλλοι κλειστοί χώροι στους Φιλιάτες (εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο) και στην Φιλιππιάδα (στρατόπεδο Πετροπουλάκη).

Μαρ
08

Σε εγρήγορση η Παιδιατρική Κλινική
Εκτύπωση

Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν αναφορικά με την υποδοχή προσφύγων στην Ήπειρο τις επόμενες κιόλας ώρες, όλοι οι φορείς που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο μείζον αυτό ζήτημα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να υποδεχθούν κυρίως τις ταλαιπωρημένες οικογένειες των προσφύγων.

Πρόκειται για ένα θέμα που δημιουργεί ζητήματα αναφορικά με την ετοιμότητα που μπορεί να βρίσκεται η χώρα για την αντιμετώπισή του, ένα ζήτημα ωστόσο που αποδεικνύει πως η Ήπειρος είναι πραγματικά έτοιμη να συμβάλλει τα μέγιστα.

Στο πλαίσιο αυτό, και η Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αλλά και το νοσοκομείο Χατζηκώστα είναι σε ετοιμότητα, για να υποδεχθούν τα παιδιά των προσφύγων που έχουν ανάγκη από ιατρική φροντίδα.

Μαρ
05

Κατασχέσεις - εξπρές στα περιουσιακά στοιχεία οφειλετών
Εκτύπωση

«Σαφάρι» για την είσπραξη οφειλών από το αρμόδιο κέντρο είσπραξης - Σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο το 2016, θα ακολουθηθεί η διαδικασία αυτοματοποιημένης αποστολής μηνύματος στους οφειλέτες πριν… αρχίσουν οι κατασχέσεις

 

 

 

Αυτοματοποιημένη αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στους οφειλέτες που δημιουργούν νέα οφειλή θα στέλνει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Συνολικά στο ΚΕΑΟ περίπου 280.000 οφειλέτες χρωστάνε 15,3 δισ. ευρώ, από τους οποίους οι μισοί άρχισαν να οφείλουν μετά το 2009.

Τονίζεται ότι οι αρμοδιότητες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ανάγονται στον τομέα της είσπραξης των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ άνω των 5.000 ευρώ και των οφειλών προς τους ανωτέρω φορείς που κατέστησαν απαιτητές λόγω μη τήρησης προηγούμενων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.

Από το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΕΑΟ για το 2016 προκύπτει ότι 104.596 οφειλέτες (περίπου 39% των οφειλετών) έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας. Μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλής αφορά λίγους μεγαλοοφειλέτες (1.028 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23% του υπολοίπου οφειλής). Το σχέδιο προβλέπει είσπραξη 375 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο και 750 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Μαρ
05

4 εκ. ευρώ στους δήμους της Ηπείρου για την πληρωμή δαπανών
Εκτύπωση

Περίπου 107 εκ. ευρώ αποδίδει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους της χώρας, μέσω των ΚΑΠ, προκειμένου να υπάρξει από την πλευρά των δήμων πληρωμή δαπανών.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την απόφαση τα αποδιδόμενα ποσά στους Δήμους της χώρας, αποτελούν έσοδα των ΚΑΠ για την κάλυψη γενικών δαπανών, του προϋπολογισμού τους και προορίζονται για την κάλυψη λειτουργικών και λοιπών δαπανών τους και κατά προτεραιότητα δαπανών μισθοδοσίας του προσωπικού τους καθώς επίσης και λοιπών δαπανών που επιχορηγούνται με ξεχωριστές αποφάσεις.

Μαρ
05

Στα Γιάννενα το συνέδριο, το προσφυγικό στο επίκεντρο
Εκτύπωση

Το μεταναστευτικό – προσφυγικό το θέμα του συνεδρίου της Ένωσης που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου το διήμερο 15 και 16 Απριλίου

 

Το μείζον ζήτημα του προσφυγικού αναμένεται να απασχολήσει έντονα και τους Δικαστές και Εισαγγελείς της χώρας, το επόμενο διάστημα.

Το θέμα αυτό αναμένεται μάλιστα να συζητηθεί εκτενώς στο συνέδριο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα το διήμερο 15 και 16 Απριλίου με τίτλο: «Μεταναστευτικό - Προσφυγικό: Ευρωπαϊκό πρόβλημα ή αφορμή για επανακαθορισμό της σχέσης αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών; Νομική διάσταση στην εσωτερική νομοθεσία».

Χθες, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Αναστασία Γιογλή αναφέρθηκε τόσο στο συνέδριο που θα γίνει στην πρωτεύουσα της Ηπείρου όσο και στο προσφυγικό που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

«Είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και είναι τιμή για τα Γιάννενα να φιλοξενήσουν το συνέδριο αυτό στο οποίο θα έχει ενεργή συμμετοχή και ο σύλλογός μας» είπε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος που αναμένεται να κάνει και σχετική εισήγηση.

Μαρ
05

Από Άνοιξη… και πάλι χειμώνας με χιόνι
Εκτύπωση

Στα λευκά ντύθηκαν οι ορεινές περιοχές των Ιωαννίνων. Στα χωριά των Τζουμέρκων, του Μετσόβου, της Κόνιτσας και του Ζαγορίου το χιόνι έφτασε έως και τα 20 εκατοστά.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Ηπείρου, έβγαλε στο επαρχιακό δίκτυο 19 μηχανήματα αποχιονισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στους δρόμους.

Το χιόνι σε κάποια σημεία και σε ορισμένα χωριά ξεπέρασε τα 20 εκατοστά, ενώ ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας.

Μαρ
05

Αυξημένη η τουριστική κίνηση και τις Απόκριες
Εκτύπωση

Μέχρι στιγμής οι κρατήσεις ενόψει του τριημέρου ξεπερνούν στην περιοχή το 70%

 

Αν και η κρίση, αλλά και η πολιτική αβεβαιότητα των τελευταίων μηνών, έχουν προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στους επαγγελματίες του τουρισμού, φαίνεται πως όσοι δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο στο νομό Ιωαννίνων… αντέχουν στις γενικότερες «πιέσεις» που δέχεται το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Οι συντονισμένες ενέργειες των τελευταίων ετών, αποδίδουν καρπούς για τους επαγγελματίες του τουρισμού στο νομό και αυτό φαίνεται και από το ότι ήδη παρατηρείται μια αυξημένη κίνηση ενόψει του τριημέρου της Αποκριάς.

Ήδη, ένα 70% των ξενοδοχείων έχουν κλείσει για τις επόμενες αργίες ενώ η προσδοκία είναι να φτάσουμε το 100% προκειμένου να γεμίσουν όλες οι ξενοδοχειακές μονάδες. 

Μαρ
04

Να επιστρέψει το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες
Εκτύπωση

Όλο και πιο έντονη το τελευταίο διάστημα η ανησυχία των λιγοστών κατοίκων

της ελληνοαλβανικής μεθορίου αλλά και των απομακρυσμένων χωριών της Κόνιτσας,

εξαιτίας της αύξησης των φαινομένων διαρρήξεων και κλοπών

 

Μείζον ζήτημα προκύπτει τις τελευταίες εβδομάδες για τους δήμους Πωγωνίου και Κόνιτσας, καθώς διαπιστώνεται πως υπάρχει μία αύξηση των περιπτώσεων κλοπών και διαρρήξεων, είτε σε σπίτια, είτε σε εκκλησίες.

Στον δήμο Πωγωνίου θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τους κατοίκους των χωριών πως οι δράστες που έχουν «χτυπήσει» διάφορα σπίτια σε απομακρυσμένα σημεία είναι άτομα που ζουν και εργάζονται στην περιοχή.

Η ληστεία που έγινε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Βασιλικό Πωγωνίου με θύματα ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, αποτέλεσε το αποκορύφωμα της δράσης των αγνώστων, που χτύπησαν πριν από λίγες εβδομάδες με τον ίδιο τρόπο και σε άλλο χωριό, βάζοντας πάλι στο στόχαστρό τους, ηλικιωμένους και ανήμπορους ανθρώπους.

Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης σε δηλώσεις του μετέφερε αφενός την ανησυχία των λιγοστών κατοίκων στην ελληνοαλβανική μεθόριο και αφετέρου τη γενικότερη δυσαρέσκεια προς την πολιτική ηγεσία για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει το προηγούμενο διάστημα.

Μαρ
04

Παραδοχή λαθών, στη δημοσιότητα ο φάκελος της Πολιτιστικής
Εκτύπωση

Νέες απαντήσεις για την αποτυχία της πόλης να περάσει στην επόμενη φάση της διεκδίκησης του τίτλου έδωσε χθες ο πρόεδρος Κ. Γκόγκος

 

Δύο σημαντικές εξελίξεις, είχαμε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας σε ό,τι αφορά την... «επόμενη μέρα» για το Πνευματικό Κέντρο, μετά την αποτυχία να περάσει η πόλη στην επόμενη φάση της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Μία εβδομάδα μετά τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου, το θέμα απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία με τον πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Κώστα Γκόγκο να δέχεται τα περισσότερα πυρά και την πιο σκληρή κριτική, καθώς ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε της προσπάθειας αυτής.

Παράλληλα χθες, το Πνευματικό Κέντρο έδωσε στη δημοσιότητα τον φάκελο για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα, όπου μέσα από 85 σελίδες αναλύονται οι στόχοι και το όραμα του δήμου.

Το σύνολο του περιεχομένου του φακέλου εστάλη, τόσο στα τοπικά ΜΜΕ, όσο και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πνευματικού Κέντρου και πλέον μπορεί ο καθένας να το μελετήσει.

Χθες πάντως, μετά την συνέντευξη τύπου του κ. Γκόγκου και της κας Στρατσάνη για τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου για τις απόκριες, ο πρώτος ρωτήθηκε για το αν θα άλλαζε κάτι σε αυτή την προσπάθεια που έγινε για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Μαρ
04

Εκμεταλλεύονται τη δυναμική τους, προσελκύουν τουρίστες
Εκτύπωση

Σήμερα η παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Τουριστικής Προβολής του προορισμού  «Ιωάννινα» -  Σημαντική η νέα προσπάθεια εξωστρέφειας του Δήμου, της Ένωσης Ξενοδόχων και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων

 

Πολύ σημαντική και ελπιδοφόρα για την αύξηση του τουριστικού προϊόντος των Ιωαννίνων είναι η νέα κοινή προσπάθεια του Δήμου Ιωαννιτών, της Ένωσης Ξενοδόχων και του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια.

Η επίσημη παρουσίαση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Τουριστικής Προβολής και Προώθησης του προορισμού «Ιωάννινα», θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 20:30 το απόγευμα, στο Ξενοδοχείο Du Lac.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Ιωαννιτών, την Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.

Έχει γίνει πλέον αντιληπτό ότι ο τουρισμός με όλες τις διαστάσεις του, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό της τοπικής οικονομικής και ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής. 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος