Μαρ
11

Δ.ΖΙΤΣΑΣ - «Πράσινο φως» για ελέγχους στην τάφρο Λαψίστας και στον Καλαμά
Εκτύπωση

Δύο σημαντικές αποφάσεις, «θωράκισης» του περιβάλλοντος και διαχείρισης σημαντικών υδάτινων πόρων, έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας, κατά τη συνεδρίασή του, το βράδυ της Τετάρτης.

Ειδικότερα, το Σώμα, με ομόφωνη απόφασή του, άναψε το «πράσινο φως» στην πρόταση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει σε ελέγχους της ποιότητας των νερών στην τάφρο Λαψίστας και τον ποταμό Καλαμά μέσω του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έρχεται να επισφραγίσει την καταρχήν συμφωνία των επικεφαλής των παρατάξεων στο Συντονιστικό Όργανο του Δήμου, αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος που είχε συγκαλέσει ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος στα τέλη Φεβρουαρίου.

Μαρ
11

Η Κόνιτσα υποδέχεται τους πρώτους πρόσφυγες
Εκτύπωση

Στην ακριτική κωμόπολη φτάνουν σήμερα 150 περίπου πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά - Από χθες συνεργεία του Μηχανικού της 8ης Μεραρχίας πραγματοποιούν εργασίες στο παλαιό αεροδρόμιο στον Κατσικά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα στηθούν 700 σκηνές, χωρητικότητας 7-10 ατόμων η κάθε μία!

 

 

Μία σημαντική ημέρα για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, είναι η σημερινή, καθώς αν όντως εφαρμοσθεί ο σχεδιασμός της Πολιτείας, από σήμερα Παρασκευή, στην ακριτική Κόνιτσα θα φτάσουν περίπου 150 πρόσφυγες, γυναίκες και παιδιά.

Την ίδια στιγμή στο παλιό αεροδρόμιο Κατσικά, έχουν ξεκινήσει εργασίες προκειμένου να στηθεί ο καταυλισμός που θα στεγάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες!

Παράλληλα, οι τοπικοί φορείς και κυρίως οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, εξακολουθούν να βρίσκονται στο «σκοτάδι», αναφορικά με τον σχεδιασμό που υπάρχει για τους πρόσφυγες και μετανάστες που θα φτάσουν τελικά στην περιοχή μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά χθες το πρωί, από σήμερα θα φτάσουν στην Κόνιτσα 150 γυναίκες και παιδιά, πρόσφυγες που τελικά θα φιλοξενηθούν στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας.

Πρόκειται για έναν χώρο που δεν είχε ανακοινωθεί από το Συντονιστικό Διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, αλλά λόγω των τεράστιων αναγκών που έχουν προκύψει, κρίθηκε σκόπιμο και στο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας, να φιλοξενηθούν τελικά πρόσφυγες, αλλά μόνο γυναίκες και παιδιά.

Μαρ
11

ΔΗΜΟΣ ΑΡΤΑΙΩΝ - Στην Κοινωφελή Εργασία… νέας γενιάς με 334 ωφελούμενους
Εκτύπωση

Τις βασικές κατευθύνσεις και τους στόχους της νέας γενιάς των Προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας» στους Δήμους της χώρας, παρουσίασε, χθες η Αναπληρώτρια Υπουργός για την Καταπολέμηση της Ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη, στη συνάντησή τους στο Υπουργείο Εργασίας.

Η νέα γενιά Προγραμμάτων «Κοινωφελούς Εργασίας», διάρκειας 8 μηνών, ξεκινά πιλοτικά, στις αρχές Απριλίου, σε 17 Δήμους - θύλακες υψηλής και μακροχρόνιας ανεργίας, αφορά 6.918 θέσεις και σε δεύτερη φάση θα επεκταθεί σε ακόμα 32 Δήμους της Χώρας, με τελικό σκοπό να καλύψει το σύνολο των Δήμων της Χώρας.

Βασική προτεραιότητα της νέας «Κοινωφελούς Εργασίας» είναι η απορρόφηση των μακροχρόνια ανέργων, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους δύο αδυνατεί να επανενταχτεί στην αγορά εργασίας.

Κατά τη συνάντηση, η Αναπληρώτρια Υπουργός τόνισε ότι, στόχος είναι ο άνεργος, κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του, αφενός να έχει την αναγκαία επαγγελματική συμβουλευτική καθοδήγηση, αφετέρου να αποκτήσει εφόδια, ώστε να έχει περισσότερες πιθανότητες να ενταχθεί μετά το πέρας του Προγράμματος στην αγορά εργασίας. 

Μαρ
11

Αναγκαία η επαναφορά της ενιαίας τιμής βιβλίου
Εκτύπωση

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας για το ελληνικό βιβλίο, από την Μονάδα

Διασφάλισης Ποιότητας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών (ΜΟΔΙΠΑΒ)

 

Στις δραστηριότητες της μονάδας που εδώ 18 χρόνια λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και αποτελεί τη μοναδική υπηρεσία εθνικής εμβέλειας για τη συγκέντρωση στατιστικών στοιχείων και την πραγματοποίηση ερευνών για τις ελληνικές Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες και το ελληνικό βιβλίο, αναφέρθηκε ο Γιώργος Ζάχος, Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Επιστημονικός Υπεύθυνος της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας των Ελληνικών Ακαδημαϊκών (ΜΟΔΙΠΑΒ).

Ειδικότερα ο κ. Ζάχος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας για την εξέλιξη των τιμών των ελληνικών βιβλίων κατά το έτος 2015 που υλοποίησε η ΜΟΔΙΠΑΒ.

Για την προετοιμασία της έρευνας αποδελτιώθηκαν συνολικά 7.930 βιβλία από τη Βάση Βιβλιογραφικών δεδοµένων ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ.  

Μαρ
11

Τα Γιάννενα γιορτάζουν με 62 τζαμάλες στις γειτονιές
Εκτύπωση

Και… Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στο Πάρκο Λιθαρίτσια

 

Με τις τζαμάλες που θα ανάψουν την Κυριακή στις γειτονιές της πόλης και τα Κούλουμα στο Πάρκο Λιθαρίτσια, οι γιαννιώτες και οι επισκέπτες της περιοχής, γιορτάζουν τις Απόκριες.

Η παραδοσιακή τζαμάλα είναι και φέτος το κέντρο της γιορτής της Αποκριάς σε κάθε γειτονιά των Ιωννίνων. Οι Σύλλογοι της πόλης, με τη στήριξη του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών, θα ανάψουν 62 τζαμάλες, αναβιώνοντας το πατροπαράδοτο γιαννιώτικο έθιμο.

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της καθαρτήριας φωτιάς που  έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό.

Μαρ
11

Δεσμεύσεις με… αστερίσκους για τα μεγάλα έργα
Εκτύπωση

- Εφικτός ο στόχος ολοκλήρωσης της Ιόνιας οδού το 2017, σύμφωνα με τον Γ.Γ. Υποδομών που συναντήθηκε  χθες με Αλ. Καχριμάνη και Θ. Μπέγκα – Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση για τα έργα στο Αεροδρόμιο

- Ετοιμάζεται ειδική εκπτωτική πολιτική για τους καθημερινούς χρήστες της Εγνατίας Οδού

 

Όλα τα μεγάλα έργα που απασχολούν την Ήπειρο, και το νομό Ιωαννίνων, τέθηκαν χθες επί τάπητος, στις συναντήσεις που είχε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Δέδες, με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα.

Ο κ. Δέδες στις συναντήσεις επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για όλα τα ανοικτά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, ωστόσο, για ορισμένα από αυτά δεν ήταν έτοιμος να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα να απαντήσει σε θέματα που αφορούν τα χρονοδιαγράμματα έναρξης υλοποίησης συγκεκριμένων έργων.

Ωστόσο το θετικό είναι πως ο κ. Δέδες και το υπουργείο έδειξαν μια συγκεκριμένη διάθεση να αντιμετωπιστούν επιτέλους στην Ήπειρο χρόνια προβλήματα και «αιώνια» έργα, όπως για παράδειγμα το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Αρχικά, χθες το πρωί, έγινε, αναλυτική συζήτηση και εξέταση των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στα μεγάλα έργα υποδομών στην Ήπειρο σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη, του Γενικού Γραμματέα Υποδομών, του Δημάρχου Ιωαννίνων, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ιωαννίνων Τατιάνας Καλογιάννη, του βουλευτή Ιωαννίνων Ιωάννη Στέφου, του Εκτελεστικού Γραμματέα της Περιφέρειας κ. Δημήτριου Σιώλου και υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου. 

Μαρ
11

Πρωταγωνιστεί στην ορθή διαχείριση των αστικών λυμάτων
Εκτύπωση

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Ε.Ε., η περιοχή μας σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις με βάση τους στόχους της κοινοτικής νομοθεσίας

 

Μπορεί η Ελλάδα να είναι μία από τις τρεις χώρες στις οποίες έχει επιβληθεί από το Ευρωδικαστήριο πρόστιμο για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών (μαζί με το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο), ωστόσο η γενική πρόοδός της στη διαχείριση αστικών λυμάτων είναι ενθαρρυντική.

Σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Ε.Ε., η Ελλάδα πλησιάζει το 100% του στόχου της κοινοτικής νομοθεσίας στην ύπαρξη (έστω και υπό κατασκευή) αποχετευτικών δικτύων και στο 95% των στόχων για τους βιολογικούς καθαρισμούς και για τον βαθμό επεξεργασίας των λυμάτων.

Σύμφωνα με την 8η έκθεση αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής της οδηγίας για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων (91/271/ΕΟΚ), η χώρα μας έχει 492 οικισμούς (πόλεις, κωμοπόλεις) άνω των 2.000 κατοίκων όπου πρέπει να γίνεται επεξεργασία των αστικών λυμάτων.

Το χαμηλότερο ποσοστό συλλογής (δίκτυο αποχέτευσης) έχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (62%), το Βόρειο Αιγαίο και το Νότιο Αιγαίο (75%), ενώ το υψηλότερο, η Κρήτη (88%), η Αττική και η Δυτική Μακεδονία (87%). 

Μαρ
10

Πληθαίνουν τα «όχι» για την κατάργησή του
Εκτύπωση

Με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων Γιάννη Στέφο κατατέθηκε αναφορά με θέμα την Κατάργηση του Στρατοδικείου, Ναυτοδικείου και Αεροδικείου, την οποία συνυπέγραψαν επίσης οι βουλευτές Καραγιάννης Γιάννης, Τζούφη Μερόπη και Τσίρκας Βασίλης.

Με επιστολή τους προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων καθώς και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου εκφράζουν την αντίθεσή τους με την απόφαση που έλαβε η Ολομέλεια του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου να καταργηθεί το Στρατοδικείο, Ναυτοδικείο, και Αεροδικείο Ιωαννίνων και να συγχωνευτεί με το αντίστοιχο Δικαστήριο της Θεσσαλονίκης.

Με την αναφορά οι βουλευτές προσβλέπουν σε παρέμβαση του Υπουργού ώστε να αποτραπεί η κατάργηση του Στρατιωτικού Δικαστηρίου Ιωαννίνων. Το Στρατιωτικό Δικαστήριο Ιωαννίνων εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους στρατιωτικούς και τους πολίτες της Βορειοδυτικής Ελλάδας και η κατάργησή του δεν επιφέρει καμία εξοικονόμηση πόρων για το Δημόσιο, ενώ αντίθετα το συνολικό κόστος θα είναι μεγαλύτερο από εκείνο της διατήρησής του.

Μαρ
10

Παρελθόν για την πόλη, μεγάλες διαφημιστικές πινακίδες και ανενεργά περίπτερα
Εκτύπωση

Ο Δήμος Ιωαννιτών ολοκληρώνει αυτό το διάστημα το έργο της απομάκρυνσης μεγάλων διαφημιστικών πινακίδων, κλειστών περιπτέρων και ανενεργών φαναριών.

Τα συνεργεία του Δήμου ανέλαβαν να… «απελευθερώσουν» αρκετά σημεία της πόλης (πεζοδρόμια- πρασιές και πλατείες) από ογκώδεις εγκαταστάσεις που, όπως σημείωσε, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Δημήτρης Νάστος «τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά, επιβάρυναν την πόλη».

Κυρίως μεγάλες μεταλλικές ή ηλεκτρονικές πινακίδες και περίπτερα που δεν λειτουργούσαν, απομακρύνθηκαν σταδιακά τον τελευταίο μήνα. Ειδικά δε η απομάκρυνση κάποιων πινακίδων δεν ήταν εύκολη, λόγο του μεγάλου βάρους τους, που απαιτούσε ειδικό γερανοφόρο όχημα.

Μαρ
10

Με το… αριστερό μπήκε το 2016 για την Ήπειρο
Εκτύπωση

Το πρώτο δίμηνο της νέας χρονιάς σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, συνολικά, οι θέσεις εργασίας που χάθηκαν ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις

 

Υπερίσχυση των προσλήψεων κατά 14.437 θέσεις εργασίας έναντι των απολύσεων κατέγραψε τον Φεβρουάριο το σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, παράλληλα με την επικράτηση των ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς το 55,88% του συνόλου των προσλήψεων αφορούσε μερική και εκ περιτροπής απασχόληση.

Οι προοπτικές απασχόλησης αναμένονται σταθερές και κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με τους Έλληνες εργοδότες να παραμένουν επιφυλακτικοί, όπως δείχνει έρευνα της ManpowerGroup.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον Φεβρουάριο δημιουργήθηκαν 14.437 νέες θέσεις εργασίας, καθώς οι προσλήψεις ανήλθαν στις 118.358, έναντι 103.921 απολύσεων και οικειοθελών αποχωρήσεων.

Να σημειωθεί ότι ο Φεβρουάριος είναι μόλις ο δεύτερος μήνας με θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων από την έναρξη των capital controls και μετά. Μάλιστα, σε σχέση με το 2015 και το 2014, η αύξηση των θέσεων εργασίας παρουσιάζει κάμψη. Συγκεκριμένα, συγκριτικά με τον περσινό Φεβρουάριο, το θετικό ισοζύγιο μειώθηκε κατά 687 θέσεις εργασίας. Στην πράξη, οι προσλήψεις αυξήθηκαν, σε σύγκριση με το 2015, κατά 20.371 άτομα, όμως την ίδια στιγμή αυξήθηκαν κατά 21.058 και οι απολύσεις.

Μαρ
10

Στο «στόχαστρο» οι επικίνδυνες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ.
Εκτύπωση

Κάθε εβδομάδα, οι Υπηρεσίες Τροχαίας, με βάση τον κεντρικό επιχειρησιακό σχεδιασμό και συντονισμό, θα δίνουν προτεραιότητα σε επιλεγμένες «επικίνδυνες» τροχαίες παραβάσεις

 

Η Ελληνική Αστυνομία, στο πλαίσιο των προληπτικών δράσεων που αναπτύσσει στον τομέα της οδικής ασφάλειας, θέτει σε εφαρμογή και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποτροπής τροχαίων ατυχημάτων, μέσω της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των ιδιαιτέρως «επικίνδυνων» τροχαίων παραβάσεων.

Πρόκειται για ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα, με κεντρικό στόχο το δραστικό περιορισμό των τροχαίων ατυχημάτων, που έχουν ως επακόλουθο θανάσιμους και σοβαρούς τραυματισμούς πολιτών, μέσω της στοχευμένης και συντονισμένης δράσης των Υπηρεσιών Τροχαίας.

Ο σχεδιασμός του προγράμματος πραγματοποιήθηκε βάσει της ποιοτικής ανάλυσης και αξιολόγησης στατιστικών στοιχείων και δεδομένων για τα τροχαία ατυχήματα και η εφαρμογή του αποσκοπεί ουσιαστικά, στην αναβάθμιση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας στη χώρα μας.

Μαρ
10

Ο Δήμος απαιτεί την ενίσχυση του ΤΕΙ Ηπείρου
Εκτύπωση

Την ενδυνάμωση του Ιδρύματος ζητά με επιτολή του προς την Σ. Αναγνωστοπούλου, ο Θ. Μπέγκας, με αφορμή την άδικη κατανομή θέσεων προσωπικού καθηγητών – μελών ΔΕΠ-ΕΠ

 

Το ΤΕΙ Ηπείρου, τη διοίκησή του και τους σπουδαστές του, στηρίζει στην πράξη ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, διαπιστώνοντας και ο ίδιος την αδικία που υπάρχει σε βάρος του Ιδρύματος, μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Παιδείας, αναφορικά με την κατανομή θέσεων προσωπικού καθηγητών – μελών ΔΕΠ-ΕΠ.

Ο κ. Μπέγκας στέκεται στο πλευρό της Διοίκησης του ΤΕΙ, με επιστολή του προς την αρμόδια, αναπληρώτρια υπουργό Σία Αναγνωστοπούλου.

Στην επιστολή του ο κ. Μπέγκας επισημαίνει τα εξής: «Με την πρόσφατη απόφαση σας, που αφορά στην κατανομή 500 θέσεων για την πρόσληψη καθηγητών/μελών ΔΕΠ-ΕΠ στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αποδίδονται μόλις 5 θέσεις στο ΤΕΙ Ηπείρου.

Το γεγονός αυτό  όχι μόνο συνιστά κατάφορη αδικία, αλλά οδηγεί το ΤΕΙ Ηπείρου σε έναν «προαποφασισμένο αργό θάνατο», όπως ομόφωνα διαπιστώνει η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Ηπείρου. Μια διαπίστωση που συμμερίζεται απόλυτα ο Δήμος Ιωαννιτών και η τοπική κοινωνία της Ηπείρου.  

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος