Φεβ
17

«Λουκέτο» προ των πυλών στα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης
Εκτύπωση

Καμπανάκι κινδύνου από την Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων, ώστε να μην σταματήσει η λειτουργία των Κέντρων - Αναγκαία η παράταση μέχρι την ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ
Το προσωρινό «λουκέτο» στα Κέντρα δια βίου Μάθησης καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Στελεχών Εκπαίδευσης Ενηλίκων (Π.Ε.Σ.Ε.Ε.), μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Αρχικά σε ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει πως στα τέλη του προηγούμενου έτους η ΠΕΣΕΕ είχε προειδοποιήσει τους πολίτες για τον κίνδυνο διακοπής των προγραμμάτων στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) με μια ανακοίνωση που είχε τίτλο «Θέλουμε ή όχι δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση ενηλίκων στη χώρα μας;». Τελικά αποδείχτηκε ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν την θέλει», σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται και η παρέμβαση της δημοτικής αρχής Ιωαννίνων η οποία στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, ζητώντας να δοθεί παράταση στη λειτουργία των Κέντρων Διά Βίου Μάθησης, μέχρι την οριστική ένταξη του προγράμματος στο νέο ΕΣΠΑ.

Φεβ
17

Τα «ηνία» στον Ηπειρώτη Κ. Τσουβάλα
Εκτύπωση

Ο νέος Αρχηγός του Σώματος κατάγεται από τους Ραφταναίους

 

Σε αλλαγές στην ηγεσία και των τριών Σωμάτων Ασφαλείας προχώρησε η κυβέρνηση κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ το πρωί της Τρίτης. Μετά τις αλλαγές ο μέχρι σήμερα υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, είναι ο νέος Αρχηγός του Σώματος, ο οποίος και διαδέχεται τον αντιστράτηγο Δημήτρη Τσακνάκη που αποστρατεύεται.

Ο νέος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ κατάγεται από τους Ραφταναίους Ιωαννίνων και με την τοποθέτησή του στο «τιμόνι» της ΕΛ.ΑΣ δίνει συνέχεια στην… παράδοση που θέλει κάποιον Ηπειρώτη ή ανώτερο αξιωματικό του Σώματος που έχει περάσει από καίρια θέση της Ηπείρου να βρίσκεται στην κορυφή της ιεραρχείας της Αστυνομίας.

Άλλωστε πριν από τον κ. Τσουβάλα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, Αρχηγός διετέλεσε ο αντισράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης που πέρασε από τη θέση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Ηπείρου.

Φεβ
16

Αποκαλύπτονται οι οχυρώσεις του τουρκικού στρατού στα Γιάννενα του 1913
Εκτύπωση

Αύριο Τετάρτη η εκδήλωση στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων

 

Στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστορική έρευνα του ιστορικού ερευνητή Αλέκου Ράπτη, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά  σε ειδική εκδήλωση στα Γιάννενα, αναφέρθηκαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου ο κ. Ράπτης και ο κ. Βασίλης Γιαννάκης, μέλος των Δ.Σ. της Δημοτικής Κοινότητας Ιωαννίνων και του Πνευματικού Κέντρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου και ώρα 19.30 στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής (παλιά σφαγεία), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια 2016» και συνδιοργανώνεται από τη Δημοτική Κοινότητα Ιωαννίνων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών.

Η έρευνα που θα παρουσιαστεί έχει ως θέμα «οι οχυρώσεις του τουρκικού στρατού και οι αιχμάλωτοι τούρκοι στρατιωτικοί στα Γιάννενα του 1913».

Της ερευνητικής παρουσίασης θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση, στην οποία τα μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου Νεοκαισάρειας, Σταυρούλα Καραντωνίου και Σωφρονία Καψάλη, θα ερμηνεύσουν τουρκόφωνα τραγούδια.

Φεβ
16

Εκατοντάδες αθλητές στον 19ο Μπιζάνιο Δρόμο
Εκτύπωση

Ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργανωτικής επιτροπής, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και συμμετείχαν στους αγώνες

 

Την Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, υπό βροχή φέτος, ο «19ος Μπιζάνιος Δρόμος». Πολλοί συμπολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Οργανωτικής  Επιτροπής, μαζεύτηκαν στην πλατεία, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και χειροκρότησαν με θέρμη για την προσπάθειά τους όλους τους δρομείς, μικρούς και μεγάλους, που συμμετείχαν και στα τέσσερα αγωνίσματα.

Ιδιαίτερα μεγάλος, πάνω από 600, ήταν ο αριθμός των λιλιπούτειων αθλητών που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, αψήφησαν τη βροχή και τον αέρα και έτρεξαν με ορμή τα 1000 μέτρα της δικής τους διαδρομής τους, κερδίζοντας το δυνατό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην εκδήλωση συμμετείχαν δρομείς από την Παραμυθιά, την Κόνιτσα, την Κέρκυρα, την Άρτα, το Μέτσοβο, την Καλαμπάκα, την Πάργα, τη Λευκάδα, την Πτολεμαΐδα, την Ηγουμενίτσα, την Κοζάνη, την Καστοριά, τα Γρεβενά και τη Φιλιππιάδα.

Φεβ
16

Σημαντικό έργο προσφοράς και αλληλεγγύης
Εκτύπωση

Επιτυχημένη η χθεσινή εθελοντική αιμοδοσία από την Τράπεζα

 

Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών συμπολιτών ολοκληρώθηκε χθες στα Ιωάννινα η διοργάνωση Εθελοντικής Αιμοδοσίας με πρωτοβουλία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου και σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα» στο κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου με διάρκεια από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η ανταπόκριση των εθελοντών - αιμοδοτών υπήρξε ιδιαίτερα θερμή ενώ η ενέργεια υποστηρίχτηκε και από την παρουσία μελών της Τράπεζας όπως ο Πρόεδρος κ. Ζωνίδης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Τσουκανέλης που έδωσαν το παρόν διαδίδοντας  το μήνυμα του ανθρωπισμού και της αλληλοστήριξης.

Θερμές ευχαριστίες προς όλους όσοι βοήθησαν και για τη φετινή εκδήλωση εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου Κ. Ζωνίδης, όπως και ο αντιπεριφερειάρχης Οδ. Πότσης. 

Φεβ
16

Τροπολογία μετατρέπει τη δημόσια Υγεία σε… δημοτική!
Εκτύπωση

Διίσταται οι απόψεις και σε τοπικό επίπεδο για την απόφαση του υπουργείου Υγείας, να συμβάλλουν δήμοι και περιφέρειες στις ανάγκες του ΕΣΥ -Έντονη αντίδραση από τον Θ. Μπέγκα, συμφωνεί με την ρύθμιση ο Αλ. Καχριμάνης
Περιφέρειες και δήμοι θα συμβάλλουν στις ανάγκες του ΕΣΥ! Αυτό προβλέπει τροπολογία, η οποία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για το «παράλληλο πρόγραμμα» και υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Υγείας.
Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται πως οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού επιχορηγούν από τον προϋπολογισμό τους έκτακτες λειτουργικές ανάγκες των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των δημόσιων μονάδων Ψυχικής Υγείας και τις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), που βρίσκονται εντός των διοικητικών τους ορίων. επιχορήγηση

Φεβ
16

«Αγκάθι» η χρηματοδότηση, «όπλα» έρευνα και υποδομές
Εκτύπωση

- Τα θετικά στοιχεία του Ιδρύματος αναδεικνύονται μέσα από τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησής του

- Προβληματισμός για τις αναφορές στη μείωση του προσωπικού και την περικοπή του προϋπολογισμού

 

 

Τα θετικά, αλλά και τα σημεία εκείνα που χρειάζονται άμεσα παρεμβάσεις στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων, αναδεικνύονται μέσα από την εξωτερική αξιολόγηση του Ιδρύματος, το τελικό κείμενο της οποίας έχουν ήδη στα χέρια τους οι πρυτανικές αρχές.

Τα περισσότερα από τα στοιχεία της αξιολόγησης παρουσιάστηκαν χθες από τον Πρύτανη Γιώργο Καψάλη και τον αναπληρωτή πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, στοιχεία τα οποία για μία ακόμη φορά αποδεικνύουν πως με… διορθώσεις, το Πανεπιστήμιο της πόλης μας μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

Το κείμενο της αξιολόγησης αναδεικνύει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά ολόκληρης της σύνθεσης του Πανεπιστημίου, μεταξύ των οποίων το σπουδαίο εκπαιδευτικό έργο, η έρευνα, οι υποστηρικτικές δομές και οι κτιριακές υποδομές.

Φεβ
13

«Έξυπνος» σχεδιασμός για την ανάπτυξη του παραλίμνιου μετώπου
Εκτύπωση

Στρατηγικός στόχος για τη δημοτική αρχή η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας - Σημαντική η προσπάθεια του Δήμου να καταστήσει τα Γιάννενα «Ανθεκτική Πόλη»

Με στόχο τα Γιάννενα να ανοίξουν δρόμους προς τη λίμνη και το παραλίμνιο μέτωπο να γίνει πιο προσιτό και πιο ελκυστικό για τον δημότη και τον επισκέπτη ο δήμος Ιωαννιτών προωθεί μία νέα προσπάθεια, ώστε να καταστήσει την πόλη ως «Ανθεκτική Πόλη». Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος συμμετέχει στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Πόλεων, μέσω της κοινοτικής πρωτοβουλίας URBACT ΙΙΙ. Πρόκειται για ένα δίκτυο που έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα των πόλεων και τη δυνατότητα του αστικού περιβάλλοντος να επιβιώσει, να προσαρμοστεί και να αναπτυχθεί παρά τις πιέσεις που δέχεται.

Φεβ
13

Στην Ανακρίτρια δεκάδες μάρτυρες
Εκτύπωση

Χωρίς προβλήματα, παρά την μεγάλη κωλυσιεργία που υπήρξε μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία, προχωρά πλέον η υπόθεση που αφορά τον θάνατο του 20χρονου σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής, Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων, που πηγαίνουν στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων και καταθέτουν στην Ανακρίτρια.

Παράλληλα, η Ανακρίτρια, έχει στα χέρια της την ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης που για 45 περίπου ημέρες συγκλόνισε το πανελλήνιο και πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως μέσα από αυτή τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει θα πέσει άπλετο φως, στη υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Φεβ
13

Βάζει το δικό της «λιθαράκι» στην ανάδειξη του συνεδριακού τουρισμού
Εκτύπωση

Μεγάλη η συμμετοχή επιστημόνων και πολιτών στις δράσεις πρόληψης της υγείας

 

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, πέρα από την πραγματοποίηση επιστημονικών συναντήσεων υψηλού επιπέδου όπως αυτό των Πανελληνίων Σεμιναρίων των Ομάδων Εργασίας της που ξεκίνησαν την Πέμπτη στα Ιωάννινα, με κοινωνική ευαισθησία, πραγματοποίησε, σε συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών, σημαντικές  δράσεις πρόληψης υγείας και ενημέρωσης των πολιτών.

Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου στην αίθουσα «Δ. Χατζής»  του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε Δωρεάν Σεμινάριο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και χρήσης Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή, σε πάνω από 120 πολίτες που το παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ως συνέχεια της εκπαίδευσης των πολιτών για την πρόληψη από τα Καρδιοαγγειακά Νοσήματα την ίδια ημέρα το απόγευμα,  στο ξενοδοχείο Grand Serai, καταξιωμένοι επιστήμονες ενημέρωσαν συνολικά τους πολίτες για την Πρόληψη από τις Ιατρικές Παθήσεις δίνοντας το μήνυμα ότι η πρόληψη είναι το καλύτερο «φάρμακο». 

Φεβ
13

Εθελοντική αιμοδοσία για τη διατήρηση και ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος
Εκτύπωση

Εθελοντική Αιμοδοσία διοργανώνεται για ακόμη μία φόρα την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου στο κτήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», με στόχο την ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή – πρόσκληση η Τράπεζα Ηπείρου «Η εθελοντική αιμοδοσία αποτελεί προσφορά ζωής. Είναι μια ανώδυνη, απλή και ασφαλής διαδικασία που διαρκεί μόλις 5 -10 λεπτά της ώρας, αλλά είναι ικανή να σώσει ζωές. Η κοινωνική ευαισθητοποίηση και η συμμετοχή όλων μας αποτελούν στόχο αυτής τη πρωτοβουλίας. Οπότε ο ρόλος των εθελοντών σε αυτήν την προσπάθεια είναι πολύτιμος. 

Φεβ
11

Στόχος να γίνουν οι πρώτες εργασίες, μέχρι το καλοκαίρι
Εκτύπωση

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησης του έργου αναστύλωσης, εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου

 

Έχοντας ως στόχο την υλοποίηση των πρώτων εργασιών μέχρι το καλοκαίρι, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η προσπάθεια συγκέντρωσης χορηγιών, η Περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζει το μεγάλο της αγώνα για την αναστύλωση της γέφυρας Πλάκας.

Χθες, ο Περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του και για την ανταπόκριση που υπάρχει από το υπουργείο Πολιτισμού στην προσπάθεια αυτή, μετά και την συνάντηση που είχε τη Δευτέρα στο γραφείο του με τη Γενική Γραμματέα του υπουργείου.

Ωστόσο, ο κ. Καχριμάνης σε χθεσινές του δηλώσεις αναφέρθηκε και σε μία σειρά από άλλες παραμέτρους που έχουν να κάνουν με την αποκατάσταση του γεφυριού, και οι οποίες δημιουργούν εμπόδια στη φάση που διανύει η προσπάθεια της Περιφέρειας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος