Δεκ
14

Υπό… δοκιμή η δοκιμαστική λειτουργία
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

- Ο δήμος Ιωαννιτών καταγγέλλει τον ΦΟΔΣΑ για παντελή αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση - Ζήτημα με το υψηλό κόστος μεταφοράς αντιμετωπίζουν οι απομακρυσμένοι δήμοι

 

Δύσκολος είναι ο δρόμος προς την δοκιμαστική και μετέπειτα προς την οριστική λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ στο Ελευθεροχώρι του δήμου Δωδώνης, κάτι που φαίνεται κιόλας από την αρχή της διαδικασίας. Ενόψει της δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας από την ερχόμενη Δευτέρα οι δήμοι ετοιμάζονται για τη μεταφορά των απορριμμάτων στη Μονάδα με βάση και τη σύσταση – επισήμανση της Περιφέρειας Ηπείρου, όμως η προετοιμασία αυτή συναντά ήδη αντιδράσεις από την αρχή.

Το κενό και την ανικανότητα του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου για την προετοιμασία των δήμων έρχεται να καλύψει, για το δήμο Ιωαννιτών, η Δημοτική Αρχή.

Σε χθεσινές του δηλώσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας, Δημήτρης Κατηρτσίδης, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, που έχει την ευθύνη για τον συντονισμό και την ενημέρωση δεν έχει προβεί μέχρι σήμερα σε καμία σχετική ενέργεια.

Αποτέλεσμα είναι, να μένουν αναπάντητα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον συντονισμό των ενεργειών του τομέα καθαριότητας σε κάθε δήμο σε ότι αφορά τον τρόπο και τον χρόνο μεταφοράς των απορριμμάτων και του υπολείμματος στον ΧΥΤΑ – κι από τη Δευτέρα ΧΥΤΥ- Ελληνικού.

«Δεν αρκούν κάποιες αποσπασματικές πληροφορίες εκ μέρους της αντιπεριφερειάρχη, Τατ. Καλογιάννη. Την ευθύνη συντονισμού την έχει ο ΦΟΔΣΑ. Ο πρόεδρος του όμως δεν πρέπει να έχει το ρόλο του διακομιστή αλληλογραφίας. Θα έπρεπε να μας καλέσει, να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις για μια σειρά θεμάτων που θα προκύψουν από τη Δευτέρα», είπε ο κ. Κατηρτσίδης.

Ο ίδιος εξήγησε πως ο δήμος Ιωαννιτών σε συνεννόηση με τους υπεύθυνους λειτουργίας της Μονάδας ΑΣΑ έστειλε απορριμματοφόρο του προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις, κάτι που δεν ήταν υποχρεωμένος να κάνει, ενώ ο ίδιος τους ενημέρωσε για το ωράριο λειτουργίας της αποκομιδής στα Γιάννενα, γεγονός που δείχνει ότι ο ΦΟΔΣΑ δεν ασχολήθηκε καθόλου με το πως θα λειτουργήσει από Δευτέρα το σύστημα της μεταφοράς απορριμμάτων προς το εργοστάσιο, ως όφειλε.

«Ο ΦΟΔΣΑ γνωρίζει το ωράριο λειτουργίας της αποκομιδής, δεν φρόντισε όμως να ενημερώσει τους υπεύθυνους λειτουργίας του Εργοστασίου. Ούτε μπορεί να μας απαντήσει για το αν θα πηγαίνουμε όλα τα απορρίμματα εκεί, ούτε αν έχει συνεννοηθεί με την Τροχαία για τα νέα δρομολόγια των απορριμματοφόρων, ούτε τι θα γίνει με το υπόλειμμα. Πως θα λειτουργήσει το εργοστάσιο χωρίς ο υπεύθυνος λειτουργίας του να ξέρει τα βασικά;», αναρωτήθηκε ο κ. Κατηρτίδης για να συνεχίσει:

«Η αλήθεια είναι πως οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες, γίνονται όμως σε καλύτερες συνθήκες, ωστόσο το κόστος μεταφοράς αυξάνεται για τους Δήμους οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να μεταφέρουν τα απορρίμματα στη μονάδα ΑΣΑ αλλά στους ΣΜΑ, που όμως δεν είναι ακόμα έτοιμοι από την Περιφέρεια Ηπείρου που τρέχει τη διαδικασία».

Κλείνοντας ο αντιδήμαρχος ξεκαθάρισε πως ο δήμος Ιωαννιτών στηρίζει από τη πρώτη στιγμή τη λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ, καλώντας όμως όλους τους εμπλεκόμενους και ειδικά τους έχοντες ευθύνες να πράξουν ανάλογα.

«Μιλάμε για μια σύγχρονη και ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων την οποία ασφαλώς ο δήμος Ιωαννιτών τη στηρίζει. Αυτό όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουν όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτή και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», κατέληξε.

Η απάντηση Κωνσταντόπουλου

Η απάντηση από τον ΦΟΔΣΑ Ιωαννίνων δεν άργησε να έρθει, αφού λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του κ. Κατηρτσίδη, ο Σπ. Κωνσταντόπουλος κλήθηκε να τοποθετηθεί, τονίζοντας, ότι δεν υπάρχει καμία ελλιπής ενημέρωση και πως όλοι γνώριζαν εδώ και καιρό, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες και υποχρεώσεις.

«Είναι ένα θέμα που έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές και στα συμβούλια του Φορέα Διαχείρισης και στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Έχουν ενημερωθεί όλοι για την λειτουργία του εργοστασίου. Σύμφωνα με την σύμβαση που έχει υπογραφεί από την περιφέρεια Ηπείρου με τον ιδιωτικό φορέα σύμπραξής, πρέπει να πηγαίνουν τα απορριμματοφόρα στο εργοστάσιο. Οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα είναι υποβοήθηση - ειδικά για τις απομακρυσμένες περιοχές, όταν ολοκληρωθούν. Τελειώνουν τα έργα υποδομής και σύντομα θα γίνει ο διαγωνισμός για την λειτουργία των σταθμών μεταφόρτωσης. Εμείς, σαν πρώτη διαχειριστική ενότητα, είχαμε πάρει απόφαση να συνεργαστούμε με την περιφέρεια Ηπείρου για τους σταθμούς μεταφόρτωσης μιας και είχε τρέξει όλα τα θέματα με την διαχείριση των απορριμμάτων», είπε ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος