Μαρ
15

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - Μετά τις αντιδράσεις… αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Τι δηλώνει ενόψει των προτεινόμενων αλλαγών του υπουργείου Δικαιοσύνης, η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα

Σειρά αλλαγών σε διατάξεις που δέχθηκαν επικρίσεις στο πλαίσιο της διαβούλευσης που έχει ξεκινήσει για τα ογκώδη νομοθετήματα για τον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας εξήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκε συνάντηση με τους υπευθύνους σε θέματα Δικαιοσύνης.

Οι επικρίσεις από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άλλα κόμματα, αλλά και από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και από νομικούς για σειρά σημαντικών διατάξεων που περιλαμβάνονται στις σαρωτικές αλλαγές για το σύστημα της ποινικής καταστολής και της εκδίκασης των ποινικών δικών προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος επανέλαβε ότι «τα σχέδια κωδίκων δεν είναι τελικά κείμενα».

Οι προβλεπόμενες διατάξεις και οι προτάσεις για την αλλαγή συγκεκριμένων άρθρων που αφορούν κυρίως κακουργηματικές πράξεις δίνουν το δικαίωμα σε κρατούμενους, που έχουν καταδικαστεί για τέτοια αδικήματα, να ελπίζουν έστω και σε μία ημέρα ισχύος του νέου κώδικα.

Όπως προβλέπεται ρητά άλλωστε στο προτεινόμενο σχέδιο του ποινικού κώδικα «εάν από την τέλεση της πράξης ως την αμετάκλητη εκδίκασή της (σ.σ. Άρειος Πάγος) ίσχυσαν περισσότερες διατάξεις νόμων, εφαρμόζεται αυτή που στη συγκεκριμένη περίπτωση οδηγεί στην ευμενέστερη μεταχείριση του κατηγορουμένου».

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εφόσον ισχύσει ο νέος νόμος, εκατοντάδες κρατούμενοι στις φυλακές που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα, τα οποία δεν έχουν τελεσιδικήσει στον Άρειο Πάγο, μπορούν να κάνουν χρήση της ευμενέστερης νομοθεσίας και να αποφυλακιστούν.

Σε δηλώσεις της χθες η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Μαρία Νάκα, σημείωσε πως η προοπτική αυτή έχει ήδη δημιουργήσει, μία σειρά αντιδράσεων και επιπτώσεων όπως είναι η μεγάλη αύξηση του αριθμού των αναβολών για κακουργηματικές δίκες ή η προσπάθεια διακοπής της ομαλής δικαστικής διαδικασίας, με διάφορα προσχήματα.

«Έχουμε ήδη πολλές αναβολές σε τέτοιες υποθέσεις, γιατί οι κατηγορούμενοι και οι εκπρόσωποί τους περιμένουν την ψήφιση του νόμου, αφού θα ισχύει ο επιεικέστερος, για κάθε άδικη πράξη που τελέστηκε πέντε χρόνια πριν. Βρίσκονται σε εξέλιξη μεγάλες δίκες, όπως της Χρυσής Αυγής, προτείνονται αλλαγές στην ποινικό κώδικα για τις εγκληματικές οργανώσεις, για τη χρήση εκρηκτικών υλών, για περιουσιακά και άλλα αδικήματα, χωρίς να υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για τη μελέτη, ώστε να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις από το νομικό κόσμο. Τα κακουργήματα μετατρέπονται σε πλημμελήματα, με ποινές μικρότερες των πέντε ετών. Πολύ δύσκολα θα συγκεντρώνει κάποιος ένα έτος ποινής, για κάποια αδικήματα, ώστε να ενεργοποιείται το κριτήριο της αναστολής, αλλά θα μπορεί να πληρώνει ένα ποσό και να μένει ελεύθερος», σημείωσε η κα. Νάκα.

Το Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει επί του προτεινόμενου σχεδίου, με την κα Νάκα να κάνει λόγο για τη διαμόρφωση ενός περίεργου κλίματος σε πανελλαδικό επίπεδο, με αφορμή την έναρξη της διαβούλευσης και τις συγκεκριμένες προτάσεις.

«Δεν είναι τυχαίο ότι οι διαπρεπείς ποινικολόγοι εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για το νομοσχέδιο, γιατί εξυπηρετούνται απόλυτα οι πελάτες τους. Αντί να μαζέψουμε το νόμο Παρασκευόπουλου, προχωράμε σε κάτι πολύ χειρότερο, χωρίς να έχει ακολουθηθεί κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός, αλλά να ακολουθείται μία πολιτική διάσταση, με αφορμή και υποθέσεις της επικαιρότητας, όπως η διερεύνηση πολιτικών ευθυνών για καταστροφές από φυσικά φαινόμενα», πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο ποινικός κώδικας σύμφωνα με το νομικό κόσμο θα πρέπει να εξορθολογιστεί και να εκσυγχρονιστεί, αφού ο υπάρχων χρονολογείται από το 1950.

«Είναι πολύ μικρή η περίοδος της διαβούλευσης και δεν θεωρώ ότι και ο νομικός και ο δικαστικός κόσμος αλλά και η ελληνική κοινωνία, ότι είναι σε θέση να δεχθεί μία τέτοια βαθιά τροποποίηση. Προφανώς απαιτούνται αλλαγές και επικαιροποιήσεις, αλλά δε χρειάζεται προχειρότητα», σημείωσε η κα Νάκα.

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος