Οκτ
01

Τα τοπικά προϊόντα φέρνουν ανάπτυξη της οικονομίας
Εκτύπωση

ΜΕΤΣΟΒΟ

Τα τοπικά προϊόντα φέρνουν ανάπτυξη της οικονομίας

Ο δήμος Μετσόβου ευελπιστεί να καταστήσει το φεστιβάλ γευσιγνωσίας θεσμό και να προβάλει τα προϊόντα της περιοχής προκειμένου να γίνουν γνωστά εντός και εκτός συνόρων

Το δρόμο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας μέσω της προβολής και ανάδειξης των τοπικών προϊόντων, δείχνει το Μέτσοβο, όπου πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας ελληνικών και ιταλικών γεύσεων.


Το φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «INCOME - Διεθνές Κέντρο Μεσογειακής Γαστρονομίας», που χρηματοδοτείται από το διμερές πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Ιταλία 2007-2013», στο οποίο συμμετέχουν ο δήμος Μετσόβου, η επαρχία του Μπρίντιζι και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Σε μια εποχή που ο γαστρονομικός τουρισμός αρχίζει να αναπτύσσεται και στην Ελλάδα, ο δήμος Μετσόβου ευελπιστεί να καταστήσει το Φεστιβάλ γευσιγνωσίας θεσμό και να κάνει γνωστά τα προϊόντα του Μετσόβου εντός και εκτός συνόρων, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ν. Τσομπίκος.
«Ευελπιστούμε ότι το Φεστιβάλ αυτό θα καταστεί θεσμός, σκοπεύουμε να βγάλουμε το Μέτσοβο από την εσωστρέφεια και προσπαθούμε να συνδυάσουμε την πρωτοτυπία, την ελληνική δημιουργία και την ντόπια παραγωγή», σημείωσε.
Εκτός από δεκάδες Μετσοβίτες και τους Ιταλούς εταίρους του προγράμματος, στην έναρξη του Φεστιβάλ βρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Βουλευτής της ΝΔ του Νομού Κώστας Τασούλας, ο πρώην Βουλευτής και πολιτευτής της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Οικονόμου.
Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη η χώρα να στηριχθεί στην πρωτογενή παραγωγή για να μπορέσει να βγει από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της.
Ο κ. Καχριμάνης τόνισε πως το Μέτσοβο έχει παράδοση στα τοπικά προϊόντα, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχει έλλειμμα στην τυποποίηση. Γι’ αυτό υπογράμμισε πως χρειάζεται δουλειά από όλους, ιδιαίτερα στη νέα προγραμματική περίοδο.
«Με το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους της παραγωγής και η Διοίκηση να είναι δίπλα σε αυτούς που μοχθούν και παράγουν. Θα ξεκινήσουμε από την αρχή, προκειμένου να τονώσουμε τον πρωτογενή τομέα», ανέφερε.
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε την εκδήλωση, που προβάλλει τα ελληνικά προϊόντα, ο κ. Τασούλας. «Προβάλλεται η Ελλάδα, προβάλλεται η Ήπειρος, προβάλλεται το Μέτσοβο. Βλέπουμε εδώ την Ελλάδα που θέλει δυναμικά και αποφασιστικά να βγει από την κρίση, να δείξει ότι είναι παρούσα, ότι θα αφήσει πίσω την περιπέτεια στην οποία έχει μπλέξει η χώρα εδώ και τρία χρόνια, και να δείξει ότι θα βγει μπροστά στηριζόμενη, όχι σε δανεικά και ψεύτικα εφόδια, αλλά στις αξίες μας, που είναι το περιβάλλον και τα προϊόντα μας», ανέφερε.
«Λέμε όχι στην εσωστρέφεια, όχι στην λιτότητα, ναι στη δημιουργία», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Οικονόμου.
Καθ’ όλη τη διάρκεια του διημέρου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα των εκθετών και να δοκιμάσουν τοπικές γεύσεις από το Μέτσοβο αλλά και ιταλικά προϊόντα που ξεχωρίζουν για την ποιότητα τους.
Παράλληλα έγιναν μαγειρικές επιδείξεις με τοπικά προϊόντα, όπως η παρασκευή μίας ιταλικής πίτσας με υλικά αποκλειστικά μετσοβίτικα προϊόντα. Επίσης, ιδιαίτερο χρώμα στις εκδηλώσεις έδωσαν παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια.

ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος