Οκτ
01

Δωρεάν σπιρομετρήσεις στους Γιαννιώτες από τους πνευμονολόγους
Εκτύπωση

Δωρεάν σπιρομετρήσεις στους Γιαννιώτες από τους πνευμονολόγους

Ενημέρωση και δωρεάν σπιρομετρήσεις θα προσφέρουν στους Γιαννιώτες, πνευμονολόγοι της πόλης, που διοργανώνουν το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας, εκδήλωση ενημέρωσης στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία, στις 8 το βράδυ.
Κατά την εκδήλωση εξειδικευμένοι γιατροί θα μιλήσουν για τα συχνότερα νοσήματα, ενώ το πρωί και το απόγευμα του Σαββάτου, καθώς και το πρωί της Κυριακής, θα γίνονται δωρεάν σπιρομετρήσεις.
Όπως ανέφερε η πνευμονολόγος Μαρία Μανιάτη αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία, ιδιαίτερα για τους ασυμπτωματικούς καπνιστές να ελέγξουν την κατάσταση των πνευμόνων.
Στο άσθμα, που ταλαιπωρεί περισσότερους από 300 εκ. ανθρώπους αναφέρθηκε ο πνευμονολόγος Δημήτρης Λέκκος. Στην Ελλάδα πάσχει το 8,6% του πληθυσμού και η νόσος εμφανίζεται συχνότερα στα αγόρια.
Η διάγνωση επιβεβαιώνεται μόνο με σπιρομέτρηση και προσπάθεια των γιατρών όπως σημείωσε ο κ. Λέκκος είναι η αντιμετώπιση του άσθματος με όσο το δυνατόν μικρότερη φαρμακευτική αγωγή.
Στην χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, που το 2020 αναμένεται να αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αναφέρθηκε η πνευμονολόγος Χριστίνα Λεονταρίδη, επισημαίνοντας ότι κυριότερος παράγοντας εμφάνισης είναι το κάπνισμα.
Τέλος η πνευμονολόγος Όλγα Καράμπαλη υπογράμμισε την σχέση του καπνίσματος με τον καρκίνο των πνευμόνων αλλά και άλλων οργάνων, επισημαίνοντας πως όσο πιο γρήγορα διακόψει κάποιος το κάπνισμα, τόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής.
Συνέστησε στους καπνιστές να ζητούν τη βοήθεια των πνευμονολόγων και να απευθύνονται στα ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
Στο σύνδρομο της άπνοιας, μία διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απόφραξη αεραγωγών κατά τον ύπνο αναφέρθηκε η κα Μανιάτη σημειώνοντας πως η διάγνωση γίνεται μόνο στα ειδικά εργαστήρια ύπνου.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος