Οκτ
09

«Μετωπική» σύγκρουση για τη διαθεσιμότητα
Εκτύπωση

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ – ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

«Μετωπική» σύγκρουση για τη διαθεσιμότητα

Ορατό το ενδεχόμενο επέμβασης των Εισαγγελικών αρχών στα Πανεπιστήμια, εάν δεν σταλούν στο ΑΣΕΠ μέχρι σήμερα Τετάρτη τα στοιχεία για τους διοικητικούς υπαλλήλους

Μπροστά στο ενδεχόμενο επέμβασης των εισαγγελικών αρχών στα οκτώ πανεπιστήμια που δεν έχουν στείλει στοιχεία στο ΑΣΕΠ για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών τους υπαλλήλων και μάλιστα σήμερα το πρωί που εκπνέει η προθεσμία, βρίσκεται ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την πλευρά των εισαγγελικών αρχών της χώρας, από την στιγμή που έχει σταλεί σχετική εισαγγελική παραγγελία στα πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πατρών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και Θεσσαλίας, που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, εάν έως σήμερα δεν δοθούν τα στοιχεία, θα κινήσουν την αυτόφωρη διαδικασία κατά των διευθυντών διοικητικών υπηρεσιών των οκτώ Ιδρυμάτων για παράβαση καθήκοντος.
Πληροφορίες από τον Άρειο Πάγο μάλιστα αναφέρουν ότι και οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων έχουν ευθύνες, καθώς έπρεπε να έχουν ορίσει προσωπικό ασφαλείας (στα πανεπιστήμια Αθηνών και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο έχει δοθεί σχετική εντολή).
Παράλληλα όμως πηγές από το ανώτατο δικαστικό μέγαρο, αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των πανεπιστημίων που επικαλούνται καταλήψεις στις διοικητικές υπηρεσίες τους έπρεπε η να έχουν εφαρμόσει τον νόμο για να λήξουν ή να έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη με αίτημα να κηρυχθούν οι απεργίες αυτές παράνομες και καταχρηστικές.
Τρίτο «μήνυμα» έρχεται από το υπουργείο Παιδείας, ανώτατα στελέχη του οποίου δήλωναν ότι «ο νόμος θα εφαρμοσθεί και η εθνική προσπάθεια θα ολοκληρωθεί και κανείς δεν δικαιούται να συντηρεί φέουδα ανομίας». Πάντως μέχρι χθες, Τρίτη, κανένα από τα οκτώ πανεπιστήμια δεν έχει στείλει στο ΑΣΕΠ τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί με τα προσόντα όλων των διοικητικών υπαλλήλων που κατέχουν θέσεις σε κλάδους  που  καταργούνται, ώστε να γίνει η μοριοδότησή τους και να επιλεγούν οι 1349 υπάλληλοι  που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
Από την άλλη για συνεχή επιδείνωση της κατάστασης στα οκτώ πανεπιστήμια που πλήττονται από το μέτρο της διαθεσιμότητας κάνει λόγο σε απόφασή του το διευρυμένο Συντονιστικό Όργανο της Συνόδου των Πρυτάνεων.
«Η συμμετοχή των διοικητικών υπαλλήλων στην απεργία, στα περισσότερα Πανεπιστήμια, είναι πλέον σχεδόν καθολική, με αποτέλεσμα οι διοικητικές υπηρεσίες να βρίσκονται σε κατάσταση αδυναμίας λειτουργίας. Επιπλέον, σε ορισμένα από αυτά τα Ιδρύματα και η ακαδημαϊκή λειτουργία καθίσταται αδύνατη, εξαιτίας της παράλληλης απεργίας των μελών ΔΕΠ» αναφέρεται στην απόφαση κι ενώ σήμερα Τετάρτη 9 Οκτωβρίου λήγει η προθεσμία υποβολής στον ΑΣΕΠ των καταστάσεων με τα ονόματα των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα.
Οι πρυτάνεις υπενθυμίζουν ότι έχουν ζητήσει «κατ' επανάληψη» συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή μέθοδος αξιολόγησης των δομών των πανεπιστημίων. «Αντ' αυτού - προσθέτουν - προέκυψε το έγγραφο του υπουργού Παιδείας προς τις εισαγγελικές αρχές, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός μια εβδομάδα πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, διαπιστώνει καθυστέρηση στην αποστολή των σχετικών πινάκων συνδρομής κριτηρίων του διοικητικού προσωπικού και ζητά από τους εισαγγελείς να επισημάνουν στα Πανεπιστήμια τις κατά νόμο υποχρεώσεις τους, υπογραμμίζοντας τις ποινικές ευθύνες που θα επιφέρει το ενδεχόμενο που αυτό δεν μπορέσει να καταστεί εφικτό».
«Το έγγραφο αυτό, εκτός από ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, είναι και εντελώς αναίτιο, καθώς ουδέποτε μέχρι σήμερα έχει συμβεί διοίκηση Πανεπιστημίου να μην έχει εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις της» τονίζουν οι πρυτάνεις για να παραθέσουν τέλος μια σειρά «σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα», όπως η έλλειψη διδακτικού προσωπικού και η περαιτέρω συρρίκνωση του προϋπολογισμού της νέας χρονιάς κατά 15%.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος