Οκτ
10

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Ιωαννιτών
Εκτύπωση

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Δήμος Ιωαννιτών

Ζητά αλλαγή ζώνης για τα Γιάννενα σε ό,τι αφορά το επίδομα, αλλά και επιχορήγηση των σχολείων της περιοχής, ώστε να ανταποκριθούν στις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες που προκύπτουν από το κόστος του πετρελαίου

Καμπανάκι κινδύνου, προκειμένου να μην επαναληφθεί και φέτος η περσινή κατάσταση όπου εκατοντάδες νοικοκυριά στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Ιωαννιτών παρουσίασε πλήρη αδυναμία να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, κρούει ο δήμος Ιωαννιτών και ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη χορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης διαπιστώνεται ουσιαστικά η επανάληψη της περσινής λογικής, μία λογική που αγνοεί τα πραγματικά γεγονότα και τη σκληρή καθημερινότητα που βιώνουν οι πολίτες.
Παράλληλα ο δήμαρχος αναφέρει πως και φέτος ο νομός Ιωαννίνων περιλαμβάνεται στη δεύτερη ζώνη, σε αυτή δηλαδή που θα χορηγηθεί χαμηλότερο επίδομα θέρμανσης, γεγονός που συνεπάγεται μία μεγάλη αδικία σε βάρος των κατοίκων της περιοχής.
Ακόμη, ο κ. Φίλιος κάνει ιδιαίτερη μνεία στην επιχορήγηση των σχολείων της περιοχής ώστε αυτά να ανταποκριθούν στις αυξημένες λειτουργικές δαπάνες που προκύπτουν από το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης.
«Και πέρυσι και φέτος προχωρήσαμε άμεσα σε διαμαρτυρίες προς τα συναρμόδια υπουργεία ενώ ζητούμε και την παρέμβαση των βουλευτών του Νομού Ιωαννίνων προκειμένου να μην επαναληφθεί μία μεγάλη αδικία σε βάρος των κατοίκων του Δήμου μας αλλά κι ολόκληρης της περιοχής. Τα Γιάννινα περιλαμβάνονται σε μία ζώνη στην οποία ανήκουν ακόμη και παραθαλάσσιες περιοχές, με εντελώς διαφορετικές καιρικές συνθήκες και φυσικά εντελώς άλλες ανάγκες θέρμανσης. Διαπιστώσαμε και πέρυσι την πλήρη αδυναμία εκατοντάδων νοικοκυριών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης γεγονός που τους οδήγησε σε άλλες λύσεις, ορισμένες φορές κι επικίνδυνες. Δυστυχώς, φοβούμαστε, ότι φέτος η κατάσταση θα είναι ακόμη χειρότερη καθώς η οικονομική κρίση βαθαίνει, πλήττει όλο και περισσότερους κι έχει οδηγήσει συμπολίτες μας κάτω από τα όρια της φτώχιας» επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος.
Για τα σχολεία ο δήμαρχος υπογραμμίζει τα εξής: «Τα περισσότερα σχολεία μας στεγάζονται σε παλιά κτίρια που έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης και με τις τιμές που έχουμε φέτος θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα. Το προτείναμε πολλές φορές στην ΚΕΔΕ, το ζητούμε και από την Κυβέρνηση να υπάρξει διαβάθμιση στην επιχορήγηση των σχολείων και να γίνει με γεωγραφικά κριτήρια. Είναι επιβεβλημένο να γίνει, ειδικά σε περιοχές που δεν υπάρχει η εναλλακτική λύση του φυσικού αερίου, όπως είναι και η δική μας».
Πρόταση για μείωση του ΕΦΚ
Εν τω μεταξύ ισοδύναμα μέτρα για τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι πιθανό να ζητήσει η τρόικα προκειμένου να δεχτεί το μέτρο. Σύμφωνα με ανώτερη πηγή του υπουργείου Οικονομικών η πρόταση που έχει σταλεί στην τρόικα προβλέπει τη μείωση του ΕΦΚ κατά 15% σε σχέση με το πετρέλαιο θέρμανσης, ωστόσο υπάρχει φόβος ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα ζητήσουν μέτρα προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται. Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση επιχειρεί ένα μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης, για περισσότερους και, εν μέρει, προκαταβολικά καταβαλλόμενο.
Πιο αναλυτικά η πρόταση προβλέπει τα εξής:
-Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κατά 15% που μεταφράζεται σε μείωση της λιανικής τιμής κατά περίπου 4 λεπτά.
-Οι φορολογούμενοι θα προεισπράττουν το 25% του επιδόματος που δικαιούνται με μια απλή αίτηση στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων που έχει δημιουργηθεί από πέρυσι. Για να εισπράξουν όμως και το υπόλοιπο 75% του επιδόματος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν στοιχεία του τιμολογίου αγοράς.
-χαλαρώνουν τα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος. Το όριο ακίνητης περιουσίας αυξάνεται από τα 150.000 στα 200.000 ευρώ για τον άγαμο και από τα 200.000 στα 300.000 ευρώ για τον έγγαμο. Το όριο επιφάνειας της κατοικίας παραμένει στα 120 τετραγωνικά. Το εισοδηματικό όριο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ για τον άγαμο ( από 25.000) και στα 40.000 ευρώ για τον έγγαμο ( από 35.000) ενώ προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Το όριο για το κυβισμό του ΙΧ αυξάνεται από τα 2.000 κυβικά στα 3.000 κυβικά.
-το επίδομα αυξάνεται από τα 0,28 ευρώ ανά λίτρο στα 0,34 ευρώ ανά λίτρο. Έτσι το επίδομα από 168 έως 840 ευρώ που ήταν πέρυσι (ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη) , φέτος αυξάνεται στα 204 έως 1.020 ευρώ.
Με βάση τα παραπάνω το τελικό κόστος για τον επιδοτούμενο καταναλωτή κατεβαίνει από το 1,30 που είναι η λιανική τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,91 το λίτρο.
Για το επίδομα θέρμανσης έχει εγκριθεί κονδύλι που ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ ενώ πέρυσι το σχετικό ποσό ήταν 279 εκατ. ευρώ. Ωστόσο πέρυσι το ποσό που απορροφήθηκε έφθασε μόλις στα 80 εκατομμύρια καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά επέλεξαν να μην αγοράσουν πετρέλαιο ενώ και αυτά που αγόρασαν είτε δεν δικαιούνταν το επίδομα λόγω των πολύ αυστηρών όρων χορήγησής του είτε πολλά δεν γνώριζαν την ύπαρξη του επιδόματος.
Η τρόικα αναμένεται εντός της εβδομάδας να απαντήσει στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών. Εφόσον η απάντηση είναι θετική τότε θα εκδοθεί άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση προκειμένου να ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος