Οκτ
10

Απεταξάμην το «χαράτσι» του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή
Εκτύπωση

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

Απεταξάμην το «χαράτσι» του ενός ευρώ σε κάθε συνταγή

Θεωρούν ότι το μέτρο θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και
αρνούνται να μετατραπούν σε... φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς

Η καταβολή ενός ευρώ για κάθε συνταγή που εκτελείται στο φαρμακείο αποτελεί το νέο «χαράτσι» στο χώρο της υγείας, προκαλώντας αντιδράσεις και στους ασφαλισμένους, αλλά και στους φαρμακοποιούς.
Σύμφωνα με το μέτρο που αναμένεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2014, όλοι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν το ποσό αυτό, το οποίο θα αποδίδεται στον ΕΟΠΥΥ.
Βέβαια, δεν είναι η πρώτη επιβάρυνση που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι το τελευταίο διάστημα, μετά την επιβολή του εισιτηρίου στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, την καταβολή της διαφοράς μεταξύ του πρωτότυπου και γενόσημου φαρμάκου και την «έξοδο» χιλιάδων φαρμάκων από τις λίστες που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία εξ ολοκλήρου επιβαρύνονται οι ασθενείς.
Επιπλέον, από τις αρχές του νέου έτους πρόκειται να ισχύσει και η επιβολή εισιτηρίου για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία, ύψους 25 ευρώ.
Μετά από όλα αυτά οι φαρμακοποιοί, μέσω του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και των κατά τόπους Συλλόγων, εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη διαδικασία χαρακτηρίζοντάς την άδικη προς τους ασφαλισμένους και υποστηρίζοντας πως οι ίδιοι δεν πρόκειται να μετατραπούν σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς.
«Το κυριότερο ζήτημα είναι ότι επιβάλλεται κάτι τέτοιο εις βάρος των ασφαλισμένων με τη δικαιολογία ότι δεν μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να αντεπεξέλθει. Είναι άδικο προς τους πολίτες να μεταφέρεται η δαπάνη στις πλάτες τους, ώστε φαινομενικά να υπάρχει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης», σημείωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ιωαννίνων Ανδρέας Μαρέτης.
Εκτός από την επιβάρυνση των ασφαλισμένων, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι το μέτρο θα επιφέρει και πρακτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη φορολόγησή τους και την απόδοση της επιβάρυνσης στον ΕΟΠΥΥ.
«Δεν μπορεί να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο», σημείωσε ο κ. Μαρέτης, προσθέτοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στους φαρμακοποιούς χρήματα τεσσάρων μηνών.
Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τις οφειλές που είχαν κατά τα έτη 2011 και 2012 τα ταμεία που συνενώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ. Για να αποδοθούν στους φαρμακοποιούς θα πρέπει να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει κινηθεί καμία τέτοια διαδικασία.
Γεωργία Χαλάτση

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος