Οκτ
11

Αντί για ανάπτυξη φέρνουν την... απομόνωση!
Εκτύπωση

Αντί για ανάπτυξη φέρνουν την... απομόνωση!

Σοκ προκαλεί η είδηση πως η τρόικα θέλει να βάλει «λουκέτο» σε 22 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και αυτό των Ιωαννίνων – Έντονη αντίδραση του Επιμελητηρίου, που κάνει λόγο για έγκλημα σε βάρος της περιοχής - Στη Βουλή το μείζον ζήτημα μετά από ερωτήσεις βουλευτών

Σοκ για την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου, αλλά ακόμη και της βορειοδυτικής Ελλάδας προκαλεί η πληροφορία που διέρρευσε χθες το πρωί σύμφωνα με την οποία η τρόικα απαιτεί, στις διαπραγματεύσεις της με την ελληνική κυβέρνηση, να μπει λουκέτο σε 22 αεροδρόμια της χώρας μεταξύ των οποίων και το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.


Μέχρι και χθες το απόγευμα δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση από την πλευρά της κυβέρνησης, για το αν ισχύει ή όχι η συγκεκριμένη πληροφορία υπενθυμίζουμε ωστόσο πως πριν από μερικούς μήνες η τρόικα είχε και πάλι την ίδια απαίτηση ωστόσο τότε η πρότασή της είχε απορριφθεί από το αρμόδιο υπουργείο.
Ωστόσο, η δημοσίευση και μόνο της συγκεκριμένης πληροφορίας σε όλα τα αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης πρέπει να προβληματίσει όλους τους τοπικούς φορείς, καθώς σε περίπτωση που μπει πραγματικά λουκέτο στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, θα έρθει η χαριστική βολή σε οποιαδήποτε προσπάθεια δήμου και Περιφέρειας να υπάρξει τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Άλλωστε στο... ταλαιπωρημένο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων το οποίο είναι ήδη υποβαθμισμένο, εκτελούνται έργα τα οποία παρουσιάζουν σημαντικές καθυστερήσεις αν και πριν από λίγες εβδομάδες υπήρξε εξέλιξη από τον Μ. Χρυσοχοΐδη για ολοκλήρωση των έργων αυτών.
Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας η δημοσίευση της συγκεκριμένης πληροφορίας προκάλεσε την οργή των κατοίκων της περιοχής που γνωρίζουν πως σε περίπτωση κλεισίματος του αεροδρομίου θα επιστρέψουν στο... παρελθόν της απομόνωσης της περιοχής.
Συγκεκριμένα, η πρόταση αφορά στο κλείσιμο αερολιμένων που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά αλλά και δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Πρόκειται για τα αεροδρόμια: Σητείας, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Καλαμάτας, Νέα Αγχιάλου, Λήμνου, Χίου, Καστοριάς, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Σκύρου, Σύρου, Ικαρίας, Λέρου, Καρπάθου, Νάξου, Πάρου, Μήλου, Κυθήρων, Αστυπάλαιας, Καστελόριζου και Κάσου.
Έντονη αντίδραση
από το Επιμελητήριο
Για πρωτοφανές έγκλημα σε βάρος της περιοχής στην περίπτωση κατά την οποία υιοθετηθεί η πρόταση της τρόικα για την κατάργηση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, κάνει λόγω σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων , κ. Δημητρίου Δημήτριος.
Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω και συνεπώς να εξηγήσω την λογική της πρότασης που φέρετε να διατυπώνει η τρόικα για την κατάργηση του Αεροδρομίου Ιωαννίνων.
Η πρόταση έρχεται σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία το σύνολο των φορέων της περιοχής αναζητούν αναπτυξιακές λύσεις οι οποίες στηρίζονται βασικά στην επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του Αεροδρομίου Ιωαννίνων
Όταν λοιπόν όλες οι προτάσεις έχουν ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης το αεροδρόμιο δεν μπορεί κανείς να μιλάει σοβαρά για την κατάργησή του ..
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων είναι κάθετα αντίθετο σε μια τέτοια προοπτική.
Ως πρόεδρος θα φέρω το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου προκειμένου να τοποθετηθούμε επίσημα και προφανώς να καθορίσουμε τις ενέργειες στις οποίες θα προβούμε προκειμένου να αποτρέψουμε την υλοποίηση ενός τέτοιου ενδεχόμενου
Το ένα έγκλημα μπορούν να το αποδώσουν σε αστοχία ή στην κακή στιγμή. Τα συνεχιζόμενα εγκλήματα όμως σε βάρος της πιο υποβαθμισμένης περιοχής της χώρας και της Ευρώπης είναι εσκεμμένη απόφαση την οποία δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να ανεχτούμε. Για το λόγο αυτό καλούμε τόσο τα Μέλη μας όσο και τους άλλους τοπικούς φορείς να αντιδράσουμε έγκαιρα και αποφασιστικά..
Ερώτηση στη Βουλή
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο βουλευτής Γιάννης Δημαράς κατέθεσε άμεσα ερώτηση για το συγκεκριμένο θέμα προς τον υπουργό Μεταφορών.
Στην ερώτησή του ο κ. Δημαράς αναφέρει τα εξής: «Το κλείσιμο 22 αεροδρομίων κυρίως, σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας εισηγείται προς την ελληνική κυβέρνηση η Τρόικα σύμφωνα με δημοσιεύματα. Το κλείσιμο αυτών των αεροδρομίων θα απέκλειε χιλιάδες πολίτες που ζουν στα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής, ενώ θα τορπιλίσει οποιαδήποτε προσπάθεια τουριστικής τους ανάπτυξης, αεροδρόμια που τα έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός με τους φόρους του. Επίσης τα αεροδρόμια αυτά εξασφαλίζουν την κοινωνική και εδαφική συνοχή των μικρών νησιών και απομακρυσμένων περιοχών. Πολλά δε από τα αεροδρόμια αυτά εξυπηρετούν και τουριστικούς προορισμούς.Μήπως το επόμενο βήμα θα ήταν η εκκένωση των ακριτικών νησιών και απομακρυσμένων περιοχών για να εξυπηρετήσουμε μια ώρα αρχύτερα τους δανειστές μας αλλά και όσους ενδιαφέρονται για τα νησιά μας και τη διαχείρισή τους. Να τους διευκολύνουμε…Ερωτάστε :
1. Έχει κατατεθεί τέτοια πρόταση από την Τρόικα;
2. Μήπως η πρόταση έχει σχέση με τις πιέσεις που ασκούνται από τους δανειστές για την πώληση της διαχείρισης των υπερπτήσεων, δηλαδή των εναέριων χώρων της Ελλάδας, για τους οποίους οι ξένες αεροπορικές εταιρείες πληρώνουν διόδια διέλευσης ύψους 160 εκατ. ευρώ κατ’ έτος;
3. Τι σκοπεύετε να κάνετε με αυτές τις παράλογες απαιτήσεις της Τρόικας; Έχετε σχεδιάσει, προγραμματίσει, και αποφασίσει κάποιο πλάνο;
Θα θέλαμε να γνωρίζουμε τις προθέσεις και τις αποφάσεις σας.
4. Πως θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των απομακρυσμένων και ακριτικών περιοχών; Μήπως κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην Τρόικα τη γεωγραφική κατανομή της χώρας μας και τις ιδιαιτερότητές της - εφόσον είμαστε νησιωτική χώρα;
5. Τι θα συμβεί με τις μετακινήσεις σε αιχμή τουριστικής περιόδου; Με ποιο τρόπο θα εξυπηρετείται το κοινό;».
Επίσης ερώτηση προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Οικονομικών, κατέθεσε και ο βουλευτής Πάρις Μουτσινάς.
Σε αυτή επισημαίνει και τα εξής: «Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, γερμανική ιδιωτική αεροπορική εταιρεία, χωρίς καμία θεσμική ιδιότητα και με την σύμφωνη γνώμη της Τρόικας, εισηγείται στην ελληνική κυβέρνηση το κλείσιμο 22 αεροδρομίων της χώρας μεταξύ των οποίων και της Νέας Αγχιάλου, που καλύπτουν κυρίως άγονες και απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και κρίσιμους από πλευράς εσόδων τουριστικούς προορισμούς. Επειδή η γνωστοποίηση των προθέσεων της γερμανικής εταιρείας και της Τρόικας, έχει προκαλέσει όπως ήταν φυσικό μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των 22 περιοχών, οι τοπικές οικονομίες των οποίων στηρίζονται από την λειτουργία των αεροδρομίων. Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Υπάρχει εισήγηση ή πρόταση για το κλείσιμο αεροδρομίων όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα και αν ναι, τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση;».
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος