Οκτ
12

Επιτέλους λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων
Εκτύπωση

ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιτέλους λύση στο πρόβλημα των βοσκοτόπων

Η διοίκηση του Οργανισμού διαβεβαίωσε τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη για την διόρθωση του λάθους που είχε γίνει από στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Θετικές εξελίξεις στο ζήτημα που έχει ανακύψει με τους βοσκοτόπους, προέκυψαν από την επικοινωνία που είχε χθες Παρασκευή, σε συνέχεια  διαδοχικών έγγραφων παρεμβάσεων που είχε κάνει τους τελευταίους μήνες, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Γρηγόρη Αποστολάκο και την Αντιπρόεδρο κ. Δήμητρα Χαλικιά.
Συγκεκριμένα, όπως διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει γίνει αντιληπτό το λάθος που έγινε προ του 2012 από στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής  Ανάπτυξης, στην προσπάθειά τους να ευθυγραμμιστούν με την Κοινοτική Νομοθεσία, συνέπεια του οποίου κόπηκαν ως επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων, τα αλπικά λιβάδια, οι προστατευόμενες περιοχές, οι δασικές εκτάσεις και όσες εκτάσεις στις λεγόμενες «νέες χώρες» έπαψαν να καλλιεργούνται και χαρακτηρίστηκαν δασικές.
Ήδη όπως ανέφεραν, για την Ήπειρο μέσω αεροφωτογραφιών, έχουν γίνει διορθώσεις για το μεγαλύτερο μέρος των εκτάσεων που αποκλείστηκαν ως επιλέξιμοι βοσκότοποι, ενώ για τις υπόλοιπες απαιτείται εκτενής ενημέρωση και συνεργασία με τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο όπως διαβεβαίωσαν τον Περιφερειάρχη, τόσο ο κ. Αποστολάκος, όσο και η κ. Χαλικιά, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε οι κτηνοτρόφοι της  Ηπείρου, να μη χάσουν ούτε ένα ευρώ από τις αποζημιώσεις που δικαιούνται βάσει των δηλώσεών τους.
Ο Περιφερειάρχης,  τόνισε  ότι οι διαβεβαιώσεις που δόθηκαν είναι μια καλή αρχή για την αντιμετώπιση του οξύτατου προβλήματος που προκλήθηκε αναίτια και το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη μαρασμό την κτηνοτροφία, σε μια εποχή μάλιστα που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες για την ανάπτυξή της. Όλα αυτά, πρόσθεσε,  θα είχαν αποφευχθεί αν οι κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν την απαιτούμενη συνεργασία με τις Περιφέρειες, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θέτει στη διάθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ τις υπηρεσίες της για οτιδήποτε απαιτηθεί στη διαδικασία αποκατάστασης των λαθών και διόρθωσης των χαρτών.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος