Οκτ
12

Στα... μαχαίρια Εμπορικός Σύλλογος και ΠΑΣΕΒΕ
Εκτύπωση

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Στα... μαχαίρια Εμπορικός Σύλλογος και ΠΑΣΕΒΕ

Στα... μαχαίρια με τους συνδικαλιστές της ΠΑΣΕΒΕ φαίνεται πως βρίσκεται ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Ο Εμπορικός Σύλλογος κατηγορεί την ΠΑΣΕΒΕ για ψέματα και καταγγελίες που δεν στέκουν και υπενθυμίζει πως η γενική συνέλευση του Συλλόγου ψήφισε με ποσοστό 100% όχι την πρόταση της ΠΑΣΕΒΕ, αλλά αυτή που κατέθεσε το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, σύμφωνα με την οποία οι έμποροι ζητούν το άνοιγμα των καταστημάτων, μία Κυριακή το χρόνο.
Επίσης ο Εμπορικός Σύλλογος σημειώνει πως η ΠΑΣΕΒΕ παραπληροφορεί ασύστολα το κοινό και ξεκαθαρίζουν πως στη γενική συνέλευση δεν υπήρξε ούτε ένα μέλος του ΔΣ που να πρότεινε κάτι διαφορετικό αλλά ούτε κάποιος άλλος έμπορος. Έτσι, σε απόδειξη όσων αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος παραθέτει και την επιστολή που είχε αποστείλει προς τον κ. Χατζηδάκη, με  τους λόγους για τους οποίους δεν έπρεπε να ψηφιστεί το επίμαχο νομοσχέδιο.
Σύμφωνα λοιπόν με την επιστολή η οποία είχε σταλεί στον υπουργό στις αρχές Ιανουαρίου τα μέλη του Εμπορικού Συλλόγου ζητούσαν την απόσυρση της διάταξης που επιτρέπει τη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο εξέφραζε αφενός την διαφωνία του στη λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές και αφετέρου κάνει γνωστή προς τον υπουργό την απόγνωση που βρίσκονται οι έμποροι αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί.
Σύμφωνα με τους εμπόρους των Ιωαννίνων, η επιστολή των οποίων είχε κοινοποιηθεί προς τον πρωθυπουργό, τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, τους βουλευτές και την Εθνική Συνομοσπονδία Εμπόρων, το νομοσχέδιο και η ψήφιση του άρθρου 6 θα μεταφέρει ένα ακόμη σημαντικό ποσοστό του τζίρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και στα πολυκαταστήματα.
Μάλιστα ο Εμπορικός Σύλλογος παρέθετε συγκεκριμένα ερωτήματα, σύμφωνα με τα οποία δεν έχει βάση ο ισχυρισμός πως το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή οι ιδιοκτήτες των μικρών επιχειρήσεων δεν θα αντέξουν να δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι οργανωμένες και λειτουργούν, χωρίς τη φυσική παρουσία των ιδιοκτητών τους.
Παράλληλά, η μεταφορά τζίρου στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων που προσπαθούν να κρατηθούν στην αγορά με όλες τους τις δυνάμεις μετά από αρκετά χρόνια οικονομικής ασφυξίας.
Ο Εμπορικός Σύλλογος έφερνε ως παράδειγμα την εμπειρία από τον κλάδο των τροφίμων που απέδειξε ότι όταν η κατανάλωση μοιράζεται σε λίγες μεγάλες επιχειρήσεις δημιουργεί προϋποθέσεις ολιγοπωλείου που δεν ωφελεί ούτε τον πληθωρισμό, ούτε το καταναλωτικό κοινό.
Ακόμη στην ίδια επιστολή σημειωνόταν πως με το υπάρχον ωράριο και σε εποχές μεγάλου καταναλωτισμού, το καταναλωτικό κοινό δεν είχε πρόβλημα εξυπηρέτησης, πόσο μάλιστα τώρα που οι τσέπες του είναι άδειες.
Για τους παραπάνω λόγους οι έμποροι των Ιωαννίνων τόνιζαν προς τον υπουργό κ. Χατζηδάκη πως επιζητούν την επιβίωση των οικογενειών τους γι’ αυτό και σημειώνουν, πως το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές δεν θα βοηθήσει ούτε στο ελάχιστο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.
«Σας καλούμε να αποσύρεται άμεσα τη διάταξη και επιζητούμε να εισακουστούν οι απόψεις των κοινωνικών φορέων που γνωρίζουν την πραγματική κατάσταση στην αγορά, ενώ ζητάμε να μην παρθούν οι αποφάσεις μονομερώς από μέρους του υπουργείου. Μη μας αναγκάσετε, προσπαθώντας να υπερασπιστούμε τις επιχειρήσεις μας και τις οικογένειές μας, να αντιδράσουμε με τη δύναμη και την οργή των απελπισμένων», κατέληγε η επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων προς τον υπουργό Ανάπτυξης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος