Οκτ
16

Αλαλούμ με το επίδομα, «πάγωσαν» οι παραγγελίες!
Εκτύπωση

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Αλαλούμ με το επίδομα, «πάγωσαν» οι παραγγελίες!

Αν και η διανομή πετρελαίου ξεκίνησε επίσημα, στα Γιάννενα οι παραγγελίες είναι από ελάχιστες έως μηδενικές - Αυξημένο κατά 35 λεπτά το λίτρο το επίδομα θέρμανσης, ωστόσο οι χιλιάδες καταναλωτές αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφού η ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταβολή του επιδόματος, θα αρχίσει σε 10 ημέρες

Στα... αζήτητα βρίσκεται το πετρέλαιο θέρμανσης κατά την πρώτη ημέρα διάθεσής του με αποτέλεσμα ακόμη και οι πρατηριούχοι να μην έχουν προμηθευτεί καύσιμα από τις εταιρείες.
Το εμπάργκο με το οποίο είχαν προειδοποιήσει οι ιδιοκτήτες πρατηρίων το υπουργείο, ζητώντας τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αποτελεί πραγματικότητα, αλλά εξ’ ανάγκης και όχι κατ’ επιλογή, αφού δεν υπάρχουν παραγγελίες από τους καταναλωτές.
Η δεδομένη οικονομική αδυναμία αλλά και η αναμονή για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το επίδομα θέρμανσης, κυριολεκτικά μέχρι την τελευταία στιγμή, οδηγεί τους πολίτες να μεταθέσουν όσο γίνεται αργότερα την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και σ’ αυτό βοηθούν και οι καιρικές συνθήκες, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
Στα Γιάννενα κανένα σχεδόν από τα πρατήρια υγρών καυσίμων της πόλης δεν είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης, γνωρίζοντας ότι δεν πρόκειται να το διαθέσουν, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών νομού Ιωαννίνων Παντελής Κολόκας.
«Ακόμη δεν ξέρουμε πως θα επιστραφεί ο φόρος, δεν ξέρουμε τη διαδικασία για το επίδομα. Εμείς θα ακολουθήσουμε πάντως την περσινή διαδικασία. Καύσιμα λογικά θα προμηθευτούμε έως την ερχόμενη Δευτέρα, εφόσον υπάρξει κάποια ζήτηση», σημείωσε.
Οι ιδιοκτήτες πρατηρίων ευελπιστούν ότι η διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος του πετρελαίου θέρμανσης θα έχει αποτέλεσμα και περισσότεροι καταναλωτές θα «επιστρέψουν» στην χρήση του πετρελαίου, αντί για άλλες εναλλακτικές μορφές.
«Πέρυσι πραγματικά κρύωσε πολύς κόσμος και ελπίζουμε φέτος να υπάρξει μία μεγαλύτερη κίνηση. Πολλοί μάλιστα στράφηκαν σε άλλες μορφές που τελικά κόστισαν περισσότερο και δεν ήταν το ίδιο αποδοτικές με το πετρέλαιο. Βέβαια, γενικότερα οι οικονομικές συνθήκες είναι τέτοιες που οι περισσότεροι δυσκολεύονται ακόμη κι αν το πετρέλαιο είναι στο 1 ευρώ το λίτρο», σημείωσε.
Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης πάντως στην περιοχή μας αναμένεται να διαμορφωθεί από 1.30 έως 1.35 λεπτά του ευρώ.
Αβεβαιότητα
Σε 10 ημέρες πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή του φετινού επιδόματος θέρμανσης.
Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ότι δεν έχει ακόμη υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση αν και το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα χαλαρότερα κριτήρια για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
Επίσης ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο, να χρειαστεί τελικά η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη βουλή. Πηγές του υπουργείου οικονομικών σημειώνουν ότι όσοι δικαιούχοι καταναλωτές προμηθευτούν πετρέλαιο αυτό το 10ήμερο δε θα χάσουν την επιδότηση αλλά θα την εισπράξουν όταν ανοίξει το σύστημα και υποβάλουν τα στοιχεία τους.
Ωστόσο, μέσα σε αυτό το δεκαήμερο δε μπορεί να λειτουργήσει η ευνοϊκή πρόβλεψη για προκαταβολή του επιδόματος και οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του κόστους του πετρελαίου.
Το υπουργείο Οικονομικών αναζητά και μία δικλείδα ασφαλείας προκειμένου να μην παρουσιαστούν φαινόμενα «Ηλείας» το 2007, δηλαδή είσπραξη της προκαταβολής του επιδόματος από επιτήδειους μη δικαιούχους.
Με βάση τη λύση που εξετάζεται η προκαταβολή θα καταβάλλεται στο δικαιούχο μόνο εφόσον ο πρατηριούχος επιβεβαιώσει τη λήψη της παραγγελίας αλλά και έχουν προηγηθεί κάποιες επαληθεύσεις στο φορολογούμενο.
Το θέμα που προέκυψε προκαλεί αναβρασμό στον κλάδο των πετρελαιοειδών, με εκπροσώπους των εταιρειών να κάνουν λόγο για απαράδεκτη προχειρότητα, τη στιγμή που το αλαλούμ με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες, η ασάφεια με την προκαταβολή του επιδόματος αλλά και ο καλός καιρός έχουν παγώσει τις παραγγελίες.
Νέα κριτήρια
Επίδομα 35 λεπτά ανά λίτρο επιδοτούμενης επιφάνειας κύριας κατοικίας έναντι 28 λεπτών που ίσχυσε πέρυσι αποφάσισε να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών σε άγαμους και έγγαμους με νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Με βάση την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών καθορίζονται νέα εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:
- Άγαμος: Ετήσιο εισόδημα έως 30.000€ (από 25.000€ πέρυσι).
- Έγγαμος χωρίς παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 40.000€ (από 35.000€ πέρυσι).
- Έγγαμος με 1 παιδί: Ετήσιο εισόδημα έως 43.000€ (από 38.000€ πέρυσι).
- Έγγαμος με 2 παιδιά: Ετήσιο εισόδημα έως 46.000€ (από 41.000€ πέρυσι).
- Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Ετήσιο εισόδημα έως 49.000€ (από 44.000€ πέρυσι).
- Μονογονεϊκές οικογένειες: Ετήσιο εισόδημα έως 43.000€.
Με την ίδια απόφαση καθορίζονται και νέα περιουσιακά κριτήρια ως εξής: αντικειμενική αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για τους άγαμους από 150.000 ευρώ πέρυσι και έως 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες από 200.000 ευρώ πέρυσι.
Επίσης, αυξήθηκε το όριο για το κριτήριο κατοχής αυτοκινήτου και πλέον δικαιούνται το επίδομα όσοι έχουν αυτοκίνητο έως 3.000 κυβικά αντί για 2.000 κυβικά που ίσχυε πέρυσι.
Οδηγίες από
την Διεύθυνση Ανάπτυξης
Με αφορμή την έναρξη της περιόδου διανομής του πετρελαίου θέρμανσης, από τη Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου, εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση, με στόχο την προστασία του καταναλωτή κατά την διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης από πιθανά  ελλειμματικές παραδόσεις κάτι που επιβαρύνει περισσότερο την τσέπη όλων.
Συγκεκριμένα η Διεύθυνση Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής:
Δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις ούτε πολύπλοκα και δαπανηρά συστήματα αρκεί ο καταναλωτής :
Να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής ώστε να γίνεται σωστός υπολογισμός του όγκου του καυσίμου ανά εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Ο υπολογισμός της χωρητικότητας είναι εύκολος εφόσον η δεξαμενή έχει σχήμα ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου και γίνεται με πολλαπλασιασμό των τριών διαστάσεων (μήκος, πλάτος, ύψος) σε μέτρα. Το αποτέλεσμα είναι ο όγκος της δεξαμενής σε κυβικά μέτρα που όταν πολλαπλασιαστεί επί  (Χ) 1.000 μας δίνει την χωρητικότητα της δεξαμενής σε λίτρα και να μην μας διαφεύγει ότι το λίτρο είναι μονάδα χωρητικότητας και όχι βάρους. Αντιστοιχεί περίπου σε 1.000 κυβικά εκατοστά νερού.
Καθαρισμός της δεξαμενής: Πριν ανάψουμε το καυστήρα μας θα πρέπει να τον καθαρίσουμε και να τον ρυθμίσουμε ώστε να είναι πιο αποδοτικός και λιγότερο ρυπογόνος. Επίσης εξαερισμό σε όλα τα σώματα για καλλίτερη απόδοση.
Να ζητήσει από τον συντηρητή ή τον υδραυλικό της πολυκατοικίας να εγκαταστήσει ένα αξιόπιστο και ασφαλές σύστημα ενδείξεων του αποθέματος της δεξαμενής.
Να ζητήσει από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής.
Παραποιημένος μετρητής βυτιοφόρου: Είναι μία μορφή κλοπής του καταναλωτή κατά την παράδοση. Φυσιολογικά ο μετρητής είναι κατασκευασμένος έτσι που να μετρά μόνο την ροή του πετρελαίου. Ο μεταφορέας όμως μπορεί να επέμβει στον μετρητή κατά τρόπο που να μετράει εκτός από την ροή του καυσίμου και την ταυτόχρονη ροή του αέρα που με κανονικές συνθήκες  ο αέρας πρέπει να φεύγει από μια βαλβίδα εξαέρωσης προτού φθάσει στον μετρητή. Έτσι μπορεί να παραδίδεται μαζί με το πετρέλαιο θέρμανσης και αέρας.
Παράδοση με προμέτρηση και επιμέτρηση: Να είστε παρόντες στην παράδοση και να ελέγχετε όλες τις λεπτομέρειες της παράδοσης. Βεβαιωθείτε ότι τόσο στην προμέτρηση όσο και στην επιμέτρηση το μέτρο να μην λυγίζει να τοποθετείται κατακόρυφα μέσα στην δεξαμενή και στο ίδιο περίπου σημείο τόσο κατά την προμέτρηση όσο και κατά την επιμέτρηση.
Αν η επιφάνεια του πετρελαίου δεν έχει ηρεμήσει μετά την παράδοση τότε γίνεται λανθασμένη επιμέτρηση, καθώς οι αναταράξεις δείχνουν υψηλότερη στάθμη από την πραγματική.
Παραποιημένη βέργα μέτρησης: Να έχετε δική σας βέργα μέτρησης καθώς και ένα σωστό μέτρο. Στην ανάγκη μια απλή ίσια ξύλινη ή μεταλλική βέργα και ένα μέτρο για την ογκομέτρηση της δεξαμενής.
Το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι κόκκινο και περιέχει κατάλληλο ιχνηθέτη ώστε να μπορεί ν΄ανιχνεύεται εύκολα η τυχόν παρουσία του στο πετρέλαιο κίνησης και στις βενζίνες.
Μπορεί ο καταναλωτής εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση να γράψει πάνω στην απόδειξη παραλαβής τις λέξεις «με επιφύλαξη» και να ζητήσει την επέμβαση της αρμόδιας υπηρεσίας.
Δήλωση Μαντά
Παρ’ όλες τις καταστροφικές συνέπειες του μνημονιακού μέτρου της αύξησης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε κοινωνικό, περιβαλλοντικό και δημοσιονομικό επίπεδο, η κυβέρνηση επιμένει σε μια κοινωνικά ανάλγητη και χωρίς κανένα δημοσιονομικό όφελος πολιτική, αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς για το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης.
«Η ανικανότητά της να διαπραγματευτεί και να πάρει αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας αλλά και των συμφερόντων της χώρας αγγίζει πλέον τα όρια του παραλογισμού και της εμμονής, ακολουθώντας πιστά μια πολιτική που είναι αποδειγμένα καταστροφική. Είναι προφανές ότι και για το ζήτημα της θέρμανσης δεν έχει σχεδιαστεί μια κοινωνική πολιτική που θα δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας, αλλά μια ασφυκτική οικονομική πολιτική που το μόνο που υπολογίζει είναι τα νούμερα, που και αυτά «δεν βγαίνουν».
Η παρούσα κατάσταση, με την άνευ λογικής κατανομή των γεωγραφικών ζωνών και την περσινή αποτυχία της διανομής του επιδόματος θέρμανσης, δεν πρόκειται να βελτιωθεί μόνο με τα νέα κριτήρια και την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, από τη στιγμή που η πλειοψηφία των νοικοκυριών αδυνατεί να εφοδιαστεί με πετρέλαιο. Η μόνη λύση είναι η κατάργηση της αύξησης του ΕΦΚ και η επιστροφή του στα προηγούμενα επίπεδα. Συγκεκριμένα, απαιτείται να γίνει μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο επίπεδο του Μαρτίου του 2011. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξει ουσιαστική μείωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και να διαμορφωθεί στα 0,90 ευρώ περίπου το λίτρο από το 1,30 ευρώ που είναι σήμερα.
Επιπλέον, τα κριτήρια του επιδόματος πρέπει να διευρυνθούν ριζικά και να καλύπτουν όλες τις μορφές θέρμανσης, να υπάρξει σημαντική αύξηση του και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού να χορηγείται προκαταβολικά», σημειώνει μεταξύ άλλων ο βουλευτής.
Κλείνοντας, ο κ. Μαντάς καλεί όλους τους πολίτες σε λαϊκές κινητοποιήσεις ώστε να ανατραπεί αυτή η απόφαση και συμπλήρωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί με όλες του τις δυνάμεις στο πλευρό της κοινωνίας, στους δίκαιους και μαζικούς αγώνες που όλοι μαζί δίνουμε.
Γεωργία Χαλάτση

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος