Οκτ
16

Πολιτικοί διαξιφισμοί για την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων
Εκτύπωση

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Πολιτικοί διαξιφισμοί για την ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων

Η αντιπεριφερειάρχης Τ. Καλογιάννη διέψευσε κατηγορηματικά
την αντιπολίτευση για το ενδεχόμενο ύπαρξης πολιτικής σκοπιμότητας
σε θέματα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσαν έργα πολιτισμού

Σε μία πολιτική αντιπαράθεση με φόντο τις επικείμενες εκλογές εξελίχθηκε η συζήτηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης για τα συνηθισμένα κατά τα άλλα θέματα υπογραφών προγραμματικών συμβάσεων για την αποκατάσταση και ανάδειξη πολιτιστικών μνημείων.
Οκτώ θέματα στην ημερήσια διάταξη αφορούσαν τέτοια έργα είτε μέσω του Interreg είτε μέσω άλλων πόρων και απαιτείται η υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων, μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου, του υπουργείου Πολιτισμού, των δήμων και των Ιερών Μητροπόλεων με τον τελευταίο εταίρο να προκαλεί την αντίδραση αρχικά του περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βασίλη Ζιώβα και στη συνέχεια των επικεφαλής της παράταξης «Αύριο για την Ήπειρο» Γιάννη Παπαδημητρίου και της «Αριστερής Παρέμβασης» Νίκου Ζήκου.
«Πρόκειται για ένα υπερβολικά μεγάλο αριθμό έργων στα οποία εμπλέκεται η Ιερά Μητρόπολη και με μεγάλο κόστος και θεωρούμε ότι έχει να κάνει με το γεγονός πως οδεύουμε προς εκλογές. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Θα έπρεπε αυτή η συνεδρίαση να γίνεται με την ευλογία του Μητροπολίτη», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζιώβας.
Από την πλευρά του ο κ. Παπαδημητρίου συμφώνησε με τον κ. Ζιώβα ζητώντας να δοθεί στα μέλη της Επιτροπής μία λίστα με τα αιτήματα για παρεμβάσεις σε μνημεία, προκειμένου να δοθούν προτεραιότητες και αντικειμενικά κριτήρια.
«Μυρίζει πελατειακά κριτήρια, δεν έχουμε πειστεί για την ιεράρχηση των έργων», σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Ζήκος από την πλευρά του επεσήμανε ότι κάποιες από αυτές τις συμβάσεις είναι τροποποιητικές και προέρχονται από το 2009, δηλαδή από προεκλογική περίοδο ξανά.
«Δίνουμε 1,5 εκ. ευρώ για μνημεία και πολύ καλά κάνουμε, αλλά δώσαμε τόσα χρήματα για έργα σε άλλους τομείς», σημείωσε.
Απάντηση στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης έδωσε η πρόεδρος της Επιτροπής και Αντιπεριφερειάρχης Τατιάνα Καλογιάννη, η οποία κατηγορηματικά τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία προεκλογική σκοπιμότητα.
«Οι συμβάσεις είναι τριμερείς και όπου απαιτείται λόγω ιδιοκτησίας περιλαμβάνεται η Ιερά Μητρόπολη. Όλα αυτά τα έργα προχωρούν έπειτα από εμπεριστατωμένη καταγραφή και με προτεραιότητα που έχει τεθεί από τις Εφορίες Αρχαιοτήτων και τις αρμόδιες υπηρεσίες», σημείωσε.
Επίσης, τόνισε ότι στις Προγραμματικές Συμβάσεις, που αφορούν σε παρεμβάσεις πολιτιστικών μνημείων, αντισυμβάλλεται πάντα το Υπουργείο Πολιτισμού για δύο βασικούς λόγους. Πρώτον, διότι αποτελεί την εποπτεύουσα αρχή όλων των μνημείων και δεύτερον διότι το ίδιο δεν διαθέτει κονδύλια για τις παρεμβάσεις αυτές.
Θετικά τάχθηκε η μείζονα αντιπολίτευση με τον περιφερειακό σύμβουλο Στέφανο Ζούμπα να επισημαίνει ότι αυτά τα έργα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς επισημαίνοντας πως μακάρι η Επιτροπή να μπορούσε να διαθέσει χρήματα και για την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων των πολιτών.
Στο ΣτΕ το Γενικό Πολεοδομικό Ηγουμενίτσας
Μία νέα μελέτη για την αναθεώρηση και τη διόρθωση των σφαλμάτων που υπάρχουν στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του δήμου Ηγουμενίτσας πρόκειται να ανατεθεί, μετά την απόφαση για σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Θεσπρωτίας και του δήμου.
Τα λάθη και οι παραλείψεις στο Γενικό Πολεοδομικό που είχαν επισημανθεί από την τότε δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο δεν είχαν ληφθεί υπόψιν από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας που ενέκρινε το σχέδιο και το προώθησε στην Γενική Γραμματεία Περιφέρειας Ηπείρου προς έγκριση.
Από τότε έχουν δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και οι κάτοικοι κάποιων περιοχών έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης και τότε δήμαρχος Ηγουμενίτσας Θωμάς Πιτούλης παραβρέθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου επρόκειτο να ληφθεί απόφαση για την προγραμματική σύμβαση και εξήγησε ορισμένα από τα λάθη που περιλαμβάνει η μελέτη.
Σε δηλώσεις του ο κ. Πιτούλης απέδωσε τα προβλήματα σε έλλειψη συνεννόησης και επεσήμανε ότι εφόσον υπάρξουν οι διορθώσεις οι κάτοικοι θα αποσύρουν τις προσφυγές.
Άλλα θέματα
Ακόμη, η Επιτροπή Περιβάλλοντος γνωμοδότησε θετικά για τις Μ.Π.Ε. των έργων:
➢ εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων στη θέση «Τσούμπα- Πέντε Πηγάδια- Τσούκα», περιοχής Λάκκας στη Δ.Κ. Ηγουμενίτσας του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας
➢ ερευνητικές εργασίες λατομείου μαρμάρων στη θέση «Ασφακιά» ,Τ.Κ. Μεσοβουνίου, του Δήμου Ηγουμενίτσας Π.Ε. Θεσπρωτίας
➢ «Μικρό υδροηλεκτρικό έργο στο ρέμα Λεπιανών, στην Τ.Κ. Λεπιανών του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων Π.Ε. Άρτας»
➢ «Αιολικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 21,25 MW, στη θέση «Κοκκινόλακκα», Δήμων Κ. Τζουμέρκων & Γ. Καραϊσκάκη, Π.Ε. Άρτας.»
➢ «Αμμοληψία από τον ποταμό Τύρια, στη θέση Ποταμιά της Τ.Κ. Ασπροχωρίου, Δ.Ε. Σελλών, Δήμου Δωδώνης , Π.Ε. Ιωαννίνων».
Γεωργία Χαλάτση

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος