Οκτ
17

Στην τελική ευθεία για τη μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών
Εκτύπωση

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ

Στην τελική ευθεία για τη μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών

Το «πράσινο φως» για την μετακίνηση των δημοτικών αστυνομικών σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας και σε σωφρονιστικά καταστήματα έδωσε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, με την υπογραφή των σχετικών αποφάσεων.
Οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις αφορούν στα προσόντα και τις προϋποθέσεις αξιολόγησης των δημοτικών αστυνομικών που θα μεταταχθούν στις υπηρεσίες των Υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.
Εκτός από την Αστυνομία και τα σωφρονιστικά καταστήματα, δημοτικοί αστυνομικοί πρόκειται να μετακινηθούν και σε υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, όπως είναι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, οι υπηρεσίες ιθαγένειας του Υπουργείου Εσωτερικών και οι υπηρεσίες πάταξης του παραεμπορίου.
Από την πλευρά των δημοτικών αστυνομικών συνεχίζεται η διαμαρτυρία για το ηλικιακό όριο των 45 ετών που έχει τεθεί για την μετακίνηση σε υπηρεσίες της Αστυνομίας και στα σωφρονιστικά καταστήματα, διαμαρτυρία που θα λάβει το δρόμο της Δικαιοσύνης, όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας του Δήμου Ιωαννιτών Παναγιώτης Μπαλούγιας.
Εξαιτίας του ορίου, όπως τόνισε, δημοτικοί αστυνομικοί με περισσότερα μόρια αποκλείονται ήδη από τους δύο φορείς που μετέχουν στο πρόγραμμα κινητικότητας, ενώ αντίστοιχα κριτήρια έχουν τεθεί και για άλλες υπηρεσίες.
«Μοριοδοτείται για παράδειγμα με δέκα μόρια κάποιος που ήταν δόκιμος στο στρατό πριν 20 χρόνια, αλλά όχι κάποιος που ήταν διευθυντής ή τμηματάρχης στη Δημοτική Αστυνομία», σημείωσε ο κ. Μπαλούγιας μεταξύ άλλων.
Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι δύσκολη η απορρόφησή τους και στις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης ή εσωτερικών.
«Τα κλιμάκια ελέγχου των λαϊκών αγορών έχουν κενά μόνο σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, και από ότι έχουμε πληροφορηθεί οι θέσεις έχουν ήδη καλυφθεί, χωρίς να ξέρουμε πως και με ποια διαδικασία», ανέφερε.
Συνολικά περίπου 300 δημοτικοί αστυνομικοί είναι άνω των 45 ετών και αποκλείονται από τις μετακινήσεις στην Αστυνομία και τις φυλακές, και ο κ. Μπαλούγιας έκανε λόγο για «οργανωμένη μεθόδευση».
«Η πλειοψηφία μάλιστα αυτών έχει περάσει από τον σκληρό ΑΣΕΠ, όπως λέει και ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, και παρ’ όλο που έχει περισσότερα μόρια, μένει εκτός της διαδικασίας», κατέληξε.
Τι απαιτείται για ένταξη
στην ΕΛ.ΑΣ
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, με την απόφαση καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα δικαιολογητικά των υποψηφίων, καθώς και οι διαδικασίες αξιολόγησης και ένταξής τους στην Ελληνική Αστυνομία.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι προς ένταξη δημοτικοί αστυνομικοί πρέπει να συγκεντρώνουν συγκεκριμένα προσόντα για να ενταχθούν στο Σώμα. Ενδεικτικά:
Πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχου πτυχίου ή διπλώματος ή απολυτηρίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στην ΚΥΑ.
• Να μην υπερβαίνουν το 45ο έτος και να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
• Να είναι υγιείς και να διαθέτουν κατάλληλα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά προσόντα.
• Να έχουν ανάστημα οι άνδρες τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,65.
• Να μην έχουν καταδικαστεί ή να μην έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για ποινικά αδικήματα, τα οποία ρητά αναφέρονται στην ΚΥΑ, καθώς και να μην έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα που επισύρουν προσωρινή ή οριστική παύση και να μην τους έχει επιβληθεί τέτοια πειθαρχική ποινή.
Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής τους, όσοι δημοτικοί αστυνομικοί περιληφθούν στον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, θα καλούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, να προσέλθουν μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες, προκειμένου να εξεταστούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αρμόδιες Επιτροπές του Σώματος.
Στη συνέχεια, Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τη σειρά προτεραιότητας των ενδιαφερομένων και εκδίδει τον Τελικό Πίνακα Διάθεσης, αφού προηγουμένως λάβει υπόψη τον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του ΑΣΕΠ, τα ειδικά πρόσθετα κριτήρια που τίθενται (δηλαδή την ενδεχόμενη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατοχή άδειας οδήγησης), καθώς και τα αποτελέσματα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και υγειονομικών εξετάσεων.
Γεωργία Χαλάτση

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος