Οκτ
17

Εκστρατεία ενημέρωσης για την αποτροπή θανάτων από καρδιακή ανακοπή
Εκτύπωση

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ


Εκστρατεία ενημέρωσης για την αποτροπή θανάτων από καρδιακή ανακοπή


Από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων και τους άνδρες των πιο μάχιμων υπηρεσιών, όπως η ΟΠΚΕ και η Ομάδα ΔΙΑΣ, ξεκίνησε η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει ως στόχο την αποτροπή θανάτων από καρδιακή ανακοπή.


Οι αστυνομικοί των Ιωαννίνων συμμετείχαν σε εκπαιδευτικό σεμινάριο προκειμένου να μάθουν την ορθή διαδικασία καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, κάτι που αξίζει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες.
Με την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση μπορούν να σωθούν έως και 100.000 ζωές το χρόνο, όπως ανέφερε ο εντατικολόγος Θανάσης Κιτσάκος, που αναφέρθηκε στον στόχο της εκστρατείας.
Κάθε χρόνο 350.000 άνθρωποι παθαίνουν καρδιακή ανακοπή και σύμφωνα με τα στοιχεία η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση στον τόπο του συμβάντος αυξάνει την επιβίωση κατά δύο με τρεις φορές.
Σε χώρες όπως η Ελλάδα που δεν είναι ευαισθητοποιημένες σχετικά με τη χρήση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης το ποσοστό επιβίωσης ανέρχεται μόλις στο 5% σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου φτάνει ακόμη και το 60%. 
Τονίζοντας πόσο μεγάλος είναι ο αριθμός των θανάτων από ανακοπή και πόσοι μπορούν να σωθούν ο κ. Κιτσάκος υπογράμμισε ότι πλέον θα πρέπει όλοι να εκπαιδευτούν και να είναι σε θέση να προσφέρουν άμεση βοήθεια.
«Είμαστε βέβαιοι ότι εάν έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε δημόσιους χώρους, όπως αεροδρόμια, γυμναστήρια, ξενοδοχεία κ.α.) και αν υπήρχαν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές (AED) σε στρατηγικά σημεία, το 50% των θανάτων από καρδιακή ανακοπή θα μπορούσαν να προληφθούν αποτελεσματικά. Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτούς τους αριθμούς, η εκτίμηση των 350.000 θανάτων από καρδιακή ανακοπή ισοδυναμεί με 1.000 θανάτους κάθε μέρα σε όλη την Ευρώπη. Για να γίνει πιο κατανοητό είναι σαν να έχουμε δύο αεροπορικά δυστυχήματα από jambo jet γεμάτα επιβάτες κάθε μέρα.  Αυτό θα μας θορυβούσε βέβαια. Ακόμα πιο πειστικό παράδειγμα είναι ότι μιλάμε για το Μολώχ της ασφάλτου και τους θανάτους από τροχαία και μένουμε έκθαμβοι. Σε  τροχαία ατυχήματα πεθαίνουν 28.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, ενώ από καρδιακή ανακοπή 350.000», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, που διοργανώθηκε σε ολόκληρη την Ευρώπη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης. Επίσης αντίστοιχο σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο Λύκειο της Ζωσιμαίας χθες το απόγευμα, απευθυνόμενο σε όλους τους πολίτες, και ιδιαίτερα τους νέους.
ΓΕΩΡΓΙΑ ΧΑΛΑΤΣΗ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος