Οκτ
18

Στο ναδίρ ο πρωτογενής τομέας, στο ζενίθ οι… καφετέριες!
Εκτύπωση

Στο ναδίρ ο πρωτογενής τομέας, στο ζενίθ οι… καφετέριες!

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για το πρώτους εννέα μήνες, σύμφωνα με τα οποία οι Γιαννιώτες επενδύουν στον… καφέ! – Απαισιοδοξία στους τοπικούς φορείς που διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει χρήματα στην περιοχή

Μέσα από… καφετέριες και εστιατόρια αναζητούν την ανάπτυξη τα Γιάννενα, την ώρα που ο πρωτογενής τομέας και οι παραγωγικές διαδικασίες «κατρακυλούν». Παρόλο που η «συνταγή» που προτείνεται από όλους για την έξοδο από την κρίση είναι η επιστροφή στην παραγωγή, οι Γιαννιώτες επιλέγουν τον εύκολο ή τον φαινομενικά εύκολο τρόπο, να επενδύσουν σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και κυρίως σε επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης και της διασκέδασης.
Μία μόλις νέα εγγραφή στον πρωτογενή τομέα απέναντι σε 257 στον τομέα παροχής υπηρεσιών, δείχνουν τα στοιχεία του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για το πρώτο εννιάμηνο του 2013! Το μόνο παρήγορο είναι ότι φέτος, σε σχέση με το 2012, ο αριθμός των νέων επιχειρήσεων ξεπέρασε τις διαγραφές.
Το γεγονός ότι οι νέες επιχειρήσεις αναφέρονται σχεδόν αποκλειστικά στην παροχή υπηρεσιών δημιουργεί προβληματισμό ακόμη και στα στελέχη του Επιμελητηρίου, ενώ θα πρέπει να δημιουργήσει τον ίδιο προβληματισμό στις τοπικές αρχές αλλά και στην κυβέρνηση, αφού είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν τέτοιες επιχειρήσεις μπορούν να οδηγήσουν την περιοχή και την χώρα συνολικά σε ανάπτυξη.
Στα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε ο Πρόεδρος Δημήτρης Δημητρίου, σημειώνοντας αυτόν τον προβληματισμό. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τους εννέα πρώτους μήνες του 2013 οι εγγραφές στα μητρώα του Επιμελητηρίου ήταν περισσότερες από τις διαγραφές. Παρουσιάζουν ένα θετικό πρόσημο της τάξης των 104 νέων επιχειρήσεων. 
Συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 2013 μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη του ίδιου έτους εμφανίστηκαν 437 εγγραφές ενώ το ίδιο διάστημα είχαμε 333 διαγραφές.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι το 2013 είχαμε την μεγαλύτερη εκκαθάριση επιχειρήσεων που είχαν αναστείλει την λειτουργία τους τα προηγούμενα χρόνια και λόγω των οφειλών δεν μπορούσαν να κλείσουν (περίπου 2.000 επιχειρήσεις). Η εικόνα που εμφανίστηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2012 κατέγραφε 520 εγγραφές και 525 διαγραφές.
Αναλυτικά, στον εμπορικό κλάδο, το πρώτο εννεάμηνο του 2012 στον κλάδο αυτό είχαμε 162 εγγραφές και 112 διαγραφές. Το θετικό πρόσημο ήταν 50 νέες εγγραφές. Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 είχαμε 137 εγγραφές και 84 διαγραφές. Δηλαδή ένα θετικό πρόσημο της τάξης των 47 νέων επιχειρήσεων. Γενικά ο εμπορικός κλάδος εμφανίζει μια σχετική ισορροπία στους πρώτους εννέα μήνες των δύο τελευταίων χρόνων.
Στην μεταποίηση, το πρώτο εννεάμηνο του 2012 στον κλάδο αυτό είχαμε 74 εγγραφές και 155 διαγραφές. Το πρόσημο εδώ ήταν έντονα αρνητικό κατά 81 επιχειρήσεις.  Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 είχαμε 61 νέες εγγραφές και 93 διαγραφές. Το πρόσημο ήταν και πάλι αρνητικό αλλά σε μικρότερη κλίμακα της τάξης των 32 επιχειρήσεων.
Επιχειρηματικότητα
χωρίς προοπτική;
Αντίθετα με τα δύο παραπάνω, θετικό είναι το πρόσημο στον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Το πρώτο εννεάμηνο του 2012 στον κλάδο αυτό είχαμε 257 εγγραφές ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 230.
Φέτος βέβαια τα στοιχεία δείχνουν ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των επιχειρήσεων αυτού του κλάδου καθώς υπήρξαν 229 εγγραφές ενώ οι διαγραφές έφθασαν τις 148. Θετικό πρόσημο της τάξης των 81 νέων επιχειρήσεων.
Η αισιοδοξία λοιπόν που πηγάζει από το γεγονός πως ανοίγουν περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που κλείνουν, χάνεται, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει καμία αναπτυξιακή κατεύθυνση που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα φέρει χρήματα στην περιοχή, είτε από την υπόλοιπη Ελλάδα είτε από το εξωτερικό, μέσω των εξαγωγών.
Κατά τον κ. Δημητρίου η εικόνα δεν είναι τυχαία, αλλά αποτέλεσμα έλλειψης ενός βασικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης η οποία θα μας οδηγήσει από τον δρόμο της παροχής υπηρεσιών στον δρόμο της παραγωγικότητας.
«Η διοίκηση του Επιμελητηρίου και εγώ προσωπικά δεν θα βιαστούμε να οδηγηθούμε σε άμεσα συμπεράσματα πριν ολοκληρώσουμε την μελέτη των στοιχείων αυτών εξετάζοντας κυρίως τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Ωστόσο η πρώτη γενική εντύπωση που θα μπορούσε κανείς να περιγράψει είναι μάλλον αρνητική. Η έλλειψη παραγωγικών πρωτοβουλιών είναι εμφανής στον τόπο μας και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους μας. Η υπόθεση ανάπτυξη δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια γενική και αόριστη πρόταση σχεδιασμού. Πρέπει να στηριχτεί με συγκεκριμένες κινήσεις σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε συγκεκριμένα μέτρα. Η ανάπτυξη δεν σχεδιάζεται από έναν φορέα, η ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει πράξη χωρίς την συνεργασία, την συνευθύνη και την συμμετοχή πολλών παραγόντων μαζί.  Δεν αρκεί να λέμε ότι η κρίση δημιουργεί ευκαιρίες. Γιατί οι ευκαιρίες δημιουργούνται πέρα από την  κρίση και με την αντιμετώπιση της διαχρονικής παθογένειας που εμφανίζει η χώρα μας στον τομέα της ανάπτυξης», κατέληξε ο κ. Δημητρίου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο 9μηνο άνοιξαν στα Γιάννενα 48 επιχειρήσεις καφέ – εστίασης, σε μια εποχή μάλιστα που η κρίση έχει χτυπήσει όλους τους πολίτες, από τους συνταξιούχους μέχρι τους φοιτητές και θα θεωρούσε κανείς ότι δύσκολα αυτές οι επιχειρήσεις μπορούν να είναι επικερδής ή να ανταπεξέρθουν στις υποχρεώσεις τους.
Βέβαια, τον αν η πόλη «χωράει» έναν τόσο μεγάλο αριθμό συναφών επιχειρήσεων, είναι κάτι που θα φανεί στο μέλλον. Το ερώτημα που εύκολα προκύπτει είναι το γιατί οι Γιαννιώτες επιλέγουν να επενδύσουν σε αυτόν τον τομέα και όχι στην παραγωγή ή τη μεταποίηση.
«Φαίνεται πως οι συμπατριώτες μας θεωρούν πιο εύκολο δρόμο αυτό της παροχής υπηρεσιών, θεωρούν ότι είναι πιο επικερδής και ίσως να είναι φαινομενικά, αλλά όταν μπουν καταλαβαίνουν πως ίσως δεν είναι έτσι», σημείωσε.
Την ίδια ώρα πάντως, ούτε η Πολιτεία έχει δώσει το στίγμα της ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα, παρά τις εξαγγελίες.
«Μέτρα ενίσχυσης ακούμε αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε δει. Θεωρούμε την πρωτογενή παραγωγή ως βασικό κίνητρο ανάπτυξης ειδικά στην Ήπειρο που έχει πολύ καλή κτηνοτροφία και γεωργία. Όμως αν δεν υπάρχει σχεδιασμός ή γίνονται κινήσεις πανικού, όπως βλέπουμε τελευταία σε μεγάλες επιχειρήσεις, τότε αντί για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα», σημείωσε.
Πάντως το Επιμελητήριο θα συνεχίσει την έρευνα και μάλιστα τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική καταγραφή όλων των επιχειρήσεων,  δίνοντας την δυνατότητα περαιτέρω ανάλυσης των ποσοτικών αλλά και ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.
Γεωργία Χαλάτση

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος