Μαρ
10

ΟΡΓΑΝΩΣΗ «COMBAT 18» - Κάθε μέρα και νέα στοιχεία για τη δράση του 35χρονου
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

Ελεύθερα αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους τέσσερα άτομα ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών της ακροξεδιάς οργάνωσης

 

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους τέσσερα άτομα ανάμεσά τους και ένας ανήλικος, που συνελήφθησαν κατά την επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό και τη σύλληψη μελών της ακροξεδιάς οργάνωσης «Combat 18», η οποία φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον 30 επιθέσεις σε χώρους αντιεξουσιαστών.

Όσοι απολογήθηκαν ήδη αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος, που αφορούν σε παραβάσεις του νόμου περί όπλων και ναρκωτικών. Αν και δε κατηγορούνται για συμμετοχή στην ακροδεξιά οργάνωση, ρωτήθηκαν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από την ανακρίτρια και αρνήθηκαν πως έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτή την οργάνωση.

Κατά την έξοδό τους από το ανακριτικό γραφείο αποδοκιμάστηκαν έντονα από αντιεξουσιαστές που είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια για άλλη υπόθεση και τελικώς φυγαδεύτηκαν.

Οι υπόλοιποι επτά από τους συλληφθέντες για δράσεις της ακροδεξιάς οργάνωσης, που αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος απολογούνται σήμερα ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας.

Παράλληλα όμως… περιέγραψαν τη δράση τους με κάθε λεπτομέρεια στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής που τους συνέλαβαν, οι τρεις βασικοί κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ακροδεξιά εξτρεμιστική οργάνωση «Combat 18/Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές». Ανακρινόμενοι στον 12ο όροφο της ΓΑΔΑ, ο φερόμενος ως αρχηγός της ομάδας και τα δύο άτομα, που τους τελευταίους μήνες συγκροτούσαν τον εκτελεστικό της βραχίονα, ομολόγησαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση και αποκάλυψαν λεπτομέρειες για τη δομή και τη δράση της.

Ο φερόμενος ως αρχηγός, υπάλληλος βενζινάδικου στα Γιάννενα, 35 ετών, ομολόγησε ότι εντάχθηκε στους «Ανένταχτους Μαίανδρους Εθνικιστές – ΑΜΕ» πριν από το 2010, καθώς και ότι είναι διαχειριστής τεσσάρων προφίλ στο Facebook και δύο ιστοσελίδων, όπου δημοσιεύονταν φωτογραφίες από «δράσεις» της ομάδας και τα κείμενα ανάληψης ευθύνης ύστερα από κάθε επίθεση.

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός, πως ο 35χρονος, δεν είχε κινήσει τέτοιου είδους υποψίες στον περίγυρό του στην πόλη των Ιωαννίνων, όπου διέμενε από την περίοδο που έπιασε δουλειά σε πρατήριο καυσίμων. Από την άλλη, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν κλειστό χαρακτήρα που δεν ανοιγόταν εύκολα σε τρίτους.

Αναφορικά με τα ερωτήματα για το πώς ήταν αυτός που σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική καθόριζε τους στόχους και τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, αφού διέμενε στα Ιωάννινα, η απάντηση έρχεται από το ότι επέστρεψε στη γενέτειρά του, που είναι από χωριό της Κόνιτσας, μετά από πολυετή διαμονή στην Αθήνα, όπου φαίνεται, ότι είχε αναπτύξει τους συγκεκριμένους δεσμούς με την ακροδεξιά.

Έτσι ερμηνεύουν και οι αστυνομικοί το γεγονός, ότι γνώριζε πολύ καλά τα στέκια των αντιεξουσιαστών ή των προσφύγων στην Αθήνα, που έγιναν στόχοι των επιθέσεων της οργάνωσης.

Η προανάκριση συνεχίζεται και πέραν της συγκεκριμένης υπόθεσης, καθώς στο μικροσκόπιο έχουν μπει περιστατικά επιθέσεων σε στέκια αντιεξουσιαστών στα Γιάννενα, αλλά και επιθέσεις στην εβραϊκή Συναγωγή και στο εβραϊκό νεκροταφείο προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρχε ή όχι εμπλοκή του 35χρονου σε αυτές.

Σε άλλο σημείο της προανακριτικής του απολογίας αποκαλύπτει ότι είχε δώσει οδηγίες στους συνεργούς του να γράψουν συνθήματα στους τοίχους για τη Μακεδονία (παραμονές του συλλαλητηρίου στην Αθήνα) και να πραγματοποιήσουν εμπρηστική επίθεση στο στέκι Ανω - Κάτω» στα Πατήσια.

Τέλος, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, «καίει» ορισμένους από τους συγκατηγορούμενούς του, καθώς για τον έναν απ’ αυτούς αποκαλύπτει ότι είχε συμμετοχή στην εμπρηστική επίθεση σε κατάληψη μεταναστών στην οδό Νοταρά στα Εξάρχεια, ενώ ισχυρίζεται ότι ο 30χρονος συλληφθείς δικηγόρος ενεργούσε κατόπιν εντολών του.

Εξίσου αποκαλυπτικοί στις απολογίες τους ενώπιον των αστυνομικών ήταν και οι δύο άνδρες 35 και 44 ετών που, σύμφωνα με τη δικογραφία, συγκροτούσαν τον εκτελεστικό βραχίονα της εξτρεμιστικής ομάδας. Ο πρώτος απ’ αυτούς εξήγησε ότι ήρθε σε επαφή με τον φερόμενο ως «εγκέφαλο» των AME/Combat 18 στη διάρκεια συλλαλητηρίου που διοργάνωσε τον Οκτώβριο στο Σύνταγμα ενάντια στο σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος