Μαρ
10

6η ΥΠΕ - Βήματα για τη δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού αρχείου
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Προχωρούν οι διαδικασίες για τον Ηλεκτρονικό Φάκελο καθώς εξασφαλίσθηκε ήδη διετής επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ – Τι ανέφερε από τα Γιάννενα ο Διοικητής της Υγειονομικής Περιφέρειας για τη μετακόμιση κλινικών του ΠΠΓΝΙ, στη νέα πτέρυγα

 

Προτεραιότητα αποτελεί για την 6η Υγειονομική Περιφέρεια, το «στοίχημα» της απόκτησης από τους πολίτες του δικού τους ηλεκτρονικού φακέλου, κάτι το οποίο ζήτησε από τα Γιάννενα, όπου βρέθηκε, ο Διοικητής της, Τάκης Νικολόπουλος.

Ο κ. Νικολόπουλος, επισκέφθηκε την Μονάδα Αναφοράς του ΠΕΔΥ προκειμένου μαζί με το τεχνικό κλιμάκιο να δει και από κοντά την λειτουργία της νέας, πρώτης, Τοπικής Μονάδας Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα στο επόμενο διάστημα και πιθανώς και πριν το Πάσχα θα τεθεί σε λειτουργία και η δεύτερη ΤΟΜΥ στην οδό Ν. Ζέρβα εκεί όπου στεγαζόταν το ΚΕΠ του Δήμου, έπειτα από παραχώρηση του κτηρίου από τον δήμο Ιωαννιτών.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε και στο συνολικό σχεδιασμό που προβλέπει λειτουργία ΤΟΜΥ στην περιοχή των Αμπελοκήπων εκεί όπου είναι τα εργαστήρια του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά και λειτουργία σε Κουραμπά, Ανατολή και στην περιοχή Σεισμοπλήκτων - Σταυρακίου για να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα.

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στις δυνατότητες αλλά και στο σχεδιασμό των ΤΟΜΥ. Όπως ανέφερε η κάθε μια μονάδα θα καλύπτει τουλάχιστον 10.000 έως 15.000 πολίτες και 1500 παιδιά.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό ιατρικό αρχείο για τον κάθε πολίτη και να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό ιατρικής φροντίδας ώστε και ο πολίτης να εξυπηρετείται άμεσα αλλά και τα νοσοκομεία να αποσυμφορηθούν και να μην δέχονται όλο αυτό τον αριθμό πολιτών που τώρα εξυπηρετούν.

Ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας

Πέραν των τυπικών στοιχείων που πρέπει να αναγράφονται στο σύστημα (ΑΜΚΑ, ονοματεπώνυμο και πιθανώς διαγνωσμένες παθήσεις) στον ηλεκτρονικό φάκελο είναι εμφανές σε ποίους γιατρούς έχει απευθυνθεί ο ασφαλισμένος, τι πράξεις έχουν συνταγογραφηθεί και ποιες έχουν γίνει και πότε, τα αποτελέσματά τους κλπ.

Σημαντικό σημείο μάλιστα αποτελεί η συγκατάθεση του ασθενή στην πρόσβαση του γιατρού στα στοιχεία του φακέλου υγείας του. Η συγκατάθεση δίνεται ηλεκτρονικά και επιβεβαιώνεται από το σύστημα.

Ο Ηλεκτρονικός Φάκελος είναι έτοιμος για εφαρμογή και οι όποιες αλλαγές, θα εντάσσονται σταδιακά, καθώς εξασφαλίσθηκε ήδη διετής επιπλέον χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τη βελτίωσή του ώστε να πάρει καταληκτική μορφή.

Τέλος, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ αναφέρθηκε και στην Μονάδα Αναφοράς λέγοντας ότι στόχος είναι να εξοπλιστεί τόσο σε εργαστηριακό επίπεδο όσο και σε προσωπικό. Ο κ. Νικολόπουλος, εξήγησε ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν οι αναγκαίες προμήθειες τόσο σε εξοπλισμό όσο και σε προσωπικό, ξεκαθαρίζοντας ότι προτεραιότητα θα δοθεί στις απεικονιστικές εξετάσεις και στην στελέχωση με γιατρούς ειδικοτήτων.

Η νέα πτέρυγα στο ΠΠΓΝΙ

Εξάλλου, την 6η ΥΠΕ, απασχολεί και το θέμα των αντιδράσεων που υπάρχουν για την μετακόμιση κλινικών στη νέα πτέρυγα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αλλά και οι ελλείψεις σε προσωπικό σε όλα τα επίπεδα.

Ο κ. Νικολόπουλος υποστήριξε ότι οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται από πολλές και διαφορετικές αφετηρίες, έχουν κυρίως να κάνουν με τον τρόπο που θα γίνει η ανακατάταξη των Κλινικών στα υφιστάμενα κτήρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και όχι τόσο στην νέα πτέρυγα η οποία έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές εξαιτίας και του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ο κ. Νικολόπουλος, υποστήριξε ότι είναι ανοικτό το σενάριο επανεξέτασης των προτάσεων για την χωροθέτηση των κλινικών αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι σε εξέλιξη η οριστικοποίηση που αφορά τον νέο οργανισμό και που σύμφωνα με τον υπεάρχη θα λύσει κάποια από τα ζητήματα που ανέκυψαν προς όφελος των πολιτών και έπειτα των υπολοίπων εμπλεκομένων.

«Μέχρι το τέλος του μήνα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις διοικητικές αλλαγές και το πλαίσιο του οργανισμού», είπε ο κ. Νικολόπουλος προαναγγέλλοντας τις εξελίξεις που τρέχουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Το θέμα του νέου οργανισμού είχε θιγεί και από πλευράς των ανθρώπων που αντιδρούν καλώντας την διοίκηση του Πανεπιστημιακού να …καθυστερήσει τις αποφάσεις χωροθέτησης των κλινικών και των μετακινήσεων στα υφιστάμενα κτήρια. Σε σχετική ερώτηση ο κ. Νικολόπουλος υπεραμύνθηκε των αποφάσεων της διοίκησης λέγοντας ότι «όταν έχεις ένα έτοιμο κτήριο οφείλεις να προχωρήσεις τις διαδικασίες».

Το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό που έχει να κάνει με το προσωπικό. Ο κ. Νικολόπουλος παραδέχτηκε ότι θα χρειαστούν προσλήψεις για την κάλυψη των θέσεων και την λειτουργία της νέας πτέρυγας. «Το θέμα των προσλήψεων είναι σημαντικό καθώς χρειάζεται πέραν των νοσηλευτών, βοηθητικό προσωπικό αλλά και τεχνικό προσωπικό» είπε ο κ. Νικολόπουλος.

Όσο για το Πολυδύναμο του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», ο κ. Νικολόπουλος δεν …έβγαλε είδηση καθώς ανέφερε όλα όσα έχουν γνωστοποιηθεί μέχρι στιγμής λέγοντας πως βρίσκονται σε συνεννόηση με ΟΚΑΝΑ και ΚΕΘΕΑ για την λειτουργία του Κέντρου στην κατεύθυνση απεξάρτησης από αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες.

«Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και θα συνεχιστούν με τις προσλήψεις προσωπικού που αναμένεται να γίνουν μέσω ΕΣΠΑ» είπε, καταλήγοντας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος