Μαϊ
15

ΗΠΕΙΡΟΣ - Κάθε μήνα και ένα «άλμα» τουριστικής ανάπτυξης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

- Στα Γιάννενα χθες η πρώτη πτήση τσάρτερ από την Στοκχόλμη της Σουηδίας, με 152 επιβάτες

- Η αναβάθμιση του αεροδρομίου και οι συμφωνίες των εμπλεκόμενων φορέων δίνουν

τεράστια ώθηση στην περιοχή - Σταθμό διανυκτέρευσης στο αεροδρόμιο επιθυμεί η εταιρεία TUS

 

Κάθε μήνα και ένα σημαντικό βήμα τουριστικής ανάπτυξης κάνει η Ήπειρος, όπως αυτό αποδεικνύεται στην πράξη, είτε λόγω των αφίξεων στο αεροδρόμιο πολλών πλέον πτήσεων τσάρτερ, είτε λόγω των συμφωνιών που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια, οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Μάλιστα, τα οφέλη για την Ήπειρο και το νομό Ιωαννίνων είναι πολλαπλά, τη στιγμή που το βάρος όλο πέφτει πλέον στη συνέχιση της αναβάθμισης του αεροδρομίου Ιωαννίνων, σε συνδυασμό πάντα με τη δεδομένη αναβάθμιση του αεροδρόμιου του Ακτίου.

Στο πλαίσιο μάλιστα των συμφωνιών αυτών, ήδη η Ήπειρος, έχει καταστεί, ο τρίτος κύριος προορισμός των επισκεπτών από τις σκανδιναβικές χώρες. Τα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί με την υπογραφή των συμφωνιών, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του αεροδρομίου Ιωαννίνων έχουν ήδη δημιουργήσει μία εξαιρετική μαγιά, για την ενίσχυση του ρεύματος επισκεψιμότητας, με απώτερο στόχο ένα μεγάλο κομμάτι του τουρισμού να παραμείνει στα Γιάννενα και την Ήπειρο.

Έτσι και η χθεσινή ήταν μία σημαντική ημέρα για το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, αφού στις 11.20 προσγειώθηκε η πρώτη πτήση τσάρτερ από την Στοκχόλμη της Σουηδίας, μεταφέροντας 152 επιβάτες.

Οι περισσότεροι εξ αυτών έχουν κλείσει τουριστικά πακέτα για τα ηπειρωτικά παράλια και την Αλβανία, ορισμένοι για την περιοχή του Ζαγορίου, ενώ μεταξύ των επιβατών υπήρξαν και Έλληνες ομογενείς που δεν έχασαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη γενέτειρά τους είτε να επιλέξουν ένα πακέτο διακοπών στη χώρα καταγωγής τους.

Στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, επιφυλάχθηκε μία ανάλογη υποδοχή με αυτήν της πτήσης από την Κύπρο, με πυροσβεστικά οχήματα να σχηματίζουν μία υδάτινη αψίδα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων, Κώστας Βλάχος εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο των τοπικών φορέων για τη βοήθεια και τη συνεργασία, ενώ για μία ιστορική στιγμή για την Ήπειρο έκανε λόγο η εμπορική διευθύντρια της Apollo Nina Hornewall.

Επίσης οι αντιπρόσωποι του τουριστικού κολοσσού και συνεργάτες της Αppollo Μ. Παντελίδης και Αντ. Ζυγούρης αναφέρθηκαν αναφέρθηκαν στην ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από τη Σκανδιναβία, εν αναμονή και της έναρξης των πτήσεων από την Κοπεγχάγη, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Σταθμός διανυκτέρευσης;

Από την άλλη, με τον Πρόεδρο της Αεροπορικής Εταιρίας TUS, Μάικλ Γουάινσταϊν, συναντήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, από τον οποίο ενημερώθηκε για το σχέδιο επέκτασης των δρομολογίων της προς και από Ιωάννινα, με τις επόμενες πόλεις να είναι το Ντίσελντορφ Γερμανίας, το Σάλτσμπουργκ Αυστρίας και η Ρώμη της Ιταλίας, προς την οποία εκτιμάται ότι η πρώτη πτήση θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν είναι η βελτίωση της υποδομής στον έλεγχο διαβατηρίων από χώρες που δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν, όπως είναι του Ισραήλ, που ήδη – και μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η απευθείας σύνδεση – έρχονται μέσω Κύπρου.

Ήδη από το πρωί της Δευτέρας, μηχανικοί της Περιφέρειας σε συνεργασία με τον Αερολιμενάρχη, ανέλαβαν να προωθήσουν τις σχετικές διαδικασίες. Επίσης, στα μελλοντικά σχέδια της TUS είναι τα Ιωάννινα να αποτελέσουν σταθμό διανυκτέρευσης σε ημερήσια βάση δύο αεροσκαφών.

Μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης τόνισε τα εξής: «Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο της TUS, ο οποίος μου μετέφερε τον εντυπωσιασμό του από την περιήγησή του στα ορεινά της Ηπείρου, έκανε ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις για βελτίωση των τουριστικών υποδομών και υπηρεσιών και κυρίως μας έκανε κοινωνούς για τα νέα δρομολόγια που σκοπεύει να εντάξει στο πρόγραμμα με επίκεντρο τα Ιωάννινα. Είναι μια θετική εξέλιξη και αν υπάρξει η ανάλογη συνέχεια, εκτιμούμε ότι τα δύο αεροδρόμια, του Ακτίου και των Ιωαννίνων θα καλύπτουν πλέον πλήρως τις ανάγκες της Ηπείρου. Το αεροδρόμιο Ακτίου θα εξυπηρετεί τις παραθαλάσσιες περιοχές και το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων θα καταστήσει ευκολότερα προσβάσιμες περιοχές που προσφέρονται για εναλλακτικές μορφές τουρισμού καθώς και τη Νότια Αλβανία, στην οποία διαβιεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Η Περιφέρεια, σε συνεργασία με τους Δήμους και τους επαγγελματίες του τουρισμού, θα συνεχίσει αφενός να συνεισφέρει στη βελτίωση των υποδομών και αφετέρου στην προβολή της Ηπείρου ως ενιαίου προορισμού, ώστε να επιτυγχάνουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη».

Και πτήση για Αθήνα;

Τέλος, πρέπει να επισημάνουμε πως σύμφωνα με πληροφορίες, στους αμέσως επόμενους στόχους της αεροπορικής εταιρείας TUS που έχει αναπτύξει εξαιρετικές σχέσεις με τους τοπικούς φορείς είναι και η εκτέλεση εσωτερικής πτήσης και συγκεκριμένα του δρομολογίου Αθήνα – Ιωάννινα.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει συζητήσεις, με την εταιρεία να εξετάζει τα υπέρ και τα κατά μίας πιθανής τέτοιας πρωτοβουλίας που εκτιμάται όμως ότι μπορεί για λόγους ανταγωνισμού, να συμπιέσει προς τα κάτω τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, που θεωρούνται και είναι από τις ακριβότερες στις εσωτερικές πτήσεις της χώρας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος