Μαϊ
25

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Καθολική καταδίκη της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Καθολική ήταν η καταδίκη εκ μέρους των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων της επίθεσης που δέχτηκε το περασμένο Σάββατο ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

«Η αυτοδικία δεν ταιριάζει στη Δημοκρατία. Καμία κατάθεση διαφορετικής άποψης, καμία πολιτική αντιπαράθεση, καμία διαφωνία δεν δικαιολογεί ωμές πράξεις βίας», σημείωσε ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, ο οποίος πρόσθεσε ότι η Δημοτική Αρχή καταδίκασε εγκαίρως την επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκηςαλλά κι όλες τις άλλες επιθέσεις που δέχτηκαν τα τελευταία χρόνια θεσμικοί φορείς και πολιτικά πρόσωπα.

«Ανεπιφύλακτα καταδικάζεται η βίαια που ασκήθηκε στο Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης, άσχετα με τις θέσεις του, με τις οποίες κατά καιρούς έχουμε διαφωνήσει. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και σε όποιον κι αν απευθύνεται», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας, Νίκος Γκόντας.

«Με οργή και αγανάκτηση καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή τη φασιστική ενέργεια από ακροδεξιούς τραμπούκους», σημείωσε εκ μέρους της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή», Βαγγέλης Καραμπίνας.

«Καταδικάζουμε την επίθεση στο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η βίαια δεν έχει χρώμα. Είναι μία», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», Άρης Μπαρτζώκας.

Τέλος, ο Βασίλης Καφαράκης της ΔΡΑΣΥ, μίλησε για «ναζιστικά και φασιστικά στοιχεία που προκάλεσαν την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη».

Να σημειωθεί ότι τηρήθηκε κι ενός λεπτού σιγή ως ένδειξη τιμής και μνήμης για την γενοκτονία των Ποντιών.

Το Λιμναίο Δημοτικό Ταμείο

Ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντηση που είχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, με τον υπουργό Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, με θέμα την ίδρυση Λιμναίου Δημοτικού Ταμείου και τις θετικές εξελίξεις που προέκυψαν απ’ αυτήν.

Ο κ. Μπέγκας στάθηκε στην ανάγκη ίδρυσης και λειτουργιάς ενός τέτοιου Οργανισμού τονίζοντας όμως ότι η πρόθεση του Δήμου δεν είναι να καταργηθεί ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης, τη συνέχιση της λειτουργίας αλλά και την αναβάθμιση του οποίου υποστηρίζει σθεναρά η Δημοτική Αρχή.

Τέλος, αναφέρθηκε και στη στήριξη της προσπάθειας από την Περιφέρεια Ηπείρου μέσω της επιστολής της αντιπεριφερειάρχη, Τατιάνας Καλογιάννη, προς τον υπουργό Ναυτιλίας, με την οποία ενίσχυσε την πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία Λιμναίου Δημοτικού Ταμείου.

Η επιστολή της ΕΜΔΥΔΑΣ

Κατά τη διάρκεια της εκτός ημερησίας διάταξης συζήτηση ο κ. Μπέγκας μετέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο μια επιστολή που απέστειλε η ΕΜΔΥΔΑΣ προς τη Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με την οποία η Πολεοδομία αποτελεί παράδειγμα υποβάθμισης δημόσιας υπηρεσίας.

Όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, στην επιστολή αυτή εγκαλείται η Δημοτική Αρχή για την αποδυνάμωση της Υπηρεσίας από προσωπικό, για την μετακίνησή της σε κτίριο εκτός του αστικού κέντρου, ακόμα και για το επίπεδο της καθαριότητας.

«Οι συνάδελφοί μου μηχανικοί μάλλον απευθύνονται σε λάθος φορέα», είπε ο κ. Μπέγκας για να προσθέσει ότι του ενός κακού, της απομάκρυνσης δηλαδή σχεδόν του 50% του τεχνικού προσωπικού της πολεοδομίας στην οποία αναφέρεται και η ΕΜΔΥΔΑΣ, μύρια έπονται.

Ο Δήμαρχος υπενθύμισε ότι από το 2014 πολλά τεχνικά στελέχη της Πολεοδομίας κάνοντας χρήση ενός νόμου που τους επέτρεπε να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, σε Περιφέρεια και Αποκεντρωμένη Διοίκηση, χωρίς να απαιτείται σύμφωνη γνώμη του Δήμου, έφυγαν από την Πολεοδομία με αποτέλεσμα να απογυμνωθεί.

«Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε το ζήτημα. Αλληλογραφήσαμε με το αρμόδιο Υπουργείο, εξηγήσαμε τους κινδύνους αλλά δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Η Δημοτική Αρχή ουδέποτε ήθελε να αποδυναμώσει την πολεοδομία γιατί ξέρουμε ότι οι μηχανικοί της καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους. Παράλληλα έχουμε αιτηθεί την πρόσληψη προσωπικού εκτός των ορίων που υπάρχουν από τα μνημόνια, χωρίς όμως καμία απάντηση», είπε αρχικά ο Δήμαρχος.

Αναφορικά με την μεταφορά της Πολεοδομίας στον Κατσικά υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της Δημοτικής Αρχής να αξιοποιήσει όλα της τα κτίρια, προσθέτοντας ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΜΔΥΔΑΣ, αποσιωπά το γεγονός ότι η Πολεοδομία μεταφέρθηκε από ένα κτίριο ντροπή στο κέντρο της πόλης σε ένα κτίριο που τιμά τους υπαλλήλους, τους πολίτες και τους μηχανικούς.

«Η Πολεοδομία μεταφέρθηκε από ένα κτίριο ντροπή σε ένα κτίριο στολίδι. Αυτό δεν θεωρείται υποβάθμιση αλλά αναβάθμιση», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Το νέο Δημοτικό

Σχολείο Ανατολής

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε γνωστή και η είδηση της ίδρυσης του 4ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής με το Δήμαρχο να μιλά για μια σπουδαία επιτυχία.

Η πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, Βούλα Τσίλη, η οποία είχε την ευθύνη της υπόθεσης, έκανε λόγο για μια δικαίωση όλων όσων προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα για την ίδρυση του νέου σχολείου.

«Με τη στήριξη όλου του Δημοτικού Συμβουλίου στις προτάσεις που έκανε η επιτροπή παιδείας τα καταφέραμε και φέτος έχουμε την ίδρυση του νέου δημοτικού σχολείου στην Ανατολή. Μια περιοχή αναπτυσσόμενη που χρειάζονταν μια ακόμα σχολική μονάδα», ανέφερε η κ. Τσίλη.

Η ίδια τόνισε πως σε ότι αφορά το Δήμο, το κτίριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει από το Σεπτέμβριο, ξεκαθάρισε όμως ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το αν θα στελεχωθεί εγκαίρως με εκπαιδευτικούς.Δεν παρέλειψε τέλος να ευχαριστήσει τον βουλευτή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Στέφο, για την συμβολή του στην προσπάθεια αυτή.

Η αντιπολίτευση

Παράλληλα, δύο θέματα που σχετίζονται με τη ΔΕΥΑΙ έθεσε ο Ν. Γκόντας, επισημαίνοντας τον κίνδυνο απένταξης του έργου επέκτασης του βιολογικού καθαρισμού.

Επίσης, κατήγγειλε τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ για την τακτική που ακολουθεί στην περίπτωση των 158 αποφάσεων που ακυρώθηκαν – για τυπικούς λόγους πάντως – από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου.

«Δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ οι αποφάσεις αυτές και υπάρχει κίνδυνος ανατίναξης της λειτουργίας της ΔΕΥΑΙ. Έπρεπε να ξαναγίνουν νέες συζητήσεις και να παρθούν εκ νέου αποφάσεις και με ισχύ από την ημερομηνία που θα παρθούν για να είναι νόμιμες. Μεταξύ των αποφάσεων που ακυρώθηκαν είναι η έγκριση του προυπολογισμού 2018 καθώς επίσης και αυτή του προγράμματος έργων ,προμηθειών κλπ. Με τέτοια τακτική ούτε προϋπολογισμοί ούτε προμήθειες ούτε άλλες πράξεις νόμιμες μπορούν να γίνουν στην επιχείρηση».

Ένα άλλο ζήτημα που έβαλε προς συζήτηση ο κ. Γκόντας ήταν η κατά 33% αύξηση των τελών στάθμευσης στο πάρκινγκ της Κεντρικής Πλατείας στο οποίο μέτοχος είναι ο δήμος και ζήτησε να πληροφορήσει το σώμα ο δήμαρχος αν σε αυτή την αύξηση υπήρξε η σύμφωνη γνώμη του δήμου.

Για την παράταξη «Πολίτες για την Ανατροπή» ο Β. Καραμπίνας και για την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» ο Αρ. Μπαρτζώκας ζήτησαν ενημέρωση για το θέμα που έχει προκύψει με τη μεταστέγαση νηπιαγωγείων στο παλιό Χατζηκώστα, με τον δήμαρχο να απαντά ότι η ευθύνη ανήκει στο υπ. Παιδείας και όχι στο δήμο.

Ο κ. Μπαρτζώκας ακόμη χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση στο παραλίμνιο όπου δεν εφαρμόζεται η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τους χώρους στάθμευσης των τουριστικών λεωφορείων.

Τέλος, ο Β. Καφαράκης από τη ΔΡΑΣΥ ζήτησε την παρέμβαση του δήμου, ακολουθώντας το δρόμο του δήμου Πατραίων, ώστε να διαγραφούν οφειλές, τόκοι και προσαυξήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος κατασχέσεων.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος