Μαϊ
26

ΗΠΕΙΡΟΣ - Απορρίμματα και οδικά έργα, αλλάζουν τα δεδομένα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειας, με το περιβάλλον και τις υποδομές να αποτελούν την «αιχμή του δόρατος» - Πρόσω ολοταχώς για την κατασκευή τριών ακόμη ΣΜΑ και για την πλήρη οδική σύνδεση της Εγνατίας με τη Λάκκα Σούλι

 

Δεκάδες έργα ουσίας, έργα που φέρνουν νέες θέσεις εργασίας, αλλά παράλληλα που συμβάλλουν στην πορεία ανάπτυξης, εξακολουθούν να υλοποιούνται ή να δημοπρατούνται, εδώ και αρκετό καιρό, από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας, προχωρά χωρίς εμπόδια, κάτι που αποδεικνύεται από τα σημαντικά έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει ή αναμένεται να αρχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η Περιφέρεια και ο Περιφερειάρχης, Αλέξανδρος Καχριμάνης, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε έργα διαχείρισης απορριμμάτων, όπου η Ήπειρος πρωτοπορεί, αλλά και σε έργα υποδομών, κυρίως έργα που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση οδικών αξόνων, αλλά και τη δημιουργία νέων δρόμων.

Στο πλαίσιο αυτό, για τρεις ακόμη Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ολοκληρώθηκαν ήδη οι διαγωνιστικές διαδικασίες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής τους, καθώς χθες η Οικονομική Επιτροπή στη συνεδρίασή της, ανέδειξε τους αναδόχους για τους ΣΜΑ Ηγουμενίτσας, προϋπολογισμού 918.500 ευρώ, Άρτας προϋπολογισμού 531.500 ευρώ και Μετσόβου, 525.500 ευρώ.

Επίσης αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου για την «Κατασκευή αγωγού μεταφοράς επεξεργασμένων στραγγιδίων του λειτουργούντος ΧΥΤΑ 1ης Διαχειριστικής ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου (Π.Ε. Ιωαννίνων) στη θέση Ελληνικό του Δ.Δ. Ελληνικού του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων», προϋπολογισμού 1.596.900 ευρώ.

Παράλληλα, ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την πλήρη οδική σύνδεση της Εγνατίας οδού με την περιοχή της Λάκκας Σουλίου και κατ’ επέκταση με την Π.Ε. Πρέβεζας, σηματοδοτεί η χθεσινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για την έγκριση υλοποίησης της δεύτερης εργολαβίας του οδικού άξονα Τύρια- Σιστρούνι, που αφορά το τμήμα Ζωτικό- Μπεστιά με συνολικό προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για την κατασκευή έξι περίπου χιλιομέτρων σύγχρονου οδικού άξονα, ο οποίος θα βγάλει οριστικά από την απομόνωση την περιοχή της Λάκκας Σουλίου και θα βελτιώσει την συγκοινωνία προς και από περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας.

Ήδη το πρώτο και δυσκολότερο, από πλευράς γεωλογικών χαρακτηριστικών και τεχνικών έργων, τμήμα των εννέα χιλιομέτρων έχει ολοκληρωθεί, μαζί με την διαμόρφωση των κόμβων.

Οδικά έργα

Εν τω μεταξύ, από την Οικονομική Επιτροπή αναδείχθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ανάδοχοι των έργων:

- Βελτίωση πρόσβασης της Μονής Σέλτσου, προϋπολογισμού 240.000 ευρώ.

- Αποκατάσταση επαρχιακής οδού στα όρια του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη, προϋπολογισμού 45.000 ευρώ.

- Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων οδικού τμήματος προς Ι.Μ. Ροβέλιστας ΠΕ Άρτας, προϋπολογισμού 74.000 ευρώ.

- Βελτίωση πρόσβασης σε παραγωγικές μονάδες Τ.Κ. Ροδαυγής (θέση Ξεράκι - Λάψαινα), προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.

- Συντήρηση – βελτίωση του δρόμου που συνδέει τον οικισμό Κούνιες με την 16η επαρχιακή οδό (Καλλονή – Ράμια), προϋπολογισμού 250.000 ευρώ.

- Άμεση παρέμβαση - κατασκευή σαρζανέτ για την προστασία της παρόχθιας επαρχιακής οδού στο Ραφτανίτη ποταμό της Π.Ε Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 65.000 ευρώ.

Δημοπρατήσεις νέων έργων

Επίσης εγκρίθηκε και η δημοπράτηση των έργων:

- Προστασία αιγιαλίτιδας ζώνης, βελτίωση βατότητας προς παραγωγικές μονάδες Αγίας Παρασκευής Συβότων Θεσπρωτίας προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση βατότητας επαρχιακού οδικού δικτύου Τ.Κ Πλαισίου – Καλεντζίου της Π.Ε Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

- Διαγράμμιση επαρχιακής οδού Άρτας - Κορωνησίας από διασταύρωση Βίγλας έως Κορωνησία, προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

- Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης στο Δ.Δ. Μιχαλιτσίου, προϋπολογισμού 12.000 ευρώ.

- Αποκατάσταση οδού Προσήλιο - Συρράκο, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση ζημιών επαρχιακής οδού Δερβίζιανα – Σμυρτιά – Έλαφος - Βάρδα, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.

- Συντήρηση επαρχιακής οδού προς Σενίκο, προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.

- Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Γεροπλάτανο - Ωραιόκαστρο, προϋπολογισμού 30.000 ευρώ.

- Αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στην 21η επαρχιακή οδό της ΠΕ Ιωαννίνων, προϋπολογισμού 239.000 ευρώ.

- Αποκατάσταση παλιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Τρικάλων στο ύψος της διασταύρωσης με Ανατολικό Ζαγόρι, προϋπολογισμού 74.400 ευρώ.

- Άμεση προστασία πρανούς από κατολίσθηση κατά μήκος της επαρχιακής οδού Ιωαννίνων - Πραμάντων, προϋπολογισμού 71.920 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση ζημιών επαρχιακής οδού Έλαφος – Άρδοση - Μουκοβίνα, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση κατολίσθησης επί της επαρχιακής οδού προς Αγία Παρασκευή Κόνιτσας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ.

- Άμεση αποκατάσταση επαρχιακών οδών από Ε.Ο. Ιωαννίνων - Αθηνών προς Δερβίζιανα και προς Θεριακήσι - Μελιγγοί, προϋπολογισμού 120.000 ευρώ.

- Συντήρηση - βελτίωση ορεινού επαρχιακού δικτύου ΠΕ Άρτας, προϋπολογισμού 62.000 ευρώ.

- Άμεση αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων επί της επαρχιακής οδού Κήπων – Νεγάδων, προϋπολογισμού 247.000 ευρώ.

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε επίσης τους αναδόχους δύο έργων που αφορούν την άρση προσχώσεων και καθαρισμό της κοίτης από φερτά υλικά των ποταμών Αχέροντας και Κοκκυτού Πρέβεζας, συνολικού προϋπολογισμού 136.400 ευρώ.

Επίσης, τη δημοπράτηση του έργου για την «Αποκατάσταση του Ι.Ν. Αγίας Τριάδος Ροδοτοπίου Δήμου Ζίτσας – Συντήρηση στερέωση αγιογραφιών τέμπλου», προϋπολογισμού 400.000 ευρώ ενέκρινε χθες η Οικονομική Επιτροπή.

Πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα

Δύο ακόμη διατάξεις για αυτόνομη πρόσβαση ατόμων για αναπηρία στη θάλασσα και δύο διαδρομών για ΑμεΑ, θα τοποθετήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, ενόψει του ερχόμενου καλοκαιριού.

Η προμήθειά τους εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή, ο δε προϋπολογισμός τους ανέρχεται σε 94.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη η Περιφέρεια έχει τοποθετήσει και έθεσε σε λειτουργία άλλες δύο διατάξεις στις πολυσύχναστες παραλίες Δρεπάνου και Αμμουδιάς.

 

Επιμέλεια: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος