Μαϊ
30

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Ένα μουσείο «κόσμημα» για την ιστορία της Ιατρικής Σχολής
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Ένα μουσείο πραγματικό κόσμημα για την ιστορία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανοίγει και επίσημα για το κοινό τις πύλες του, περιλαμβάνοντας περισσότερα από 20.000 αντικείμενα που έχουν σχέση με την ιστορία της ιατρικής.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια από τον καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο που πίστεψε στην σημασία ίδρυσης και λειτουργίας του Μουσείου και έχοντας στο πλευρό του τον Δημήτρη Φούντη έφτασε στο τέλος της.

Τα επίσημα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου Ιατρικής πραγματοποιούνται αύριο Πέμπτη 31 Μαΐου στις 19.00, παρουσία εκτός απροόπτου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού και της υφυπουργού Παιδείας Μερόπης Τζούφη.

Χθες, σε δηλώσεις του, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής, Γιώργος Καψάλης τόνισε πως πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του μουσείο, που παρουσιάζει την ιστορία της Ιατρικής μέσα από τις προσωπικές ιστορίες ανθρώπων που την υπηρέτησαν.

«Πρόκειται για ένα μουσείο, η ιστορία του οποίου αρχίζει από την αρχαιότητα, συνεχίζεται με το Βυζάντιο και καταλήγει με τη χριστιανική θρησκεία και τους γιατρούς που αγίασαν. Το Μουσείο περιλαμβάνει εκθέματα που πρόσφεραν Γιαννιώτες και Ηπειρώτες συμπολίτες, όπως ο Γιώργος Μέρτζος, ο Νικόλαος Δογορίτης, ο Βασίλειος Μακρυδήμας, ο Δημήτρης Παρλαπάς και η οικογένεια Δημητρίου Φούντη», σημείωσε ο κ. Καψάλης εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες και προσωπικά προς τον καθηγητή κ. Γερουλάνο, για τον πολύπλευρο αγώνα και την προσφορά του.

Στο ίδιο πλαίσιο και ο αναπληρωτής Πρύτανη, Ανδρέας Φωτόπουλος, που χαρακτήρισε τα εγκαίνια λειτουργίας του Μουσείου ως το επιστέγασμα των προσπαθειών των πρυτανικών αρχών τα τελευταία χρόνια για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πανεπιστημίου.

«Στους χώρους της πανεπιστημιούπολης φιλοξενούνται μουσεία και συλλογές που παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον από επιστημονική και πολιτισμική άποψη, τα οποία είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό και στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Τόσο το Μουσείο Τυπογραφίας όσο και το Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής είναι μοναδικές συλλογές για την Ελλάδα και από τις πλέον εντυπωσιακές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, λόγω της σπανιότητας, της ποιοτικής αξίας και σπουδαιότητας των εκθεμάτων τους», τόνισε ο κ. Φωτόπουλος.

Βραδιά όπερας με την Καμεράτα

Στο μεταξύ, σήμερα Τετάρτη, η Καμεράτα – Ορχήστρα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ολοκληρώνει τη φετινή καλλιτεχνική περίοδο με μία βραδιά όπερας σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Έτσι, στη συναυλία που πραγματοποιείται στις 20.30 στην αίθουσα «Γ. Μυλωνάς» με ελεύθερη είσοδο για το κοινό θα συμμετέχουν τρεις διεθνώς καταξιωμένοι λυρικοί τραγουδιστές, η υψίφωνος Βασιλική Καραγιάννη, ο τενόρος Νίκος Στεφάνου και ο βαθύφωνος Τάσος Αποστόλου.

Ψυχή της Καμεράτα ο αρχιμουσικός Γιώργος Χλίτσιος, που προσφέρει ανιδιοτελώς τις υπηρεσίες του.

Στη συναυλία θα ακουστούν φημισμένες άριες, ντουέτι και ορχηστρικά αποσπάσματα από γνωστές όπερες του λυρικού ρεπερτορίου, όπως ο Κουρέας της Σεβίλλης, το Ελιξίριο του Έρωτα, Κάρμεν, Ναμπούκο, Τραβιάτα, Ντον Πασκουάλε, ΚαβαλερίαΡουστικάνα, Θαΐς κ.ά. Η Καμεράτα πραγματοποιεί για πρώτη φορά συναυλία με θέμα της την όπερα και είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται μαζί της και υποστηρίζει καλλιτεχνικά την προσπάθεια αυτή.

Στις 20:00 το λεωφορείο του Πανεπιστημίου, με αφετηρία την Περιφέρεια, θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο προς την Πανεπιστημιούπολη για διευκόλυνση όσων επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη συναυλία. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος