Ιουν
01

ΤΟΠΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ - Εγκαίνια με φόντο την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Στα Γιάννενα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός

 

Τις πύλες τους και επίσημα άνοιξαν από χθες οι Τοπικές Μονάδες Υγείας στα Γιάννενα, που εγκαινιάστηκαν, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό.

Ο υπουργός, συνοδευόταν από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα, τοπικούς βουλευτές, εκπροσώπους φορέων, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ αλλά και τους διοικητές των νοσοκομείων, μιλώντας στην τελετή εγκαινίων αναφέρθηκε στο «μεγαλόπνοο σχέδιο που γίνεται πράξη με την στήριξη και την χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τα εγκαίνια των ΤΟΜΥ αλλά και της νέας πτέρυγας όπως και τα εγκαίνια του ΤΕΠ Ηγουμενίτσας μαζί με σειρά άλλων δράσεων, γίνονται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του προγράμματος Europe in my region.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην δήλωσή του σε όλα όσα επιχειρούν να κάνουν και φυσικά σε όσα αναμένεται να προσφέρουν οι νέες μονάδες στους πολίτες των εκάστοτε περιοχών.

Ο κ. Ξανθός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι χρειάστηκαν 20 χρόνια από την τελευταία μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας. Κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε σε όλα όσα προσπαθούν να κάνουν και ξεκαθάρισε ότι το σχέδιο αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και μετά το τέλος της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ξεκαθαρίζω ότι και μετά το τέλος της χρηματοδότησης, οι μονάδες θα δουλεύουν κανονικά μιας και η Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν χρηματοδοτεί τίποτα χωρίς σχέδιο βιωσιμότητας», είπε ο υπουργός επιχειρώντας να βάλει τέλος στα όποια σενάρια έχουν να κάνουν με τις χρηματοδοτήσεις και κυρίως με την κάλυψη των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτές.

Το εγχείρημα έχει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για 4 χρόνια, πράγμα που διασφαλίζει την ομαλή ροή πληρωμών αλλά και τη βιωσιμότητά του, ενώ όπως επισήμανε ο υπουργός στη συνέχεια, θα υπάρξει ομαλή ενσωμάτωση στην λειτουργία του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Θεωρώ ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, να καταλάβουν οι πολίτες ότι αυτές oι δομές, δεν είναι μόνο για συνταγογράφηση φαρμάκων ή για παραπεμπτικά, αλλά προσφέρουν μια ολιστική και κυρίως ποιοτική φροντίδα υγείας» είπε ενώ παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «οι δομές αυτές είναι σημαντικές καθώς ενισχύουν το σύστημα Υγείας» και αναμένεται να είναι σε διασύνδεση με τα Κέντρα Υγείας, «δεν είναι ανταγωνιστική παρέμβαση, δεν έχει στόχο να συγκρατήσει τις δαπάνες Υγείας και να περικόψει πόρους, είναι μια επένδυση για την καθολική κάλυψη των πολιτών και για την ανθρωποκεντρική ποιοτική φροντίδα. Ήδη, περισσότερες από 70 ΤΟΜΥ λειτουργούν στην χώρα σε κρατικά κτίρια, με καλή στελέχωση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και προοπτική να αυξηθούν» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για τα Κέντρα Υγείας και τα προβλήματα που υπάρχουν, όπως για παράδειγμα το Κέντρο Υγείας στην Φιλιππιάδα που δεν εφημερεύει, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε προσλήψεις γιατρών ώστε να μπορέσουν να στελεχωθούν. Παράλληλα, ανέφερε ότι προσπαθούν μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα να βρουν τρόπους να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας που μετρούν …πολλές δεκαετίες ζωής.

Ανάλογη και η τοποθέτηση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα που και εκείνος στάθηκε στην σημασία της λειτουργίας των ΤΟΜΥ ενώ ανέδειξε και την αξία της συνεργασίας του υπουργείου με άλλους φορείς και κυρίως με την αυτοδιοίκηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γοργόλης αλλά και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας που μίλησαν για την σημασία της πρωτοβάθμιας υγείας ενώ παράλληλα ανέδειξαν τι έχουν κάνει από την δική τους πλευρά σαν φορείς ενισχύοντας τις προσπάθειες της πολιτείας.

Τέλος, παρούσα και η εκπρόσωπος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας Ηπείρου η κα. Παπανικολάου που σύντομα παρουσίασε τις δράσεις και τις δομές στον τομέα της Υγείας που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα παρουσίασης με τίτλο «Europe in my region». Επίσης χθες, λίγη ώρα αργότερα, στην Ανατολή Ιωαννίνων έγινε η τελετή εγκαινίων και της δεύτερης Τοπικής Μονάδας Υγείας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος