Ιουν
05

ΣΟΥΛΙ - Με λαμπρότητα και φέτος ο εορτασμός του ολοκαυτώματος
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Με λαμπρότητα πραγματοποιηθήκαν και φέτος οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό του ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας παρουσία πλήθους επισκεπτών και προσκυνητών.

Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης παρέστη ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Οθωμανικής περιόδου και συνεργάτης του εργαστηρίου Τουρκικών μελετών του Πανεπιστημίου Πειραιά καθώς και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Βουλευτήριο των Σουλιωτών, με χαιρετισμό της Δημάρχου του Δήμου Σουλίου, Σταυρούλας Μπραϊμη-Μπότση και έκλεισαν με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Παραβρέθηκαν o βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος Κάτσης, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, o βουλευτής Θεσπρωτίας Βασίλειος Γιόγιακας, ως εκπρόσωπος του αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Παραβρέθηκαν επίσης ο Διοικητής της 8ης Μεραρχίας, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου, Δήμαρχοι της Ηπείρου, οι Περιφερειακοί Διοικητές των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων.

«Οι «Εορτές Σουλίου» είναι οι σημαντικότερες εορταστικές εκδηλώσεις που γίνονται στην Θεσπρωτία και για την άρτια οργάνωσή τους χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και συλλογική προσπάθεια πολλών, τους οποίους αισθανόμαστε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε δημόσια.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον Ελληνικό Στρατό, την Ελληνική Αστυνομία, τον Δήμο Σουλίου, καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλλαν στην επιτυχία των ανωτέρω εκδηλώσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Θεσπρωτίας, Θωμάς Πιτούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στον ιερό χώρο του Σουλίου, σ’ αυτά τα αιματοβαμμένα χώματα, για να αποτίνουμε φόρο τιμής τους προγόνους μας. Σε όλους αυτούς που με το παράδειγμά τους, την αυτοθυσία τους, είναι χαραγμένοι με χρυσά γράμματα στη Νεώτερη Ελληνική Ιστορία. Σουλιώτες και Σουλιώτισσες που με την δική τους αυταπάρνηση, τη δική τους αντρειοσύνη, ενέπνευσαν μελλοντικές γενιές. Γενιές που όποτε ξαναχρειάστηκε, πρόταξαν τα στήθη τους, έδωσαν το αίμα τους κρατώντας τον Ελληνισμό όρθιο! Την Ελλάδα ψηλά! Οι αγώνες των λαών, διαφορετικοί κάθε εποχή, σε συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και με ιδιαίτερα κάθε φορά χαρακτηριστικά, είναι διαρκείς και απαιτούν σεβασμό στην ιστορία, αλλά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Αυτό οφείλουμε να το έχουμε πάντα υπ’ όψιν. Σήμερα και πολύ περισσότερο στο μέλλον, η μάχη για την ελευθερία την ευημερία και την αξιοπρέπεια γίνεται με εντελώς διαφορετικούς όρους και από εμάς εξαρτάται να μη ξαναχρειαστεί να την δώσουμε δίνοντας το αίμα μας».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος