Ιουν
06

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ - Σε ρόλο οδηγού για τη σύνδεση της Ηπείρου, με φυσικό αέριο
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px}

Πρωτοβουλία για συνεργασίες και κοινό αγώνα, αναλαμβάνει η Δημοτική Αρχή, με στόχο τη διεκδίκηση της σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο

 

Μια εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για να προχωρήσει και να φέρει αποτελέσματα η διεκδίκηση της σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο, αναλαμβάνει ο Δήμος Ιωαννιτών.

Μόλις λίγα 24ωρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την υλοποίηση μίας επένδυσης που ανέρχεται σε 160 εκ. ευρώ και η οποία αφορά στην επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στη Μακεδονία, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θράκη, συνδέοντας 18 μεγάλες και μικρές πόλεις, ο δήμος Ιωαννιτών, αναλαμβάνει έναν σημαντικό ρόλο, για το μείζον ζήτημα της σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο, και επιδιώκει μια τη διεξαγωγή μία ευρείας πανηπειρωτικής συνάντησης με στόχο τον καθορισμό των βημάτων που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα από το σύνολο των τοπικών φορέων.

Επί ουσιαστικών ζητημάτων βέβαια και επί της πραγματικότητας προοπτική σύνδεσης της Ηπείρου με το φυσικό αέριο δεν υφίσταται για τα επόμενα χρόνια αφού κανένας από τους υπό κατασκευή αγωγούς φυσικού αερίου όπως ο TAP, ούτε και από τους αγωγούς που σχεδιάζονται, δεν διέρχεται την Ήπειρο, ενώ το πιο ανησυχητικό είναι ότι και οι συζητήσεις που έγιναν στο παρελθόν, ώστε να επεκταθούν τα δίκτυα προς την Ήπειρο, σταμάτησαν χωρίς πολλές αντιδράσεις.

Αντιθέτως, η μοναδική προοπτική που έχει προχωρήσει είναι αυτή της δυνατότητας παροχής στην Ήπειρο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), το οποίο θα φτάνει μέσω της θαλάσσιας οδού με δεξαμενόπλοια στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας όπου προβλέπεται και η κατασκευή δεξαμενών.

Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή επισημαίνει αρχικά πως τα Γιάννενα και η Ήπειρος βλέπουν ότι δεν αποτελούν προτεραιότητα στα έργα ενέργειας και συμπληρώνει: «Αργήσαμε να μπούμε στον χάρτη των σύγχρονων υποδομών μεταφορών, με ότι συνέπειες είχε αυτό για την ανάπτυξη της περιοχής. Θα αργήσουμε όμως απ’ ότι φαίνεται να ενταχτούμε και στον σύγχρονο ενεργειακό χάρτη της χώρας, καθώς οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου αφήνουν την Ήπειρο για μια ακόμη φορά εκτός σχεδιασμού.

Δε χρειάζεται να αναλύσουμε την αναγκαιότητα τροφοδότησης της Ηπείρου με φυσικό αέριο. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τι σημαίνει για την οικονομία κάθε νοικοκυριού, κάθε επιχείρησης, όλης της ηπειρωτικής κοινωνίας. Από τη στιγμή όμως που οι αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο δείχνουν να μην συμβαδίζουν με τις δικές μας ανάγκες είναι η ώρα να δράσουμε.

Και να το κάνουμε συντονισμένα ενώνοντας τις δυνάμεις μας. Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει ήδη δείξει το δρόμο. Το δρόμο της συνεργασίας, της σύμπνοιας, της κοινής διεκδίκησης, και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει. Αυτό προτείνει και για το φυσικό αέριο προς όλους τους φορείς της Ηπείρου, δηλώνοντας ότι αναλαμβάνει την πρωτοβουλία του συντονισμού μιας ευρείας πανηπειρωτικής συνάντησης με στόχο να καθοριστούν τα βήματα που πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί, τοπικοί βουλευτές, αυτοδιοίκηση, φορείς, συλλογικότητες, πολίτες, ώστε να μη χαθεί μια ακόμη ευκαιρία για την περιοχή μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος