Ιουν
07

ΗΠΕΙΡΟΣ - Η πτηνοτροφία ενισχύει την τοπική οικονομία
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Ιδιαίτερα σημαντική είναι για την Ήπειρο, η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, από την πτηνοτροφία, όπως αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το ΤΕΙ Ηπείρου και η οποία παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης στον Πολυχώρο Δ. Χατζής.

Ουσιαστικά, πρόκειται για την πρώτη επιστημονική προσέγγιση της κρεοπαραγωγού πτηνοτροφίας στην Ήπειρο από το 1978, που διερευνά τις δυνατότητες ανάπτυξης του κλάδου.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, μόνον οι τρεις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην Ήπειρο, «Πίνδος», «Νιτσιάκος» και «Πτηνοτροφικός Άρτας» παράγουν το 50% της ελληνικής παραγωγής, ενισχύοντας σημαντικά την τοπική οικονομία.

Παράλληλα, το 80% της συνολικής παραγωγής πουλερικών στην Ελλάδα παράγεται στην Ήπειρο, με την πτηνοτροφία να αποτελεί έναν παραδοσιακό πλέον, κυρίως όμως έναν σταθερό πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας.

Συνολικά δέκα επιχειρήσεις πλήρως καθετοποιημένες, αλλά και εκατοντάδες μικρότερες δημιουργούν μία τεράστια οικονομία σε τοπικό επίπεδο, που ξεπερνά πλέον τα τοπικά, αλλά και τα πανελλαδικά δεδομένα, αφού συνεχώς ενισχύονται και οι εξαγωγές.

Από την άλλη όμως, η διάθεση και τα οικονομικά αποτελέσματα μπορεί να κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση, η οικονομική αστάθεια, η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργούν επιπλέον διστακτικότητα για νέες επενδύσεις στον κλάδο, κυρίως στους μικρούς παραγωγούς.

Σημαντική παράμετρος της έρευνας είναι η διαπίστωση πως οι μικρές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, οικογενειακού χαρακτήρα, αναζητούν κίνητρα και ενίσχυση, για να μείνουν στο επάγγελμα.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Αλ. Καχριμάνης, που τόνισε ότι η συνεργασία της Περιφέρειας με το ΤΕΙ Ηπείρου είναι συνεχής και πρόσθεσε ότι για μία μικρή τοπική οικονομία όπως της Ηπείρου είναι σημαντική η στήριξη και επένδυση στην ποιότητα και ταυτότητα των προϊόντων.

Η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Β. Μέγα χαρακτήρισε προνομιακό κλάδο για την τοπική οικονομία την πτηνοτροφία, ενώ ο πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αν. Τσίνας και με την ιδιότητα του κτηνιάτρου τόνισε πως παραδοσιακά ο πτηνοτρόφος είναι ο πιο προοδευτικός επαγγελματίας στην πρωτογενή παραγωγή, γιατί οι χρόνοι με τους οποίους πρέπει να δουλέψει είναι εξαιρετικά πιεστικοί.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος