Ιουν
08

ΔΕΥΑΙ - «Στροφή» στο μέλλον με παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα προχωρά η Επιχείρηση, καθώς μετά την αποκατάσταση της χωματερής Δουρούτης, ετοιμάζεται το έργο εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας

 

Το μέλλον στα μάτια… κοιτά πλέον η ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, καθώς πρωτοπορεί με ένα ξεχωριστό εγχείρημα, που έχει να κάνει με το επόμενο στάδιο της αποκατάστασης της χωματερής Δουρούτης.

Ουσιαστικά η ΔΕΥΑΙ και ο Δήμος Ιωαννιτών, ολοκλήρωσαν μόλις πριν από λίγες ημέρες το παζλ της πλήρους αποκατάστασης και αξιοποίησης της χωματερής Δουρούτης, με την υπογραφή της σύμβασης του έργου που αφορά την εκμετάλλευση του παραγόμενου βιοαερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Χθες δηλώσεις για το εξαιρετικά σημαντικό εγχείρημα έκαναν ο Δήμαρχος Ιωαννίνων και πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ, Θωμάς Μπέγκας, ο αντιπρόεδρος της Επιχείρησης, Μάκης Χρυσοστόμου και η υπεύθυνη του τμήματος επιχειρησιακού σχεδιασμού, Πόπη Σηφακάκη.

Και οι τρεις έκαναν αρχικά λόγο για την ολοκλήρωση μιας εξαιρετικά δύσκολης προσπάθειας η οποία ωστόσο είχε θετική κατάληξη.

«Μιλάμε για ένα εγχείρημα πρωτοποριακό για τη ΔΕΥΑΙ καθώς δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο που να αφορά την εκμετάλλευση του παραγόμενο βιοαερίου.

Αξίζουν συγχαρητήρια στους υπαλλήλους της που εργάστηκαν για να το φέρουν σε πέρας. Τα οφέλη που θα υπάρχουν από την λειτουργία της μονάδας που θα εγκατασταθεί στον πρώην ΧΑΔΑ της Δουρούτης, είναι πολλαπλά καθώς θα αποτελέσει οδηγό για την αντίστοιχη δομή που πρέπει να γίνει και στον ΧΥΤΑ Ελληνικού, όπου εκεί το παραγόμενο βιοαέριο είναι σε αρκετά μεγαλύτερες ποσότητες», είπε ο κ. Μπέγκας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΙ ανέφερε και τα εξής: «Σαν Δημοτική Αρχή οφείλουμε να βρίσκουμε σύγχρονα εργαλεία που θα ωφελήσουν άμεσα ή έμμεσα τους πολίτες μας. Αυτό κάναμε στη ΔΕΥΑΙ, αυτό θα γίνει και στον ΧΥΤΑ όπου το όφελος θα είναι το μικρότερο κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων».

Από την πλευρά του ο κ. Χρυσοστόμου τόνισε ότι εκτός του άμεσου οικονομικού οφέλους 20.000 ευρώ το χρόνο που θα έχει η ΔΕΥΑΙ υπάρχουν κι άλλα που έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι ο ανάδοχος είναι πλέον υποχρεωμένος να αναλάβει κι όλα τα λειτουργικά έξοδα συντήρησης του πρώην ΧΑΔΑ τα οποία μέχρι σήμερα βαραίνουν το προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΙ.

Η κα. Σηφακάκη τέλος παρουσίασε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου το οποίο απαιτεί μια επένδυση από την πλευρά του αναδόχου συνολικού προϋπολογισμού 907.000 ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία της Μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από το βιοάεριο του ΧΑΔΑ, συνολικής δυναμικότητας 425 KW, καθώς κι όλων των απαραίτητων εγκαταστάσεων που απαιτούνται για τη λειτουργία της μονάδας.

Επίσης την κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία του απαιτούμενου δικτύου συλλογής και μεταφοράς του βιοαερίου στην ηλεκτροπαραγωγική μονάδα καθώς και τη διεκπεραίωση όλων των απαραίτητων ενεργειών για την αδειοδότηση των εγκαταστάσεων.

Στη σύμβαση, η οποία έχει ισχύ για 20 χρόνια, προβλέπεται το 3% από τον μηνιαίο ακαθάριστο κύκλο εργασιών από την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας να καταβάλλεται στη ΔΕΥΑΙ, ενώ ο ανάδοχος για το ίδιο διάστημα θα έχει την ευθύνη συντήρησης και λειτουργίας ολόκληρου του χώρου του πρώην ΧΑΔΑ ως Περιβαλλοντικό Πάρκο.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος