Ιουν
13

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΧΡΙΜΑΝΗΣ - Νέο καμπανάκι κινδύνου για την αγορά γάλακτος
Εκτύπωση

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}
Εκ νέου στο προσκήνιο οι χαμηλές τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς και η αύξηση
των εισαγωγών – Συζήτηση και για τις δυσλειτουργίες και τα προβλήματα των Αναπτυξιακών Νόμων

Νέο σήμα κινδύνου εξέπεμψε χθες ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφορικά με την υφιστάμενη κατάσταση στην αγορά γάλακτος.
Ο κ. Καχριμάνης, είχε τη Δευτέρα συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελο Αποστόλου, όπου σημείωσε μεταξύ άλλων πως όλα όσα συμβαίνουν στη συγκεκριμένη αγορά, αποτελούν «έγκλημα» σε βάρος της πρωτογενούς παραγωγής.
Επίσης στη συνάντηση συζητήθηκε για μία ακόμη φορά η κατάσταση στην εγχώρια αγορά γάλακτος, με τις τιμές για τους Έλληνες παραγωγούς να έχουν πάρει την... κατηφόρα και τις εισαγωγές να αυξάνονται διαρκώς.
«Μία ματιά μόνο στο τι γίνεται καθημερινά στην Εγνατία και την Ιόνια Οδό με τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν γάλα από το εξωτερικό αρκεί για να αντιληφθεί ο καθένας σε ποιο σημείο βρισκόμαστε», σημείωσε αρχικά.
Από την άλλη, την επόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την προστασία της αιγοπροβατοτροφίας από τις εισαγωγές γάλακτος και τη λήψη απόφασης για τον τρόπο εκπόνησης των διαχειριστικών χαρτών βόσκησης.
«Έχουν έρθει κάποιες προτάσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από τις οποίες προκύπτουν τεράστιες διαφορές από αυτά που μας είχε δώσει ο κ. Αποστόλου για τους χάρτες. Π.χ. για την Ήπειρο σύμφωνα με τις προτάσεις του κ. Τσιρώνη χρειάζονται 3,5 εκ. ευρώ, ενώ με αυτές του κ. Αποστόλου έχουν 600.000 ευρώ, προϋπολογισμό. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει άμεσα να τελειώσουμε με τους χάρτες γιατί το 2019 είναι κοντά και δεν θα ξανάρθει καμία επιδότηση, παρά μόνο πρόστιμο από την Ε.Ε.», είπε ο κ. Καχριμάνης.
Οι Αναπτυξιακοί Νόμοι
Παράλληλα, σε συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα στο υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκε η πορεία των παλαιών αναπτυξιακών νόμων, σε σχέση με το νέο αναπτυξιακό, όπου παραμένουν όμως σοβαρές δυσλειτουργίες κυρίως σε επίπεδο συντονισμού.
Συγκεκριμένα, την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση των δύο παλαιών Αναπτυξιακών Νόμων, καθώς και την εκκίνηση του Νέου Νόμου, ζήτησε η Ένωση Περιφερειών στη σύσκεψη, στην Αθήνα, στο υπουργείο Οικονομίας με τον αναπληρωτή υπουργό, Αλέξη Χαρίτση.
Ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης, ο οποίος εκπροσώπησε την ΕΝΠΕ, τόνισε πως τόσο στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό, με τον Γραμματέα Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου κ. Λαμπριανίδη και με όλους τους αρμόδιους, για τον Αναπτυξιακό Νόμο, υπαλλήλους των Περιφερειών, κατατέθηκαν τα προβλήματα και οι δυσλειτουργίες στην εξέλιξη του Αναπτυξιακού, όπως με τα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου.
«Για τον Αναπτυξιακό Νόμο 3299 έχει δοθεί παράταση μέχρι 31/12/2018. Ότι έχουν να κάνουν οι επενδυτές, πρέπει να το έχουν ολοκληρώσει μέχρι αυτή την ημερομηνία. Μετά την αίτηση που θα υποβάλλουν, μπορούν να ζητήσουν την πληρωμή τους. Για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο ακόμα δεν έχει βγει η πλατφόρμα ώστε να μπορέσουμε να βγάλουμε τα αποτελέσματα και να γίνει η εκκίνηση του προγράμματος», εξήγησε ο Περιφερειάρχης.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν και ο τρόπος που γίνονται οι έλεγχοι: «Είδαμε, ότι υπάρχει μια τεράστια δυσλειτουργία στα Περιφερειακά Όργανα Ελέγχου. Μπορεί να οριστεί ένας υπάλληλος από τη Θράκη, άλλος από την Πελοπόννησο και άλλος από την Ήπειρο. Είναι δύσκολο να συντονιστούν αυτοί και να μπορέσουν να εκδώσουν τα πορίσματα όπως πρέπει, για να μπορέσει στη συνέχεια ο επενδυτής να πάρει τα χρήματα. Ζητήσαμε τουλάχιστον στους παλαιούς Νόμους να γίνουν διαδικασίες όπως προβλέπεται σε τέτοιες έκτακτες περιπτώσεις. Όπως έδωσαν το δικαίωμα στο Υπουργείο Βόρειας Ελλάδας (Μακεδονίας – Θράκης) να ορίζει τέτοια Επιτροπή ελέγχου, για να μπορέσουμε γρήγορα να κλείσουμε τους παλαιούς αναπτυξιακούς νόμους και να μην έχουμε προβλήματα», είπε ο κ. Καχριμάνης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος