Ιουν
13

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ - Πολιτικό ζήτημα η αναζήτηση συνεργασιών
Εκτύπωση

li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}
Κ. Μπασιούκας και Γ. Ζάψας, έδωσαν το στίγμα της έναρξης μίας προσπάθειας για την κοινή συμπόρευση των παρατάξεων

Το στίγμα της έναρξης μιας προσπάθειας για κοινή συμπόρευση των παρατάξεων «Ήπειρος Ανατροπή» και «Συμμαχία Ηπειρωτών», έδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας, οι Κ. Μπασιούκας και Γ. Ζάψας, κατά τη διάρκεια της κοινής εκδήλωσης των δυο παρατάξεων.
Η εκδήλωση προσέλκυσε αρκετό κόσμο, που έδειξε με τη συμμετοχή και τη στάση του, ότι η αναζήτηση των συνεργασιών και συναινέσεων ίσως είναι ένα καθαρά πολιτικό ζήτημα, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν προσωπικά χαρακτηριστικά.
Οι κεντρικοί προσκεκλημένοι ήταν ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Κ. Πουλάκης, από εκείνους που επεξεργάστηκε από την αρχή τον «Κλεισθένη Ι» και ο Σπύρος Δανέλλης, βουλευτής με «Το Ποτάμι», που είχαν πάντως διαφορετικές προσεγγίσεις στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα ασκείται η διοίκηση σε δήμους και περιφέρειες.
Ο Κ. Πουλάκης επανέλαβε ουσιαστικά όσα είχε αναφέρει λίγη ώρα πριν σε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα για την απλή αναλογική, τονίζοντας, ότι πρόκειται για «γονιδιακό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς», που δεν υπάρχει περίπτωση ή να αλλάξει ή να μην εφαρμοστεί. Με τον τρόπο αυτό, σημείωσε, θα μπει τέλος σε ένα απίστευτα δημαρχοκεντρικό και περιφερειακοκεντρικό μοντέλο διοίκησης που ισχύει μέχρι σήμερα.
Από την πλευρά του ο κ. Δανέλλης κράτησε κάποιες αποστάσεις και πολλές περισσότερες επιφυλάξεις για το νέο εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική, σημειώνοντας παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρξουν τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο, που θα αποτρέψουν φαινόμενα ανεπάρκειας ή αδυναμίας της διοίκησης στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.
Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού της η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη έκανε λόγο για κατεστημένα του παρελθόντος στην Ήπειρο, που δε βοήθησαν στην ισόρροπη ανάπτυξη της περιφέρειας, μία σαφής αιχμή για την περιφερειακή αρχή και τον Αλ. Καχριμάνη.
«… χωρίς συλλογική προσπάθεια δεν ανατρέπονται –σε όφελος των πολλών– τα δεδομένα που κράτησαν την Περιφέρειά μας σε πολύ χαμηλή οικονομικά κι αναπτυξιακά θέση.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι η απλή αναλογική θα φέρει μια καινούρια πραγματικότητα και στην αυτοδιοίκηση. Η επικείμενη εφαρμογή της δίνει τη δυνατότητα να σπάσουν η στεγανοποίηση και η εσωστρέφεια των παρατάξεων, αποκαλύπτει κι εκθέτει τη στείρα μηδενιστική αντιπολίτευση. Δίνει στους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης την ευκαιρία ουσιαστικού, γόνιμου και προωθητικού πολιτικού προβληματισμού. Τους βάζει απέναντι στην ατομική και συλλογική ευθύνη αν η εφαρμογή της απλής αναλογικής θα γεννήσει καταστατικές συνεργασίες, προγραμματικές συγκλίσεις και προοδευτικά μέτωπα. Δίνει αναμφίβολα καινούριο νόημα στην αυτοτέλεια των παρατάξεων, στην εκπροσώπηση, στη ζύμωση των πολιτικών απόψεων και στη διεύρυνση κοινωνικών συμμαχιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συγκέντρωση των δύο παρατάξεων παρόντες ήταν ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θ. Μπέγκας, με αρκετά στελέχη της δημοτικής αρχής, όπως τον Θαν. Μανταλόβα και τον Γ. Παπαδιώτη. Παρόντες ακόμη οι δήμαρχοι Πωγωνίου Κ. Καψάλης, Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο πρώην δήμαρχος Ιωαννίνων Φ. Φίλιος, ο Λ. Νάτσης και στελέχη της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» και αρκετοί ακόμη εκλεγμένοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι σε διάφορα δημοτικά συμβούλια της Ηπείρου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος