Ιουν
14

ΚΚΕ - Στη Βουλή οι χαμηλές τιμές στο γάλα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε να προστατευθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι από τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές γάλακτος, και να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα, ερωτούν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ.

Στην ερώτησή τους σημειώνουν πως οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και οδηγούνται στον αφανισμό με την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος να μην ξεπερνά τα 85 λεπτά.

«Μόνο την περίοδο 2005 - 2013 πετάχτηκαν από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, ενώ εκτοξεύθηκε το μερίδιο της παραγωγής (με βάση τον αριθμό ζώων) των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων από 6% το 2000 σε 33% το 2013.

Η εκτόξευση αυτή συνέβαλε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών φέτας στις διεθνείς αγορές και των κερδών των μονοπωλίων. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παράγωγης με κυριότερο την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που αποτελούν το 76% των δαπανών της κτηνοτροφίας. Η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της ΚΑΠ της ΕΕ, δεν αποτελεί διέξοδο υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά εργαλείο μεγαλύτερου έλεγχου της παράγωγης από τα μονοπώλια. Οι γαλακτοβιομήχανοι λόγω του ανταγωνισμού για το κέρδος, ρίχνουν τις τιμές, επιδιώκοντας την εξασφάλιση φθηνότερης πρώτης ύλης για τα προϊόντα τους, ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων», αναφέρεται στην ερώτηση.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος