Ιουν
14

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ - «Κολωνάκι» θυμίζουν οι τιμές σε Αμφιθέα και Νησί!
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 2.4px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 2.4px 36.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p3 {margin: 0.0px 0.0px 2.4px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} li.li1 {margin: 0.0px 0.0px 2.4px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} ul.ul1 {list-style-type: disc}

  • Η ανάλυση των νέων τιμών δείχνει πως στο Δήμο Ιωαννιτών παρέμεινε αμετάβλητη η τιμή της α’ ζώνης στα 1.400 ευρώ, ωστόσο υψηλές τιμές καθορίστηκαν σε Νησί, Λιγκιάδες, Άμμο Μαρμάρων, Κάτω Μάρμαρα, Αμφιθέα και Πεδινή

 

«Κερδισμένους» και «χαμένους» έχουν οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, θα ισχύσουν άμεσα και βάσει αυτών θα υπολογιστεί ο φετινός ΕΝΦΙΑ, στον οποίο επέρχονται τρεις αλλαγές προκειμένου να περιοριστούν οι όποιες επιβαρύνσεις προκύπτουν για 946.671 ιδιοκτήτες.

Αυτό προκύπτει από τη σχετική υπουργική απόφαση που υπεγράφη και περιλαμβάνει την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ακινήτων, ενώ κατατέθηκε προς ψήφιση και η τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ, ώστε το συνολικό ποσό βεβαίωσης να παραμείνει σταθερό με βάση και τις δεσμεύσεις του μνημονίου και με στόχο να μπουν στα δημόσια ταμεία 2,65 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η εναρμόνιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές στην αγορά ακινήτων φέρνει αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε σύνολο 10.216 ζωνών, ως εξής: Σε 2.122 μειώθηκαν, σε 4.302 έμειναν σταθερές και σε 3.792 αυξήθηκαν.

Θα πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι για να περιοριστούν οι επιβαρύνσεις από τις εν λόγω αυξήσεις στις 3.792 τιμές ζώνης, με την επικείμενη τροπολογία για την προσαρμογή του ΕΝΦΙΑ επέρχονται οι κατωτέρω τρεις αλλαγές:

* διευρύνεται το άνω όριο του πρώτου κλιμακίου του κύριου φόρου από τα 500 στα 550 ευρώ

* διευρύνεται επίσης το όριο του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ

* αυξάνεται το αφορολόγητο όριο για το συμπληρωματικό φόρο από τα 200.000 ευρώ στα 250.000 ευρώ.

Παρ’ όλα αυτά 946.671 ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι «χαμένοι» για φέτος, αφού θα δουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ «φουσκωμένα», καθώς από την προσομοίωση του υπουργείου προκύπτουν τα εξής:

* 737.709 ιδιοκτήτες (12%) θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ αυξημένο έως και 50 ευρώ ή 12 ευρώ κατά μέσο όρο

* 160.001 ιδιοκτήτες (2,3%) θα έχουν επιβάρυνση στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που θα ξεπερνά τα 50 και θα φτάνει έως και τα 200 ευρώ

* 48.961 ιδιοκτήτες (0,7%) φέτος θα δουν στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ αυξήσεις πάνω από 200 ευρώ.

«Κερδισμένοι» για τη φετινή χρονιά, με βάση την ίδια προσομοίωση του υπουργείου, θα είναι 5.466.143 ιδιοκτήτες ακινήτων αφού:

* 1.470.962 ή το 23% φυσικά πρόσωπα θα λάβουν μειωμένα εκκαθαριστικά του φόρου, ενώ

* 3.995.181 ή το 62% των ιδιοκτητών δεν θα δει καμία μεταβολή στον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσει φέτος.

Η εικόνα σε Γιάννενα και Ήπειρο

Ωστόσο, όπως συμβαίνει πάντα στα «ψιλά γράμματα» κρύβεται η μεγαλύτερη αλήθεια και αυτή φαίνεται πως είναι οι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές περιοχών, όπου τα έσοδα είναι έτσι κι αλλιώς περιορισμένα και οι αυξήσεις σε περιοχές, όπου η προσδοκία των εσόδων είναι μεγαλύτερη.

Η εικόνα αυτή παρατηρείται και στην Ήπειρο, με τον αντιπεριφερειάρχη Β. Γοργόλη, που χειρίστηκε εκ μέρους της Επιτροπής που συστάθηκε πριν από ένα χρόνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο τις προτάσεις καθορισμού των νέων αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με τον κ. Γοργόλη το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα είναι πως αυτή τη φορά σε αντίθεση με τις προηγούμενες, έγινε μια σοβαρή και συστηματική δουλειά, χωρίς να κατηγοριοποιηθούν περιοχές ανάλογα με τις προηγούμενες αντικειμενικές.

«Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών όμως είναι περισσότερες από τις μειώσεις και στην Ήπειρο και γι’ αυτό θεωρούμε ότι δεν έγιναν οι βαθιές τομές που έπρεπε να γίνουν και χρειαζόταν η περιοχή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανάλυση των νέων αντικειμενικών τιμών όπως δημοσιεύθηκαν οι πίνακες στο ΦΕΚ, στο Δήμο Ιωαννιτών αμετάβλητη παρέμεινε η τιμή της α’ ζώνης στα 1.400 ευρώ.

Υψηλές τιμές όμως καθορίστηκαν με τις νέες αντικειμενικές στο Νησί (1.300), στους Λιγκιάδες (1.100) στην Άμμο Μαρμάρων και τα Κάτω Μάρμαρα, την Αμφιθέα και την Πεδινή (1.050).

Ειδικά για την Αμφιθέα υπενθυμίζεται πως είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις και υπήρξαν ψηφίσματα διαμαρτυρίας και αποφάσεις του Περιφερειακού και του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων που ζήτησαν τη μείωση των αντικειμενικών τιμών, χωρίς αυτό να γίνει πράξη.

Τις χαμηλότερες αντικειμενικές τιμές στο Δήμο Ιωαννιτών εμφανίζουν οι τοπικές κοινότητες Κράψης και Ανατολικής (550).

Δήμος Ζίτσας: Οι τιμές κυμαίνονται από 400-1.050 ευρώ. Αμετάβλητη παρέμεινε η τιμή στην Α’ ζώνη της Ελεούσας στα 1.050, όπως και στα Αμπελάκια Βουνοπλαγιάς.

Υπάρχουν επίσης αρκετές αυξήσεις ανά 50 ευρώ όπως στη Ζωοδόχο και λίγα διαμερίσματα – περιοχές με αντίστοιχες μειώσεις.

Δήμος Δωδώνης: Οι τιμές κυμαίνονται από 400 – 700 ευρώ. Η μικρότερη αντικειμενική τιμή είναι στον Άγιο Χριστόφορο Σκλίβανης (400) και η μεγαλύτερη στη Δωδώνη (700). Καταγράφονται επίσης αρκετές αυξομειώσεις στο ύψος των 50 ευρώ.

Δήμος Πωγωνίου: Οι τιμές κυμαίνονται από 450-700 ευρώ, με τη μεγαλύτερη τιμή να καταγράφεται στον Παρακάλαμο, ενώ στις περισσότερες περιοχές οι τιμές έμειναν σταθερές.

Δήμος Βορείων Τζουμέρκων: Οι τιμές κυμαίνονται από 500 – 800 ευρώ, με τα Πράμαντα να έχουν 650 και το Συρράκο 800. Καταγράφονται αρκετές αυξήσεις των 50 – 100 ευρώ και λίγες μειώσεις όπως στους Χουλιαράδες από 650 σε 600 ευρώ.

Δήμος Κόνιτσας: Οι τιμές κυμαίνονται από 400 - 600 ευρώ. Είναι ο δήμος στον οποίο καταγράφονται οι περισσότερες μειώσεις της τάξης των 50 ευρώ.

Δήμος Ζαγορίου: Οι τιμές κυμαίνονται από 500 – 1100 ευρώ, που καταγράφεται στο Πάπιγκο ενώ γενικότερα υπάρχουν αρκετές μικρές αυξήσεις.

Δήμος Μετσόβου: Οι τιμές κυμαίνονται από 550 – 950 ευρώ, που καταγράφεται στην α’ ζώνη Μετσόβου ενώ υπάρχουν αρκετές μικρές αυξήσεις.

Π.Ε. Άρτας: Στην α’ ζώνη της Άρτας η αντικειμενική τιμή είναι στα 1.100 ευρώ παραμένοντας αμετάβλητη. Αύξηση όμως από τα 950 στα 1.100 ευρώ καταγράφεται στη β’ ζώνη και μείωση από 650 σε 600 στην ε’ ζώνη.

Π.Ε. Θεσπρωτίας: Στην α’ ζώνη της Ηγουμενίτσας η νέα τιμή είναι 1.100 ευρώ, ενώ υπάρχουν αυξομειώσεις στις τιμές αντικειμενικών από 400 σε 450 ευρώ, όπως στο Μαργαρίτι.

Π.Ε. Πρέβεζας: Στην α’ ζώνη Πρέβεζας και Πάργας καταγράφονται αυξήσεις με τη νέα τιμή να είναι 1.100 ευρώ στην Πρέβεζα και μικρές αυξήσεις στην Πάργα.

Από το 2019 στην αγορά

Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η υφυπουργός Οικονομικών Κ. Παπανάτσιου, υπογράμμισε ότι οι αλλαγές των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσουν φέτος μόνο τον ΕΝΦΙΑ και όχι τους υπόλοιπους φόρους και τέλη.

Η αναπροσαρμογή των τιμών θα επηρεάσει την κτηματαγορά από την 1η Ιανουαρίου 2019, οπότε και θα υπάρξει καθολική εφαρμογή των αυξήσεων και μειώσεων στις αξίες των ακινήτων.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες θα αλλάξουν το φορολογικό τοπίο από το επόμενο έτος, καθώς θα φέρουν ανατροπές σε 19 φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα και οι οποίοι είναι οι εξής:

1. Ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων θα ακολουθήσει τη νέα τιμή ζώνης αφού υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί των αντικειμενικών αξιών και επιβαρύνει τους αγοραστές.

2. Ο φόρος χρησικτησίας θα ακολουθήσει και αυτός τις νέες αντικειμενικές, ενώ υπολογίζεται επίσης με 3% επί των αντικειμενικών αξιών.

3. Ο φόρος ανταλλαγής συνένωσης οικοπέδων υπολογίζεται με συντελεστή 1,5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

4. Ο φόρος διανομής, ο οποίος αφορά συνένωση περιουσίας από έναν συνιδιοκτήτη ακινήτου και επιβάλλεται με συντελεστή 0,75% επί της αντικειμενικής αξίας.

5. Ο ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται σε αγοραπωλησίες ακινήτων πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων.

6. Ο δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων που επιβαρύνει τις μεταβιβάσεις ακινήτων υπολογίζεται με ποσοστό επί του φόρου μεταβίβασης.

7. Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, αποδίδεται στους δήμους και υπολογίζεται με συντελεστή από 0,25‰-0,35‰ (ανάλογα με τις αποφάσεις του κάθε δήμου) επί των αντικειμενικών τιμών ζώνης των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων.

8. Το τεκμαρτό εισόδημα κατοικίας. Οι νέες τιμές ζώνης θα επηρεάσουν άμεσα το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση την επιφάνεια των κατοικιών που διαμένει ο φορολογούμενος. Τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης για τα διαμερίσματα και τις μονοκατοικίες που χρησιμοποιούν οι φορολογούμενοι κλιμακώνονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των συγκεκριμένων ακινήτων. Ειδικότερα, τα τεκμήρια προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενική τιμή ζώνης πάνω από 2.800 ευρώ και έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Έτσι, σε όσες περιοχές οι αντικειμενικές αξίες μετά τις μειώσεις «πέσουν» από το όριο των 2.800 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, θα μειωθούν αντίστοιχα και τα τεκμήρια που διαμορφώνονται από την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενώ θα αυξηθούν όπου οι αντικειμενικές θα αυξηθούν.

9. Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από μισθώματα το οποίο προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου με συντελεστή 3%.

10. Τα τέλη υπέρ του ταμείου νομικών που επιβαρύνουν τα μεταβιβαστικά συμβόλαια και υπολογίζονται ως ποσοστά επί των αντικειμενικών αξιών των μεταβιβαζόμενων ακινήτων.

11. Το τέλος μεταγραφής συμβολαίων.

12. Ο φόρος κληρονομιάς ακινήτου.

13. Ο φόρος γονικής παροχής ακινήτου.

14. Ο φόρος δωρεάς ακινήτου.

15. Το τέλος εγγραφής ακινήτων στο Κτηματολόγιο.

16. Πρόστιμα διατήρησης αυθαιρέτου.

17. Τα πρόστιμα νέων αυθαιρέτων τα οποία συνδέονται επίσης με τις αντικειμενικές αξίες.

18. Ο ειδικός φόρος ακινήτων 15% επί της αντικειμενικής αξίας που επιβάλλεται στα ακίνητα που ανήκουν σε εξωχώριες (OffShore) εταιρείες.

19. Η εισφορά σε γη και χρήμα κατά την ένταξη στο σχέδιο πόλης.

 

 

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος