Ιουν
14

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Παραμένουν οι αστερίσκοι για τη συνένωση με το ΤΕΙ
Εκτύπωση

Η νέα Πρυτανική Αρχή ετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης, εκφράζοντας ωστόσο αρκετές επιφυλάξεις – Ευχαριστίες Αλμπάνη προς το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, για τη συμμετοχή στις πρυτανικές εκλογές

Με αρκετές επιφυλάξεις και ενστάσεις, αναφορικά με τη συνένωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, η νέα Πρυτανική Αρχή, υπό τον κ. Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ετοιμάζεται για τη δεύτερη φάση της διαβούλευσης με το υπουργείο Παιδείας για το Σχέδιο Νόμου.
Ο νέος Πρύτανης του Πανεπιστημίου, κ. Αλμπάνης, που αναλαμβάνει καθήκοντα τον Σεπτέμβριο, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο, εξέφρασε χθες τους δικούς του αστερίσκους, για το αν τελικά οι επισημάνσεις και οι ενστάσεις του Πανεπιστημίου θα αποτυπωθούν και στο τελικό κείμενο που θα έρθει προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.
Χθες, ο νέος Πρύτανης, προχώρησε σε δηλώσεις για τα μείζονα ζητήματα, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε, όπως ήταν αναμενόμενο, στη διαβούλευση για το Σχέδιο Νόμου. Η εκτίμησή του είναι ότι πολλά μπορούν να αλλάξουν με βάση τις παρατηρήσεις και προτάσεις του Πανεπιστημίου, παραδέχθηκε όμως ότι υπάρχει και ένα «αλλά».
«Πολλά μπορούν να αλλάξουν, αν έχουμε όμως μία έντιμη και ξεκάθαρη συζήτηση με το υπουργείο. Επίσης, το ΤΕΙ είναι μία οντότητα που έχει θέσεις και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε τη χρυσή τομή ώστε να αποκτήσουμε ένα ποιοτικό Πανεπιστήμιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Το αποτέλεσμα των εκλογών
Φυσικά, από τις δηλώσεις του κ. Αλμπάνη, δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι αναφορές στο αποτέλεσμα των πρυτανικών εκλογών.
Ο νέος Πρύτανης, σημείωσε πως το Σχέδιο Νόμου αποτέλεσε τη βάση συζήτησης την προηγούμενη περίοδο, με το αποτέλεσμα να επιβεβαιώνει κατά τον ίδιο ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο η αποδοχή των θέσεων και προτάσεών του. Όπως είπε άλλωστε ήταν δική του πρόταση, ιδέα και διατύπωση επί του εγχειρήματος του Σχεδίου Νόμου, η ίδρυση νέων τμημάτων στο Πανεπιστήμιο και η απορρόφηση τμημάτων του ΤΕΙ.
Επανέλαβε όμως τις ενστάσεις που διατύπωσε και στην προεκλογική περίοδο που αναφέρονται στο μέγεθος της ενσωμάτωσης, στις διαδικασίες ακαδημαϊκής αξιολόγησης, αλλά και σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι η διαχείριση πόρων στην Επιτροπή Ερευνών.
«Στην αξιολόγηση, η προσωπική μου πρόταση είναι να γίνεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο από ένα 11μελές Σώμα και την ευθύνη της Συγκλήτου. Στην Επιτροπή Ερευνών, οι διαδικασίες διαχείρισης πόρων θα πρέπει να απλοποιηθούν, γιατί αν αυτό δεν γίνει ως το τέλος του μήνα θα ζητήσουμε παράταση εφαρμογής του νόμου μέχρι το τέλος του έτους, αφού διαφορετικά θα χαθούν κονδύλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις και αφού εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας για τη συμμετοχή της στις πρυτανικές εκλογές και προς τους υποψηφίους αλλά και την εφορευτική επιτροπή τόνισε πως η αποτύπωση του αποτελέσματος στον α’ γύρο, εκτός από την προσωπική επιλογή για κάθε υποψήφιο φανέρωσε και την αποδοχή του σχεδίου ανάπτυξης του Πανεπιστημίου.
Ο Γ. Καψάλης
Στη συνέχεια ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Γιώργος Καψάλης, προχώρησε στην επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρυτανικών εκλογών και παράλληλα, ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις «με σκοπό την περαιτέρω ανάδειξη και προβολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου της καρδιάς μας».
Ο κ. Καψάλης εξέφρασε ευχαριστίες προς το σύνολο των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, τους υποψηφίους, τους εκλέκτορες, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής και τη Διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Πανεπιστημίου.
Σε επόμενη φάση η απερχόμενη πρυτανική αρχή θα παρουσιάσει τον απολογισμό της στα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος.
Σήμερα Πέμπτη, ο κ. Καψάλης ως προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων θα παραστεί στη Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων στη Λευκωσία, ενώ αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί συνάντηση του προεδρείου της Συνόδου με τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος