Ιουν
27

ΦΟΔΣΑ - Μετ’ εμποδίων οι δράσεις για διαλογή στην πηγή
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Η καθυστέρηση προώθησης δράσεων, όπως τα επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων και ο έλεγχος των πράσινων, μετά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων των Δήμων, λειτουργεί αρνητικά για την επίτευξη των στόχων των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και μαζική συμμετοχή η 12η Πανελλήνια Σύνοδος των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, στη Θεσσαλονίκη.

Στο συγκεκριμένο συνέδριο συμμετείχαν τόσο ο Πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Ν. Ιωαννίνων Σπύρος Κωνσταντόπουλος, όσο και οι πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ και Δήμαρχοι της Ηπείρου.

Η 12η Σύνοδος συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ, τον Περιφερειακό Σύνδεσμο ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας με τη συμμετοχή της ΚΕΔΕ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΟΑΝ, ενώ τελούσε υπό την αιγίδα των υπουργείων Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.

Στη Σύνοδο παραβρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γεώργιος Πατούλης, ο Πρόεδρος του ΕΟΑΝ Δημήτρης Πολιτόπουλος, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και στελέχη των ΦοΔΣΑ από όλη τη χώρα, εκπρόσωποι κομμάτων, εκπρόσωποι του υπουργείου Περιβάλλοντος, του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και των συστημάτων διαχείρισης καθώς και εκπρόσωποι μελετητικών και κατασκευαστικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Το θέμα της Συνόδου «Η ώρα των λύσεων στη διαχείριση των απορριμμάτων», αναπτύχθηκε από πολλούς εισηγητές.

Κεντρικά θέματα της Συνόδου αποτέλεσαν, το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση, η υλοποίηση του νέου ΕΣΔΑ, των εγκεκριμένων ΠΕΣΔΑ καθώς και των τοπικών σχεδίων των Δήμων και οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

Τα συμπεράσματα της Συνόδου είναι τα παρακάτω:

- Η καθυστέρηση προώθησης των δράσεων διαλογής στην πηγή (επιχειρησιακά σχέδια των συστημάτων και έλεγχος των πράσινων σημείων για τις κρατικές ενισχύσεις) 2,5 χρόνια μετά την έγκριση του ΕΣΔΑ και 1,5 χρόνια μετά την έγκριση των ΠΕΣΔΑ και των τοπικών σχεδίων των Δήμων, λειτουργεί αρνητικά για την επίτευξη των στόχων.

- Η πορεία στον τομέα των υποδομών αφού μια σειρά έργων ήδη ξεκίνησαν να λειτουργούν (Δυτική Μακεδονία), άλλα κατασκευάζονται (Ήπειρος, Σέρρες, Στερεά Ελλάδα), άλλα είναι προς κατασκευή (Πελοπόννησος, Ζάκυνθος), άλλα προς δημοπράτηση (Κρήτη, Αλεξανδρούπολη), άλλα προς ένταξη (Δυτική Θεσσαλία) και άλλα με ενταγμένες μελέτες προς ωρίμανση (Κεντρική Μακεδονία & Στερεά Ελλάδα) κ.α.

- Μεγάλο ερώτημα παραμένει η διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, όπου παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στον σχεδιασμό και την δημιουργία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος όχι μόνο για την επίτευξη των στόχων αλλά και για την ασφαλή διάθεση των απορριμμάτων.

- Επισημάνθηκε επίσης η συσχέτιση της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων με τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, ένα ζήτημα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας και προτάσεων από το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ το αμέσως προσεχές διάστημα.

- Η κατάθεση διατάξεων για τους ΦοΔΣΑ, ως ιδιαίτερο κεφάλαιο, μέσα στο σχέδιο νόμου του Κλεισθένη, δεν βρίσκει σύμφωνους τους ΦοΔΣΑ αλλά και το σύνολο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το ολοκληρωμένο και ομόφωνο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και το Δίκτυο των ΦοΔΣΑ όπως αυτό ενσωματώθηκε στις αποφάσεις της ΚΕΔΕ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος