Ιουν
28

ΛΙΜΝΗ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑ - Στην αφετηρία και πάλι το Προεδρικό Διάταγμα
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} li.li2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} span.Apple-tab-span {white-space:pre} ul.ul1 {list-style-type: disc}

Αντί για θεσμοθέτηση του Διατάγματος και… υπογραφή, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αποφάσισε να θέσει την όλη διαδικασία σε… νέα διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς! – Δεν έδωσε νέο χρονοδιάγραμμα ο Σ. Φάμελλος και αρκέστηκε να δηλώσει πως θα υπάρξει συνεννόηση με το Δήμο και την Περιφέρεια

 

Πραγματικά σε «μνημείο» καθυστέρησης και σε… Γεφύρι της Άρτας, τείνει να μετατραπεί το Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας, που για μια ακόμη φορά, όχι μόνο δεν πηγαίνει προς υπογραφή, αλλά αντίθετα, η διαδικασία για τη θεσμοθέτησή του, ξεκινά από την αρχή.

Φαίνεται λοιπόν, πως για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, που θα έθετε σε νέες βάσεις την προστασία της Παμβώτιδας, το υπουργείο Περιβάλλοντος, ξεκινά όλες τις διαδικασίες από την αρχή, με τεράστιες και νέες φυσικά καθυστερήσεις, και αρνητικές αν μη τι άλλο εξελίξεις.

Άλλωστε η υπογραφή του Π.Δ. βρίσκεται σε εκκρεμότητα, περίπου δέκα χρόνια και πλέον, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, φαίνεται θα περάσει κι άλλος χρόνος μέχρι να δοθεί οριστική λύση.

Το πιο εντυπωσιακό δε απ’ όλα είναι πως το σχέδιο θα επανέλθει για διαβούλευση στους τοπικούς φορείς, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία του από το υπουργείο Περιβάλλοντος, ένα σχέδιο που κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το τελικό κείμενο και αν τελικά θα είναι αυτό στο οποίο είχαν συμφωνήσει προ πενταετίας, Δήμος Ιωαννιτών και Περιφέρεια Ηπείρου.

Έτσι το μείζον αυτό ζήτημα για την πόλη «παγώνει», καθώς χθες ο κ. Φάμελλος, κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για το πότε θα εκδοθεί το Προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα ορίζεται τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται εντός και εκτός της λίμνης, ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει θεσμοθέτηση», αλλά… διαβούλευση. η οποία μάλιστα αναμένεται να γίνει μέσα στο καλοκαίρι!

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «παρά το γεγονός της ύπαρξης στον ίδιο ενός σχεδίου», δεν θα προχωρήσουν στην τελική νομοθέτηση αλλά σε δημόσια διαβούλευση και αυτό εξαιτίας του χρόνου που έχει παρέλθει αλλά και των πολλών, σύμφωνα με τον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό, κειμένων που έχουν βρεθεί και που είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους.

Κανένα χρονοδιάγραμμα

Από την άλλη, χθες ο κ. Φάμελλος δεν ήταν σε θέση να δώσει σαφές χρονοδιάγραμμα, ωστόσο ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεννόηση με τον Δήμο και την Περιφέρεια για τον χρόνο που θα γίνει η διαβούλευση.

Στόχος πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι μέχρι το τέλος του έτους η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί.

Ο κ. Φάμελλος λοιπόν όχι απλά δεν έκλεισε το θέμα του προεδρικού διατάγματος αλλά το άνοιξε… καθώς στο επόμενο διάστημα αναμένεται να καλέσει το δήμο Ιωαννιτών και την Περιφέρεια να συμμετάσχουν στην διαβούλευση την οποία θα κάνουν στο επόμενο διάστημα και σίγουρα όχι τον Αύγουστο.

«Όσο αναφορά το θέμα της λίμνης μετά την παραχώρηση του άλσους Γιαννιώτικο Σαλόνι ξεκινήσαμε τη συζήτηση για το προεδρικό διάταγμα. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κείμενα που προκαλούν προβληματισμό γιατί εγώ έχω στα χέρια μου ένα σχέδιο του προεδρικού διατάγματος. Η επιλογή μας είναι ότι θα ξεκινήσει η διαβούλευση, θα αναρτηθεί δημόσια, δεν θα προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση αλλά θα γίνει διαβούλευση μιας και έχει περάσει πολύς χρόνος από την ανάρτηση του προηγούμενου και υπάρχουν πολλά κείμενα που είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους θα δώσουμε την ευκαιρία στην κοινωνία να ξανατοποθετηθεί. Θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι και όχι μέσα στον Αύγουστο θα συνεννοηθούμε με το δήμο πιθανά και με την περιφέρεια. Θα γίνει πάντως μέσα στο καλοκαίρι» είπε χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρόνο» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος