Ιουν
28

ΜΟΝΑΔΕΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ - Το… μπαλάκι σε Περιφέρεια και Δήμο Ζίτσας
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'}

Το υπουργείο Περιβάλλοντος ξαφνικά προτείνει στους εμπλεκόμενους φορείς να ενημερωθούν για τις μονάδες από τους επενδυτές!

 

Τα πάνω – κάτω έρχονται στο θέμα της εγκατάστασης μονάδων βιοαερίου, στη Βιομηχανική Περιοχή Ιωαννίνων, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Ο κ. Φάμελλος, από την Ηγουμενίτσα όπου βρέθηκε, ρωτήθηκε για το θέμα των μανάδων βιοαερίου και επί της ουσίας υπερασπίστηκε τα επενδυτικά σχήματα με την παρατήρηση πως οι εμπλεκόμενοι φορείς όφειλαν να καλέσουν σε δημόσιο διάλογο τους επενδυτές προκειμένου να απαντήσουν σε όλα τα ζητήματα που αναδείχθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα, λίγες μόνο ώρες μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης με την οποία ακυρώνονται οι προσφυγές που είχαν κατατεθεί από Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ζίτσας και Σύνδεσμο Επιχειρήσεων της ΒΙΠΕ, ο κ. Φάμελλος, δηλώνει πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε τίποτα παραπάνω από την εφαρμογή όσων ορίζει η εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Η διοίκηση δεν διαπίστωσε κανένα έλλειμμα στους φακέλους των επενδυτών και προχώρησε στην αδειοδότηση.

«Απηύθυνα επιστολή στο Δήμαρχο και τον Περιφερειάρχη να καλέσουν τους επενδυτές και να έχουν απευθείας ενημέρωση… Αν μια επιχείρηση πρόκειται να εγκατασταθεί για να επεξεργάζεται κτηνοτροφικά απόβλητα, αυτό σημαίνει ότι σήμερα δεν επεξεργάζονται και διατίθενται ανεξέλεγκτα άρα προφανώς θα συζητήσουμε τον τρόπο και την περιοχή επεξεργασίας. Θα μπορούσε το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και οι δήμοι που παραλαμβάνουν τα απόβλητα να προτείνουν και άλλες περιοχές για να μειωθεί το περιβαλλοντικό φορτίο της εγκατάστασης. Η πρόταση έγινε, η πρωτοβουλία πάρθηκε, αλλά δεν γνωρίζω να συνεχίστηκε τοπικά. Άρα από την πλευρά μας εμείς κάναμε με το παραπάνω όσα έπρεπε. Στο βαθμό που μας αναλογεί θα εξασφαλίσουμε καμία δραστηριότητα να μην ρυπαίνει το περιβάλλον ούτε οι υφιστάμενες ούτε οι νέες. Προφανώς οι τοπικές κοινωνίες έχουν τα δικά τους εργαλεία», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Φάμελλος για να συμπληρώσει ότι η έλλειψη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων είναι ένα σοβαρό πρόβλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ανεξέλεγκτα απόβλητα

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τα απόβλητα και την μεταφορά από άλλες περιοχές, ο κ. Φάμελλος ήταν σαφής: «Για εμάς αυτό είναι το πρόβλημα. Αν υπάρχουν ανεπεξέργαστα απόβλητα που διατίθενται ανεξέλεγκτα η κοινωνία θα πρέπει να το μάθει και να βρούμε μια λύση. Για αυτό ζητήσαμε να βρεθεί μια λύση και ζητήσαμε περιφερειακό συμβούλιο. Η επιχείρηση δηλώνει προφορικά ότι δεν θα μεταφέρει από άλλες περιοχές. Η κοινωνία θα πρέπει να μάθει και γι αυτό είπαμε να γίνει μέσα στο περιφερειακό και δημοτικό συμβούλιο έτσι ώστε να απαντηθούν όλα μέσα στο συμβούλιο και να διατυπωθεί ρητά και να γίνει συμφωνία. Δεν μπορεί να γίνει η συζήτηση σε κλειστά γραφεία ή σε τηλεοπτικές κάμερες. Γιατί να μην κληθεί η επιχείρηση να δεσμευτεί από πού θα μεταφέρει; Να διατυπωθεί ρητά να υπάρξουν δεσμεύσεις. Έτσι ώστε οι πολίτες να ενημερωθούν και να γνωρίζουν όλοι οι εκπρόσωποι. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, να μια λύση!» κατέληξε.

Οι συναντήσεις

Παράλληλα, χθες ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στις συναντήσεις που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα καθώς υπάρχουν αντιδράσεις από φορείς για την εγκατάσταση και λειτουργία των μονάδων βιοαερίου στην περιοχή της ΒΙΠΕ.

Ο αναπληρωτής υπουργός υποστήριξε ότι ο ίδιος από την πλευρά του ότι έπραξε υπέρ του δέοντος λέγοντας ότι επικοινώνησε τόσο με τους φορείς όσο και με την ΕΤΒΑ- ΒΙΠΕ, η οποία εγγράφως διαβεβαίωσε το υπουργείο και τον ίδιο τον υπουργό ότι δεν υπάρχει ενιαία έκταση για την εγκατάσταση των πέντε μονάδων.

«Το υπουργείο υποχρεούται να εφαρμόζει την νομοθεσία, και δεν υποχρεούται μόνο αλλά επιλέγει. Σύμφωνα με την νομοθεσία έγινε προσφυγή και ελέγχθηκε. Η άδεια βγήκε από την Αποκεντρωμένη διοίκηση» είπε ο κ. Φάμελλος για να συνεχίσει «εμείς αναλάβαμε μια αρμοδιότητα γιατί ήρθε και ο δήμος Ζίτσας και επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ. Επικοινώνησα με την εταιρεία που έχει τις βιομηχανικές ζώνες και με διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρξε παραποίηση για το ενιαίο της επένδυσης ώστε να υποκρύψει την αδειοδότηση. Διαβεβαιώνω ότι δεν έγινε κάτι τέτοιο καθώς με επιστολή με ενημέρωσαν ότι δεν υπάρχει ενιαία έκταση» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος