Ιουλ
06

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΩΔΩΝΗΣ - Για δεύτερη χρονιά φέτος, με τη στήριξη της Energean
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 1.0px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px}

Με στόχο ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης να αποτελέσει σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Ήπειρο, ξεκινά το 2ο Φεστιβάλ Δωδώνης.

Ένα διεθνές συμπόσιο και τέσσερις μεγάλες μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις, έρχονται να αναδείξουν την οικουμενικότητα και την διαχρονικότητα του αρχαιολογικού χώρου.

Το Φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, με φορέα υλοποίησης το Πνευματικό Κέντρο Δωδώνης.

Η διοργάνωση τέτοιων μεγάλων γεγονότων αποτελεί πρόκληση για έναν μικρό Δήμο, τόνισε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, συμπληρώνοντας ότι ο Δήμος έχει καταρτίσει ένα πρόγραμμα που εξελίσσεται και σημεία πέραν του θεάτρου, θέλοντας έτσι να αναδείξει το σύνολο του αρχαιολογικού χώρου.

«Σήμερα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες αναστήλωσης σε κερκίδες του δεύτερου διαζώματος του αρχαίου θεάτρου. Αυτό από μόνο του απαιτεί μεγαλύτερο σεβασμό από όλους μας και από τους θεατές που θα βρεθούν στο θέατρο το επόμενο διάστημα.Ο Δήμος Δωδώνης, σε αγαστή συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, είναι καθημερινά παρών στο χώρο, βοηθώντας το έργο των συνεργείων και συμβάλλοντας στον ευπρεπισμό του χώρου.Θεωρούμε ότι η θερινή περίοδος δίνει την δυνατότητα να δημιουργηθεί μία ζωντανή σχέση των επισκεπτών -ντόπιων και ξένων- με τον αρχαιολογικό χώρο.Και ότι οι εκδηλώσεις αποτελούν ευκαιρία και αφορμή να δημιουργήσουμε πρεσβευτές της Δωδώνης», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Σε όλες τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Δωδώνης, η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη, γεγονός που επεσήμανε ιδιαίτερα ο Δήμαρχος

«Ο Δήμος επωμίζεται το κόστος για την φιλοξενία των παραγωγών αυτών, αποδεικνύοντας έμπρακτα αυτό που πιστεύουμε ότι δηλαδή ο πολιτισμός αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης.Παράλληλα, στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες θέλουμε να δώσουμε την δυνατότητα σε όλους να παρακολουθήσουν χωρίς κανένα κόστος, μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα.Και ως ένα από τα μεγαλύτερα είναι η επιστροφή στην αρχαία Δωδώνη του Εθνικού Θεάτρου.Επί τη ευκαιρία θέλω να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές αλλά και τους χορηγούς, που και φέτος στηρίζουν την συγκεκριμένη προσπάθεια», κατέληξε.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος για τη διοργάνωση δύο διαφορετικών Φεστιβάλ, από τον Δήμο Δωδώνης και από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Δήμο Ιωαννιτών, απάντησε παραπέμποντας στον Άγγελο Σικελιανό, τον εμπνευστή της «Δελφικής Ιδέας» και διοργανωτή των «Δελφικών Εορτών»: «Η τραγωδία έχει το πολύτιμο πλεονέκτημα να είναι απολιτική, αδογμάτιστη, χωρίς μείγματα κομματικών και ταξικών προκαταλήψεων. Είναι τόσο μεγάλη, που αντιμαχόμενα κράτη και αντιμαχόμενες θρησκείες, μπορεί να καθίσουν μαζί στο ίδιο ευρύ θέατρο... Γι’ αυτό το λόγο το ιερό της Ελευσίνας πρόσταξε τον Αισχύλο να γράψει τραγωδίες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης ανέφερε ότι για την Περιφέρεια αποτελεί σταθερή επιλογή η ενίσχυση των πολιτιστικών δράσεων, εκτιμώντας ότι αποτελεί την καλύτερη επένδυση για τον τόπο.

Ο πολιτισμός άλλωστε αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την Ήπειρο και η Περιφέρεια το μετουσιώνει σε πράξη με την υλοποίηση των «Πολιτιστικών Διαδρομών», τη δικτύωση δηλαδή πέντε σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Ηπείρου και την διασύνδεση με τα τοπικά προϊόντα.

Ο αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης Φώτης Ζυγούρηςτόνισε ότι το Φεστιβάλ αποτελεί κορυφαίο γεγονός της θερινής περιόδου που ξεφεύγει από τα στενά όρια του Δήμου και απευθύνεται σε όλη την Ήπειρο.

«Ο χώρος της Δωδώνης, με το μεγαλύτερο θέατρο και το πρώτο μαντείο της αρχαίας Ελλάδας, αποτέλεσε μία σπουδαία κοιτίδα πολιτισμού.Το δικό μας χρέος σήμερα είναι να διαφυλάξουμε αφενός τον χώρο και αφετέρου να τον καταστήσουμε χώρο που θα φιλοξενεί υψηλά πολιτιστικά δρώμενα», τόνισε.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το Φεστιβάλ ανοίγει με ένα διήμερο συμπόσιο και συνεχίζεται με μουσικές και θεατρικές εκδηλώσεις.

Αναλυτικά:

7 και 8 Ιουλίου, διοργάνωση ομαδικού- αναλυτικού συμποσίου «Σύνδεση Αρχαίας Ελληνικής με την Ψυχαναλυτική και την Ομαδική- Αναλυτική Σκέψη: Οιωνός- Ερμηνεία- Πρόληψη».

30 Ιουλίου, συναυλία από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ η οποία παρουσιάζει τα «Πορτρέτα Γυναικών» του Θοδωρή Λεμπέση.

5 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης θα φιλοξενηθεί το Εθνικό Θέατρο, το οποίο παρουσιάζει την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του Θάνου Παπακωνσταντίνου.

12 Αυγούστου, «Ελένη» του Γιάννη Ρίτσου, σε σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.

26 Αυγούστου, εκδήλωση «Κάθε νύχτα είναι μόνο μια σελίδα» με τον Νότη Μαυρουδή και τη Νένα Βενετσιάνου.

Η Energean υποστηρίζει το Φεστιβάλ Δωδώνης

Εν τω μεταξύ, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Energean υποστηρίζει το Φεστιβάλ Δωδώνης, το οποίο διοργανώνεται σε συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Ηπείρου, την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης, με επίκεντρο τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης.

Η Energean, η οποία δραστηριοποιείται στις έρευνες υδρογονανθράκων στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας, θεωρεί το Φεστιβάλ Δωδώνης ως ένα θεσμό που μπορεί να προβάλλει σημαντικά την πολιτιστική αλλά και την τουριστική φυσιογνωμία της περιοχής.

Χαρακτηριστικά η κα. Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του Τομέα Εταιρικής Επικοινωνίας της Energean, δήλωσε τα εξής: «Στηρίζουμε με χαρά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Δωδώνης, καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ηπείρου και της χώρας μας γενικότερα. Το επίπεδο των εκδηλώσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό και είναι σαφές ότι, σε συνδυασμό με τους ιστορικούς συμβολισμούς που χαρακτηρίζουν τον Αρχαιολογικό Χώρο και το Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης, ο θεσμός αυτός έχει όλες τις προϋποθέσεις να δημιουργήσει και ένα ελκυστικό τουριστικό προϊόν, με προφανή τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες της περιοχής».

Το συμπόσιο

Το συμπόσιο πραγματοποιείται το Σάββατο και την Κυριακή, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Πρυτανείο» και στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης. Φέρνει περίπου 150 επιστήμονες από κάθε γωνιά της χώρας και ουσιαστικά περιλαμβάνει έναν διάλογο μεταξύ των επιστημόνων και του κοινού.

Ο Ψυχίατρος- ψυχαναλυτής Ομάδας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Φώτης Γιωτάκης που έχει τον συντονισμό του Συμποσίου, σημείωσε ότι η ομαδική ανάλυση έχει ως προυπόθεση την συνεννόηση. Εξήρε δε την συνεργασία του Ινστιτούτου Ομαδικής Ανάλυσης «S.H.Foulkes» με το Δήμο Δωδώνης και το Δήμαρχο και τόνισε πως «η Ομαδική Ψυχαναλυτική Σκέψη,που βασίζεται σε μια ολιστική αντίληψη των πραγμάτων, συμπυκνώνοντας παρελθόν, παρόν και μέλλον, ενδεχομένως μπορεί να συμβάλει σε νέες νοηματοδοτήσεις και αναδύσεις καθώς και σε νέες προοπτικές προσέγγισης της αρχαίας κληρονομιάς μας και ανάδειξης της αξίας της, στο παγκόσμιο γίγνεσθαι».

 

 

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος