Ιουλ
11

Δύσκολες αποφάσεις για το Σχέδιο Νόμου
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Ξεκινά στα Γιάννενα η 88η Σύνοδος των Πρυτάνεων παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου

 

Δύο δύσκολες εναλλακτικές θα κληθεί να διαχειριστεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου το προσεχές Σάββατο στην Σύνοδο των πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννενα και σχετίζονται με την προοπτική συμπόρευσης πανεπιστημίου και ΤΕΙ. Ή να «κόψει» τον ομφάλιο λώρο, που δένει την πολιτική ηγεσία με τις διοικήσεις των δύο Ιδρυμάτων και να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση του προτεινόμενου Σχεδίου ή να επιχειρήσει να παίξει το ρόλο του ειρηνοποιού μεταξύ ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Μπορεί οι διοικήσεις των δύο Ιδρυμάτων να τάσσονται θεωρητικά και πρακτικά υπέρ του Σχεδίου Νόμου που προβλέπει την απορρόφηση του δεύτερου από το πρώτο, όμως οι επισημάνσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις που αμφότερα τα Ιδρύματα έχουν κάνει, κινούνται σε εντελώς διαφορετικό πλαίσιο και στόχευση.

Το πιθανότερο ενδεχόμενο βέβαια είναι, ο υπουργός να επιχειρήσει να ικανοποιήσει και τους μεν και τους δε, τηρώντας ισορροπίες, που μπορεί να χαρακτηριστούν και «τρόμου».

Ζητήματα ακανθώδη που έχουν προκύψει όπως είναι η «ανωτατοποίηση» του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ σε αντίστοιχες βαθμίδες μελών ΔΕΠ, ο ρόλος του πρύτανη του ΤΕΙ στη νέα Σύγκλητο, αλλά και επιμέρους ζητήματα, όπως η τύχη του διοικητικού προσωπικού, είναι βέβαιο, ότι δεν αντιμετωπίζονται με μία υπογραφή…

Έτσι, η παρουσία του κ. Γαβρόγλου στη Σύνοδο αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Γ. Καψάλη σε χθεσινή συνέντευξη να τονίζει πως «στη Σύνοδο θα συζητηθεί ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, που έχουν να κάνουν με τον Οργανισμό και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των ΑΕΙ, με την υποστελέχωση των ΑΕΙ και τις διαδικασίες συνένωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ. Πρωτίστως θα συζητηθούν θέματα Φοιτητικής Μέριμνας, καθώς και θέματα χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων».

Στη Σύνοδο επίσης, θα παραστεί και ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων.

Το πρόγραμμα της Συνόδου

Η Σύνοδος ξεκίνησε τις εργασίες της χθες, με την συνάντηση στελεχών των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας. Τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι επιμέρους Σύνοδοι Αντιπρυτάνεων Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, Αντιπρυτάνεων με αρμοδιότητες Φοιτητικής Μέριμνας, Αντιπρυτάνεων Έρευνας, καθώς και Αντιπρυτάνεων Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο, 13 και 14 Ιουλίου, έρχεται η Τακτική Σύνοδος Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων της χώρας.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος