Ιουλ
12

ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ - Παράδειγμα προς μίμηση η πορεία της
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Ενισχύεται ο ρόλος των συνεταιριστικών τραπεζών με την στήριξη της Πολιτείας και της ΤτΕ

 

Περίσσεψαν τα καλά λόγια την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, όπως και για την Παγκρήτια Τράπεζα κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Τρίτη. Ο λόγος φυσικά, ήταν οι εξελίξεις του τελευταίου έτους στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου με την τοποθέτηση στρατηγικού επενδυτή σε αυτήν και την απόκτηση μίας ισχυρής κεφαλαιακής επάρκειας που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της πλέον όχι μόνο σε περιφερειακό επίπεδο, αλλά και σε εθνικό με τη διεύρυνσης του δικτύου των καταστημάτων της.

«Θέλουμε τις συνεταιριστικές κεφαλαιακά ισχυρές» υπογράμμισε ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και αναφέρθηκε θετικά στην τοποθέτηση στρατηγικών επενδυτών σε αυτές, τόνισε χαρακτηριστικά, ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Μητράκος, επικαλούμενος τα παραδείγματα της Παγκρήτιας Τράπεζας και της Συνεταιριστικής Ηπείρου.

Ο πρόεδρος της Τράπεζας Ηπείρου και Γραμματέας της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Κ. Ζωνίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση αλλά και την υπερηφάνεια που αισθάνθηκε ακούγοντας στη διάρκεια του συνεδρίου, να χρησιμοποιείται το παράδειγμα της Τράπεζας Ηπείρου, ως υπόδειγμα που πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες.

«Πραγματικά, αισθανθήκαμε υπερήφανοι ακούγοντας τόσα θετικά σχόλια για την Τράπεζα Ηπείρου από κυβερνητικά στελέχη και άλλους παράγοντες των τραπεζών της χώρας και αυτό μας δίνει μεγαλύτερη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε ο κ. Ζωνίδης σε δηλώσεις του στο ITV, για να προσθέσει πως διαπιστώνεται η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει ενεργά και στην πράξη το ρόλο των συνεταιριστικών τραπεζών της χώρας.

Ο Γ. Δραγασάκης

Το συνέδριο είχε ως θέμα του «Οι Συνεταιριστικές Τράπεζες στη νέα εποχή» και την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Δραγασάκης, που τόνισε, πως πεποίθηση της κυβέρνησης είναι «…ότι οι συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της κοινωνίας όχι μόνο δεν είναι υπολείμματα του παρελθόντος, αλλά συνιστούν πρόδρομες μορφές οργάνωσης του μέλλοντος. Διατυπώνονται απόψεις όχι μόνο λανθασμένες, αλλά και παράλογες για δήθεν “μη χρησιμότητα των συνεταιριστικών τραπεζών”, όταν έχουμε συνθήκες υπερσυγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και γνωρίζουμε τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων» πρόσθεσε.

Ο κ. Δραγασάκης ανέφερε ότι «δημιουργούμε έναν ευρύτερο προνομιακό χώρο για τις συνεταιριστικές τράπεζες, μέσα από την ανάδειξη ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων, τη διαμόρφωση σχημάτων παροχής μικροπιστώσεων, τη συγκρότηση ενεργειακών κοινοτήτων κ.ά. Καθώς υλοποιούμε και εμπλουτίζουμε την αναπτυξιακή στρατηγική, βασικός πυλώνας της θα είναι αυτό που ονομάζουμε “παράλληλο σύστημα χρηματοδοτικών μέσων και εργαλείων”. Αυτό αποτελείται από τις συνεταιριστικές τράπεζες, τα ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία και την Αναπτυξιακή Τράπεζα».

Αλλαγή σελίδας

Στην αλλαγή σελίδας στην οικονομία στάθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο και ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Θεόδωρος Μητράκος.

Ο κ. Μητράκος τόνισε τα σοβαρά επιτεύγματα που κατάφεραν να κρατήσουν τη χώρα ζωντανή, έστω και με τεράστιο κοινωνικό κόστος, ενώ μίλησε για τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας (εξαγωγές-τουρισμός). «Το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται στη σειρά για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, έκανε λόγο για απεξάρτηση από τον ΕLΑ, που ανέρχεται σήμερα σε 7 δισ. ευρώ και στην αύξηση κατά 17 δισ. ευρώ των καταθέσεων από την ημέρα επιβολής των capital controls.

Για τις συνεταιριστικές τράπεζες, ο κ. Μητράκος επισήμανε πως το χαμηλό μερίδιό τους είναι πρόδρομος για ανάπτυξη, καθώς διαθέτουν ενεργητικό μόλις 2,6 δισ. ευρώ, 2 δισ. χορηγήσεις και 2,1 δισ. ευρώ καταθέσεις.

Ως πρόκληση για τις τράπεζες συνολικά, αλλά και για τις συνεταιριστικές ειδικότερα, χαρακτήρισε την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που παραμένουν σε υψηλό επίπεδο.

Ο κ. Μητράκος υποστήριξε πως πολλές από τις προκλήσεις των συνεταιριστικών τραπεζών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά μέσα από δίκτυα συνεργασιών, κοινές πλατφόρμες για τις επισφαλείς απαιτήσεις, κοινό σύστημα POS κ.λπ.

«Είναι προφανές ότι μέσω της αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα απελευθερωθούν πόροι για τη χρηματοδότηση της υγιούς επιχειρηματικότητας» κατέληξε.

Οι νέες προκλήσεις

Για τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το πιστωτικό σύστημα στο σύνολό του και ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές τράπεζες μίλησε πρόεδρος της Ένωσης και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας, Νίκος Μυρτάκης.

Όπως σημείωσε, η έξοδος της χώρας από τη μνημονιακή περίοδο βρίσκει τα συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα να υλοποιούν ένα σχέδιο ανάπτυξης που προβλέπει: α. Την ολοκλήρωση των συγχωνεύσεων τεσσάρων συνεταιριστικών τραπεζών, που θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα του κλάδου. β. Την υλοποίηση αυξήσεων κεφαλαίου που εξυπηρετεί τον διπλό στόχο ανάπτυξης και εξυγίανσης. γ. Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αναδιοργάνωση και αξιοποίηση του θεσμικού πλαισίου. δ. Την αναβάθμιση και διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ των συνεταιριστικών τραπεζών σε θέματα ηλεκτρονικής τραπεζικής, κοινών συστημάτων, κανονιστικής συμμόρφωσης και κοινών υπηρεσιών.

Ο γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών, Hervé Guider τόνισε ότι διαπιστώνεται, πιο πολύ από ποτέ, η ανάγκη ύπαρξης των συνεταιριστικών τραπεζών με στόχο τη χρηματοδότηση της τοπικής οικονομίας.

Χαιρετισμό απηύθηκε ο πρόεδρος του Διεθνούς Φόρουμ της Κοινωνικής Οικονομίας και Αλληλεγγύης (SSE FI), Thierry Jeantet.

Στην ανάγκη χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στην αποφυγή αποκλεισμών από το πιστωτικό σύστημα των μικρότερων επιχειρηματικών μονάδων και στην προώθηση της συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης, αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γεώργιος Καββαθάς.

Για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον ρόλο του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης ΕΤΕΑΝ μίλησε ο πρόεδρος του ΕΤΕΑΝ, Αντώνης Γεωργακάκης, ενώ στην περιφερειακή ανάπτυξη και τον ρόλο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης.

Στα χρηματοδοτικά εργαλεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 επικεντρώθηκε η ομιλία της κ. Κυριακής Μανωλοπούλου από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης ΕΣΠΑ.

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι εκπρόσωποι των κομμάτων, για λογαριασμό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο βουλευτής Θανάσης Μπούρας από τον τομέα Ανάπτυξης της ΝΔ και από το Κίνημα Αλλαγής ο βουλευτής Μιχάλης Τζελέπης.

Στρογγυλό τραπέζι

To συνέδριο ολοκληρώθηκε με στρογγυλό τραπέζι για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της επόμενης μέρας, στο οποίο μετείχαν, εκτός του κ. Μυρτάκη, ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης, ο β’ αντιπρόεδρος της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας, Αναστάσιος Λάππας, ο γραμματέας της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου, Κωνσταντίνος Ζωνίδης, ο ταμίας της ΕΣΤΕ και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας, Γεώργιος Μπούκης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος