Ιουλ
12

«Πακέτο» ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

- Δεκτή η τροπολογία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη

- Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή - Θέματα συνταγματικότητας θέτουν και οι δύο πλευρές

 

Δεκτή έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Σκουρλέτης την τροπολογία που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τον «Κλεισθένη» και προβλέπει τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές.

«Θεωρώ ότι πράγματι η μετάβαση πρέπει να γίνει στο νέο καθεστώς με τον ομαλό τρόπο κατά συνέπεια θα γίνει αποδεκτή η τροπολογία των βουλευτών και θα πάμε όπως το γνωρίζαμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο», είπε από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ερμηνεύοντας την απόφαση του ο κ. Σκουρλέτης επανέλαβε την πάγια θέση του, ότι η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών πρέπει να διαχωριστεί από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές και τόνισε ότι οι εθνικές εκλογές θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019.

Η βουλευτική τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση στην Βουλή.

Με την έναρξη της συνεδρίασης για το νομοσχέδιο του Κλεισθένη, ο αρμόδιος υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης υποστήριξε την επίμαχη τροπολογία κατηγορώντας τη ΝΔ και προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως έλεγε στους Δημάρχους πως θα καταργήσει την απλή αναλογική μόλις γίνει κυβέρνηση. Στην συνέχεια, τους τόνους ανέβασε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος λέγοντας πως η συγκεκριμένη τροπολογία εξυπηρετεί τα μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης κατηγορώντας ότι πίσω από την πρωτοφανή μεθόδευση ενδεχομένως κρύβεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Τα επιχειρήματα υπέρ

της τροπολογίας

Η τροπολογία υπογράφεται από 16 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος μεταξύ αυτών ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Στέφος και ο βουλευτής Άρτας Β. Τσίρκας.

Το κείμενο κατατέθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο της συζήτησης που γίνεται στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης» στην αυτοδιοίκηση και προβλέπει τη χρονική μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον Μάιο του 2019 μαζί με τις ευρωεκλογές. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύει την πιθανότητα διεξαγωγής και των εθνικών εκλογών στην ίδια ημερομηνία, αν και οι πολιτικές εξελίξεις μοιάζουν τόσο πολύ συμπυκνωμένες στον ιστορικό και τον πολιτικό χρόνο, που οι εθνικές εκλογές μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή.

Στο κείμενο της τροπολογίας αναφέρεται, πως προτείνεται η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών (περιφερειακών και δημοτικών εκλογών)

«κατ' εξαίρεση και για πρώτη εφαρμογή του σχεδίου νόμου (Κλεισθένης) στον προβλεπόμενο με το υφιστάμενο νομοθετικό χρόνο, δηλαδή την προηγούμενη Κυριακή από την ημέρα διενέργειας ψηφοφορίας για την επιλογή των αντιπροσώπων της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του έτους 2019 και η εγκατάσταση των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών να γίνει την 1η Σεπτεμβρίου του 2019 και να λήγει την 31η Δεκεμβρίου του 2023».

Όπως ανέφερε ο βουλευτής Ιωαννίνων Γ. Στέφος, πριν την κατάθεση της τροπολογίας υπήρξε επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, που χαρακτήρισε «καλή ιδέα» την πρόταση, που μπορεί να εξεταστεί.

Όπως προκύπτει πάντως ενδέχεται το περιεχόμενο της τροπολογίας να μεταβληθεί ως προς το χρόνο διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε και αυτές να διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές και εφόσον απαιτηθεί β’ γύρος, να διεξαχθεί την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

Τι εξυπηρετεί

Το σημαντικό ωστόσο έχει να κάνει με τους σκοπούς που υπηρετεί η συγκεκριμένη τροπολογία, που σύμφωνα με τον κ. Στέφο, δε σχετίζονται με την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών ή και προσωπικών πολιτικών επιδιώξεων.

«Ο πρώτος και κύριος λόγος είναι, ότι από τη στιγμή που δεν έχει θεσμοθετηθεί η παράταση της θητείας των περιφερειακών και δημοτικών αρχών μέχρι τον Οκτώβριο του 2019, είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει θέμα αντισυνταγματικότητας των αποφάσεων που θα λαμβάνονται από τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια πέραν του χρόνου στον οποίο συμπληρώνεται η τετραετία. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το ότι ο πολιτικός χρόνος είναι πολύ πυκνός, ώστε να έχουμε την ευχέρεια για τη διεξαγωγή πολλών εκλογικών αναμετρήσεων σε μικρό χρονικό διάστημα, σε μία περίοδο μάλιστα που προσπαθούμε να περιορίσουμε τις δαπάνες του κράτους. Η αίσθησή μας είναι, ότι η τροπολογία και η πρόταση που περιγράφεται, αντιμετωπίζεται με θετική διάθεση από την κοινή γνώμη», τόνισε ο κ. Στέφος, μιλώντας στο ITV.

Χωρίς σκοπιμότητες

Ο βουλευτής Ιωαννίνων απέρριψε – όπως αναμενόταν άλλωστε – κατηγορηματικά την επιχειρηματολογία που αναπτύσσεται σύμφωνα με την οποία η τροπολογία εξυπηρετεί και προσωπικός πολιτικούς στόχους, σε μία περίοδο, που το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δείχνει να επηρεάζει δημοσκοπικά την αποδοχή της κυβέρνησης.

«Καμία προσωπική πολιτική σκοπιμότητα δεν υπάρχει σε αυτή την πρωτοβουλία. Δε φοβόμαστε τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ άλλωστε κλείνει την ψαλίδα από τη Ν.Δ στις δημοσκοπήσεις και πιστεύω, πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά το επόμενο διάστημα. Και στο παρελθόν πάντως έγιναν τριπλές εκλογές στη χώρα μας, χωρίς να προκύψει ζήτημα», σημείωσε με νόημα.

Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννης Στέφος, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Δημήτρης Βέττας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Μανώλης Θραψανιώτης, Νίνα Κασιμάτη, Αστέριος Καστόρης, Παναγιώτα Κοζομπόλη, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κώστας Μορφίδης, Γιώργος Παπαφιλίππου, Ανδρέας Ριζούλης, Βασίλης Τσίρκας και Γιώργος Τζόγκας.

Μεθοδεύσεις καταγγέλλει η Ν.Δ

Σχολιάζοντας την τροπολογία που έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, για ταυτόχρονες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Ευρωεκλογών, ο εισηγητής της Ν.Δ Μ. Βορίδης έκανε λόγο για φαρσοκωμωδία και προσπάθεια της κυβέρνησης να θολώσει το τοπίο ως προς την διεξαγωγής των εθνικών εκλογών γιατί βρίσκεται σε πανικό.

«Είναι απλό, ξεκάθαρο, ότι εκείνο που γίνεται σήμερα δεν είναι γιατί συνεκτιμήσατε τα συνταγματικά επιχειρήματα που έχουν βάση, αλλά γιατί βρίσκεστε σε πανικό, σε αποδρομή, σε κατάρρευση. Εργαλειοποιείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αισχρό και απαράδεκτο τρόπο. Εμείς αρνούμαστε να συμπράξουμε σε αυτή την ιταμή τακτική», επεσήμανε ο κ Βορίδης και πρόσθεσε:

«Το σημαντικό είναι ότι με τη μετακίνηση που γίνεται των Αυτοδιοικητικών εκλογών, ομολογήσατε ότι είναι προεξοφλημένη η ήττα σας. Ξέρετε ότι όποια στρατηγική και να ακολουθήσετε, όταν θα γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, θα χάσετε και άρα θα ακυρωθεί ο Κλεισθένης που φέρνετε, παίζοντας μικροκομματικά παιχνίδια».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος