Ιουλ
18

Η πολιτιστική κληρονομιά «ξαναγεννιέται» ψηφιακά
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Η δημιουργία μίας μουσειακής εμπειρίας για την Ήπειρο και την Απουλία, ο στόχος του έργου Palimpsest

 

Στην κοινή πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τοπικοί φορείς στο σύνολό τους, για τους τρόπους προώθησης του τουρισμού στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εξετάζοντας, το πως στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς μπορούν να ενταχθούν εκ νέου στην πόλη με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, στις περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας απαντά το πρόγραμμα με το ακρωνύμιο PALIMPSEST.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Μονής Περιστεράς Δουρούτης η εναρκτήρια συνάντηση του έργου, με συνολικό προϋπολογισμό 900.000 ευρώ μέσα από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Ιταλία.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Σχολή Καλών Τεχνών είναι ο επικεφαλής εταίρος για το πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Δήμο Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο του Bari και την Επαρχία του Lecce.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ξενοφών Μπήτσικας τόνισε πως το έργο απαντά στην κοινή πρόκληση του πώς μπορεί να προωθηθεί ο τουρισμός στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές, εμψυχώνοντας τον δημόσιο αστικό χώρο και αναζωογονώντας την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες, προσεγγίσεις «από τα κάτω προς τα πάνω» και καλλιτεχνικές παρεμβάσεις.

«Το PALIMPSEST θα δημιουργήσει ένα in-situ, τοπικό αρχείο αφηγηματικών στοιχείων, το οποίο θα καταλήξει σε μια διαδραστική, άυλη, υπαίθρια μουσειακή εμπειρία στον δημόσιο χώρο της πόλης», σημείωσε ο κ. Μπήτσικας.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου Γ. Καψάλης αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ιδρύματος αλλά και ειδικότερα της Σχολής Καλών Τεχνών στην προσπάθεια να αποκτηθεί επιπλέον γνώση και να υλοποιηθούν δράσεις που θα φανούν χρήσιμες στην τοπική κοινωνία, μελλοντικά.

Ο αντιδήμαρχος Ν. Γκόλας στάθηκε στην ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος, καθώς επίσης και στην ενίσχυση της διασύνδεσης της πόλης με το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

«Η συνεργασία αυτή αποτυπώνει υπαρκτά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η διασύνδεση της πόλης με το πανεπιστήμιο είναι απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες, προσπαθούμε να την ενισχύσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και έχουμε ήδη αποτελέσματα ορατά σε όλη την τοπική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Γκόλας.

Το project

Το project θα χρησιμοποιήσει έναν χάρτη σε μορφή εφαρμογής, το οποίο θα προσδιορίζει την ακριβή τοποθεσία των αφηγηματικών στοιχείων.

Τα στοιχεία αυτά θα έχουν συλλεχθεί με διαδικασίες που θα απευθύνονται σε όλες τις γενιές, αφού μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έρθουν σε επαφή με ηλικιωμένους ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με τους μύθους και τις ιστορίες που σχετίζονται με την πόλη.

Στη συνέχεια, όλο το συγκεντρωμένο υλικό θα χρησιμοποιηθεί ώστε να δημιουργηθούν καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις μέσα στην πόλη, οι οποίες θα ενεργοποιούνται από τους επισκέπτες, δημιουργώντας μια ονειρική ατμόσφαιρα.

Το PALIMPSEST έχει στόχο να μετουσιώσει την συμβατική εμπειρία του αστικού δημόσιου χώρου σε μια εμπειρία μουσειακή, αφηγηματική, διαδραστική και θεματική – ώστε να αναζωογονήσει την συνθήκη της πόλης και να προσελκύσει υψηλής ποιότητας τουρισμό.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος