Ιουλ
20

Open Mall στο ιστορικό κέντρο
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

Προβάδισμα έχει αποκτήσει η Ανεξαρτησίας έναντι του νέου εμπορικού κέντρου - Ευκαιρία ανάκτησης της παλιάς αίγλης, διακρίνουν οι ιδιοκτήτες

 

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, όπως αυτό ορίζεται από το παλιό εμπορικό της κέντρο, με αναφορά στην οδό Ανεξαρτησίας κατά κύριο λόγο, έχει αποκτήσει σοβαρό πλεονέκτημα στην «κούρσα» της επιλογής περιοχής από το δήμο Ιωαννιτών, για την πρόταση που θα καταθέσει στη δράση «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου».

«Αντίπαλος» του ιστορικού κέντρου φαίνεται πως είναι μόνον το νέο εμπορικό κέντρο της πόλης, η νέα αγορά με έμφαση και αναφορά στις οδούς Χαρ. Τρικούπη και Μιχ. Αγγέλου, οι οποίες όμως δεν πληρούν βασικά κριτήρια της δράσης και δύσκολα θα μπορούσε μία τέτοια πρόταση να γίνει αποδεκτή. Έτσι, η επιλογή της οδού Ανεξαρτησίας για το Open Mall των Ιωαννίνων φαντάζει ως μονόδρομος για τη δημοτική αρχή, που καλείται να συναποφασίσει με τον Εμπορικό Σύλλογο ή εάν αυτός δεν συμφωνήσει – για πολιτικούς ή άλλους λόγους – με το Επιμελητήριο.

Από την άλλη όμως, όπως παρουσίασε χθες στο δελτίο ειδήσεων το ITV, υπάρχει και η προσωπική πολιτική δέσμευση του δημάρχου Θ. Μπέγκα και μία εμφανής πολιτική επιλογή της δημοτικής αρχής, ότι η πρόταση θα πρέπει να αφορά την οδό Ανεξαρτησίας, και γιατί καλύπτει τις βασικές προϋποθέσεις, αλλά και επειδή με την υλοποίηση της δράσης, εφόσον η πρόταση εγκριθεί, θα αποκτήσει μία νέα όψη, ανακτώντας ενδεχομένως και κάτι από την παλιά της αίγλη.

Μάλιστα, έχουν γίνει και άτυπες συναντήσεις με εκπροσώπους των ιδιοκτητών καταστημάτων και των κατοικιών της περιοχής, που είναι ένθερμοι υποστηρικτές της προοπτικής αυτής, καθώς δίνεται η δυνατότητα μίας συνολικής αναβάθμισης της περιοχής και μάλιστα χωρίς κόστος που θα επιβαρύνει τους ίδιους.

Επιδότηση στο 100%

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της πρότασης είναι η συνεργασία των κατά τόπους δήμων με τους εμπορικούς συλλόγους και εάν αυτοί δεν το επιθυμούν, με τα επιμελητήρια. Η δημοτική αρχή έχει κάνει μία διερευνητική επαφή με τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, που δεν έχει λάβει κάποια απόφαση, όμως για κάθε ενδεχόμενο είναι έτοιμη να απευθυνθεί και στο Επιμελητήριο.

Το πρόγραμμα είναι 100% επιδοτούμενο και δίνει τη δυνατότητα στους δήμους και τους Εμπορικούς Συλλόγους ή τα Επιμελητήρια να συνεργαστούν και να αναβαθμίσουν εμπορικούς δρόμους που βρίσκονται σε δίκτυα πεζοδρόμων και οδούς ήπιας κυκλοφορίας, αναδεικνύοντας την αγορά του κέντρου και δίνοντας ξεχωριστή ταυτότητα στην πόλη τους.

Το «Οpen Mall» δεν θα είναι μια σύνδεση επιχειρήσεων που έτυχε να συνυπάρχουν χωρικά, αλλά ο στόχος είναι να λειτουργεί ως «τοπόσημο» για την πόλη.

Η κλίμακα αφορά σε μεγάλης έκτασης παρεμβάσεις γι' αυτό και έχουν προβλεφθεί και μεγαλύτεροι προϋπολογισμοί.

Η πρόταση θα είναι μία από το δήμο και τον εμπορικό σύλλογο ή το επιμελητήριο, αλλά ο καθένας από τους δύο συμμετέχοντες στο σχήμα θα διαχειριστεί ένα διακριτό προϋπολογισμό και θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης των παρεμβάσεων που θα προτείνει. Ο δήμος θα μπορεί να λάβει κονδύλιο μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ και ο εμπορικός σύλλογος ή το επιμελητήριο θα διαχειριστεί ένα ποσό 2.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση που θα συμμετάσχει.

Τα κριτήρια

Οι προϋποθέσεις για την επιλογή της περιοχής είναι:

α) Να είναι εμπορική περιοχή στα χωρικά όρια αρμοδιότητας του Δήμου ή Δημοτικής Ενότητας με πληθυσμό 5.000 – 320.000 κάτοικων, με το μήκος της εμπορικής περιοχής να είναι τουλάχιστον 400 μέτρα εμπορικού δρόμου ή δικτύου εμπορικών δρόμων και β) να υπάρχουν πολιτιστικοί ή/και φυσικοί πόροι – δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων χρήσεων.

Θα πρέπει να εξασφαλιστεί η:

Συμμετοχή του 70% τουλάχιστον των εγκατεστημένων εμπορικών επιχειρήσεων*, δηλ. ισόγεια καταστήματα με πρόσοψη στις οδούς της προτεινόμενης περιοχής παρέμβασης

Συμμετοχή τουλάχιστον 50 τέτοιων επιχειρήσεων (Μπορούν να συμμετάσχουν και εμπορικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε όροφο υπό την προϋπόθεση συμμετοχής των ισόγειων εμπορικών επιχειρήσεων, άλλες επιχειρήσεις (π.χ. εστίασης, ιδιωτικής εκπαίδευσης, ιδιωτικά ιατρεία, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι-θέατρα, κέντρα αισθητικής), οι οποίες όμως δεν προσμετρούνται στους παραπάνω ελάχιστους περιορισμούς, κενά εμπορικά καταστήματα σε ποσοστό κατά μέγιστο 5% του συνολικού αριθμού των συμμετεχουσών εμπορικών επιχειρήσεων.

Ο δήμος αναλαμβάνει να σχεδιάσει την:

Αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, η οποία είναι υποχρεωτική και υλοποιείται από τον δήμο μέχρι το 85% (μέγιστο) του επιλέξιμου Προϋπολογισμού του, (ενδεικτικές δράσεις: αναβάθμιση/κατασκευή πεζοδρόμων, υπαίθριων πολιτιστικών και αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών, χώρων ανάπαυσης , ανάπλαση πλατειών/περιβάλλοντος χώρου μνημείων, κατεδαφίσεις παλιών κτιρίων ή απαλλοτριώσεις εκτάσεων, αποκατάσταση/ανάδειξη μνημείων, βελτίωση μικροκλίματος: πάρκα τσέπης, φυτεύσεις ψηλού πρασίνου & δενδροστοιχιών, ανάδειξη υδάτινου στοιχείου, παρεμβάσεις υψηλής σκίασης, βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, κάδοι για οργανικά απορρίμματα, σύστημα απορροής όμβριων υδάτων, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας, παρεμβάσεις για την προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, αναβάθμιση/δημιουργία χώρων στάθμευσης εξυπηρέτησης εμπορικών περιοχών χωρίς αντίτιμο, minibus τελευταίας τεχνολογίας, γλυπτά, εικαστικές εγκαταστάσεις, ειδικοί χώροι για αφισοκόλληση/γκράφιτι, κ.α),

την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης πόλης (ενδεικτικά στις δράσεις μπορούν να συμπεριληφθούν έξυπνος οδοφωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων, ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τηλεχειρισμός δημόσιων υποδομών και δικτύων, πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας, κ.α), και

τις προμήθειες και εγκατάσταση συστημάτων έξυπνης βιώσιμης κινητικότητας (ενδεικτικά μπορούν να περιληφθούν: ηλεκτροκίνητα οχήματα για μεταφορά επισκεπτών αποκλειστικά στην εμπορική περιοχή από κόμβους μεταφορών, συστήματα διαχείρισης της κυκλοφορίας, ελεγχόμενης στάθμευσης & ελέγχου πρόσβασης σε πεζοδρόμους στην περιοχή παρέμβασης, σταθμοί κοινόχρηστων ποδηλάτων, ενώ δεν είναι επιλέξιμη η προμήθεια και εγκατάσταση καμερών ασφαλείας).

Ο Εμπορικός Σύλλογος ή το Επιμελητήριο αναλαμβάνουν:

την εφαρμογή ενιαίας αισθητικής ταυτότητας εμπορικής περιοχής.

Είναι υποχρεωτική και μέχρι το 100% του επιλέξιμου Π/Υ του Εμπορικού Συλλόγου. Για παράδειγμα μπορούν να επιλεγούν: διαφώτιστα στέγαστρα, ομοιόμορφα στέγαστρα, τέντες, πινακίδες και επιγραφές, χρωματισμός εξωτερικών όψεων, επενδύσεις εξωτερικών όψεων με ομοιόμορφα υλικά, κ.ά. Επισημαίνεται πως είναι υποχρεωτική η αποξήλωση όλων των μη συμβατών στοιχείων (π.χ. φωτεινές ή/και κάθετες επιγραφές).

την προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής. Αυτή η δράση είναι προαιρετική και για την υλοποίησή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι το 10% (μέγιστο) του επιλέξιμου Π/Υ του Εμπορικού Συλλόγου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος