Μαρ
04

Οργιάζουν οι φήμες για το μέλλον της ΔΩΔΩΝΗΣ
Εκτύπωση

Έκτακτη γενική συνέλευση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ζητά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.
Η φημολογία του τελευταίου διαστήματος περί απεμπλοκής της Αγροτικής Τράπεζας από τη γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ κινητοποίησαν την ΕΑΣΙ που και κατά τη χθεσινή συνεδρίαση επανέλαβε το αίτημα για τη διασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γαλακτοβιομηχανίας και την τήρηση του συνεταιριστικού της χαρακτήρα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχουν κατατεθεί προσφορές για την αγορά της γαλακτοβιομηχανίας από τρεις αντίστοιχες εταιρείες της Ευρώπης, με ανώτερο τίμημα, σύμφωνα με την ΕΑΣΙ, τα 67 εκ. ευρώ.
Μάλιστα, δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο φιλοξενούν δηλώσεις του κ. Κόντου, σύμφωνα με τις οποίες «με τα σημερινά δεδομένα το τίμημα για το 100% της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν μπορεί παρά να κινείται μεταξύ 130 και 150 εκ. ευρώ». Επίσης, ο κ. Κόντος αναφέρει ότι η υπεραξία της εταιρείας είναι ακόμη μεγαλύτερη, κάτι το οποίο θα φανεί σε έναν περίπου χρόνο, όταν ξεπεραστούν κάποιες αδυναμίες που υπάρχουν.
Υπενθυμίζουμε, πως σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα, προφορικό ενδιαφέρον έχουν καταθέσει οι εταιρείες Friesland, Danonde και Arla με την τελευταία μάλιστα να εμφανίζεται έτοιμη να προσφέρει την υψηλότερη μεταξύ των τριών εταιρειών προσφορά που φτάνει τα 67 εκ. ευρώ.
Όλα αυτά όπως ήταν αναμενόμενο δημιούργησαν αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, γι’ αυτό και η Διοίκηση της ΕΑΣΙ ζητά άμεση ενημέρωση προκειμένου να μάθει αν τα σενάρια αυτά είναι αληθινά.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, αίτημα της τοπικής Ένωσης, αλλά και των Ενώσεων της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας είναι να ισχύσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς με βάση την ιδρυτική πράξη, δηλαδή με το 40% να ανήκει στις Ενώσεις και το 60% στην Αγροτική Τράπεζα. Οτιδήποτε πέρα από αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Πρόσληψη συμβούλου
Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες δηλώσεις του κ. Κόντου μέσα στον μήνα ενεργοποιούνται από την ΑΤΕbank οι διαδικασίες για την πρόσληψη συμβούλου που θα επιβλέψει την οργάνωση διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού με σκοπό την εκχώρηση της συμμετοχής της στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ηπείρου, ΔΩΔΩΝΗ.
«Κάτω από αυτές τις συνθήκες και με την υπάρχουσα ατμόσφαιρα, το θέμα λογικά πρέπει να κλείσει μέσα στο Μάρτιο», εκτιμά ο διευθύνων σύμβουλος της ηπειρώτικης γαλακτοβιομηχανίας, Λευτέρης Κόντος, ενώ η ανάγκη συμμόρφωσης της τράπεζας, έναντι της Τρόικας και ενόψει της αύξησης κεφαλαίου της, την υποχρεώνουν να κινηθεί γρήγορα. Ο κ. Κόντος εκτιμά ότι στον ανοικτό πλειοδοτικό διεθνή διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί από την ATEbank το ενδιαφέρον θα υπερβεί κάθε προηγούμενο. «Θα πλακώσει το παγκόσμιο σύστημα», ανέφερε, με δόση υπερβολής, διευκρινίζοντας ότι «η Δωδώνη εκτός από «φιλέτο» των θυγατρικών της ATEbank, διαθέτει ένα brand με παγκόσμια εμβέλεια και αναγνωρισιμότητα, καθώς επίσης και παρουσία σε 32 χώρες του κόσμου».
Μετά από επικοινωνία που είχε ο κ. Μπαλτογιάννης με τη Διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας διαψεύστηκαν αυτά τα δημοσιεύματα σχετικά με την πρόσληψη συμβούλου. Μάλιστα ο κ. Μπαλτογιάννης ζήτησε και τη δημόσια διάψευση του δημοσιεύματος. Η γαλακτοβιομηχανία ανήκει στην Ήπειρο και θα πρέπει η ΕΑΣΙ να εργαστεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων των παραγωγών, υπογράμμισε.
Τα σχέδια για την Αγροτική Τράπεζα
Εξάλλου προσπάθεια αναδιάρθρωσης και κατ' επέκταση διάσωσης της Αγροτικής Τράπεζας βρίσκεται από τη διοίκηση της σε εξέλιξη, όπως ανέφερε χθες η ιστοσελίδα www.voria.gr.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, βασικός στόχος του κ. Θ. Πανταλάκη είναι να μην ενταχθεί η ΑΤΕ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ουσιαστικά θα σημάνει την απόλυτη επιτροπεία της από την τρόικα. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πανταλάκης, στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκε με τον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπό κ. Χοακίμ Αλμούνια, για να του παρουσιάσει την κατάσταση και τις προοπτικές της τράπεζας και να εξασφαλίσει το πράσινο φως της ΕΕ για την αύξηση κεφαλαίου της ΑΤΕ.
Ο κ. Πανταλάκης, σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας, δεσμεύτηκε για πώληση των μη τραπεζικών συμμετοχών της Αγροτικής και για ρευστοποίηση των ζημιογόνων, αλλά και για μείωση του λειτουργικού κόστους της τράπεζας, όπερ σημαίνει ακόμα και μείωση μισθών. Η αύξηση που ζητεί η διοίκηση της ΑΤΕ είναι της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Το ελληνικό δημόσιο, ως βασικός μέτοχος, φαίνεται να συναινεί, ωστόσο η Κομισιόν δεν έχει πάρει ακόμα θέση.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΟΥΠΑΣ

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος