Φεβ
05

Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα
Εκτύπωση

Να πάρουν δημόσια θέση άμεσα για το θέμα των συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του Νομού ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων Παναγιώτης Λαζοκίτσιος, σημειώνοντας ότι η σχολική κοινότητα βρίσκεται σε αναστάτωση.
«Εδώ και τρεις περίπου μήνες γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός καταιγισμού ανακοινώσεων, εγκυκλίων, επιστολών και ότι άλλο μπορούμε να φανταστούμε εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας ώστε να μας πείσει για τις παιδαγωγικές προθέσεις του, βάζοντας λουκέτο σε σχολεία και μάλιστα για το καλό των μαθητών μας.
Σε όλα όσα έχουν συμβεί από την αρχή της σχολικής χρονιάς προστίθεται τώρα το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις των σχολείων για να εμπεδώσουμε όλοι μας το πραγματικό νόημα του συνθήματος “πρώτα ο μαθητής”», αναφέρει ο κ. Λαζοκίτσιος και συνεχίζει: «Για παιδαγωγικούς λοιπόν λόγους:
Οι μαθητές μας θα ξυπνούν από τα άγρια χαράματα διανύοντας αρκετά χιλιόμετρα, σπαταλώντας το χρόνο τους σε δρομολόγια θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.
Θα αισθάνονται ευτυχείς που θα βρίσκονται σε αίθουσες 30 μαθητών…
Οι γονείς θα βλέπουν τα παιδιά τους να ταλαιπωρούνται καθημερινά εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης μη έχοντας δυνατότητα μετεγκατάστασης ή μη θέλοντας να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και τα μέρη που επέλεξαν να ζήσουν.
Θα αυξηθεί η μαθητική διαρροή και σε μερικά χρόνια μελέτες θα αποδεικνύουν αυτό που σήμερα φαντάζει βέβαιο.
Τα χωριά θα ερημώσουν και οι πόλεις θα ασφυκτιούν. Όμως θα σχηματίζονται επιτροπές για δαπάνη κονδυλίων ώστε να μελετήσουν το παράδοξο».
Επίσης, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ιωαννίνων σημειώνει ότι σύμφωνα με έρευνες οι συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων δημιουργούν δυσκολία στην εποπτεία των μαθητών, και θα έχουν επίπτωση στο βαθμό συμμετοχής για τον λόγο ότι σε κάθε μαθητή αντιστοιχεί μικρότερος χώρος από αυτόν που θεωρείται κανονικός σύμφωνα με διεθνή πρότυπα, καθώς και ότι η μεγάλη πυκνότητα στην τάξη θα συμβάλει στην αύξηση της επιθετικότητας, της άσκοπης συμπεριφοράς και της αύξησης της περιθωριοποίησης μεγάλου αριθμού μαθητών.
Και ο κ. Λαζοκίτσιος καταλήγει ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να μην προβεί στο κλείσιμο ή συγχώνευση καμίας σχολικής μονάδας ορεινών και παραμεθόριων περιοχών, κατηγορία στην οποία ανήκει ο νομός Ιωαννίνων, καθώς και να σεβαστεί τις διεθνείς προδιαγραφές και να μην αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στην τάξη.
Τα σχολεία που συγχωνεύονται
Υπενθυμίζεται, ότι την ώρα που το Υπουργείο διατείνεται ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις και πως η διαβούλευση συνεχίζεται προκειμένου να κατατεθούν όλες οι απόψεις για τις συγχωνεύσεις των σχολείων, δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου, που προφανώς έχει άμεση πρόσβαση και επαφή με το Υπουργείο Παιδείας παρουσιάζουν αναλυτικά τις σχολικές μονάδες που συγχωνεύονται.
Στο Νομό Ιωαννίνων πρόκειται για δέκα σχολεία που συγχωνεύονται και τα οποία είναι τα εξής:
Το Δημοτικό Άνω Λαψίστας συγχωνεύεται με το Δημοτικό Κάτω Λαψίστας. Το Δημοτικό Μαρμάρων με το 24ο Δημοτικό Ιωαννίνων. Το Δημοτικό Δολιανών με το 6θέσιο Δημοτικό Καλπακίου. Το Δημοτικό Κρύας με το 1ο Δημοτικό Περάματος.
Το Γυμνάσιο Τσεπελόβου με το Γυμνάσιο Μεταμόρφωσης. Το Γυμνάσιο Κεφαλοβρύσου με το Γυμνάσιο Δολιανών. Το Δημοτικό  Κόντσικας με το 1ο Δημοτικό Μαρμάρων. Το Δημοτικό Πωγωνιανής με το Δημοτικό Δελβινακίου. Το Δημοτικό Βασιλικής με το Δημοτικό Λογγάδων. Και τέλος το Γυμνάσιο Λογγάδων με το Γυμνάσιο Κουτσελιού.
Στην υπόλοιπη Ήπειρο προβλέπεται η συγχώνευση του Γυμνασίου Παναγιάς με το Γυμνάσιο Φιλιππιάδας και του Γυμνασίου Ασπροχωρίου Άρτας με το Γυμνάσιο Καλεντίνης.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος