Σεπ
12

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ - Με φόντο τις αλλαγές, η πρώτη μέρα στο σχολείο
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 2.4px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 2.4px 0.0px; font: 12.0px 'Times New Roman'; min-height: 15.0px}

Με ευχές από πολιτικούς και ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης ο Αγιασμός στα σχολεία των Ιωαννίνων - Ιδιαίτερες οι αναφορές στους εκπαιδευτικούς, αλλά και στο μέλλον της Παιδείας…

 

Με φόντο τις αλλαγές που προωθούνται σε συνολικό εκπαιδευτικό επίπεδο στο σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και γενικότερα τις αλλαγές που έχει στα «σκαριά» του υπουργείο Παιδείας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί ο Αγιασμός στα σχολεία των Ιωαννίνων.

Παράλληλα, όμως, όπως φάνηκε και από τις αναφορές της υφυπουργού Παιδείας, Μερόπης Τζούφη, που βρέθηκε στον Αγιασμό στο συγκρότημα της Ακαδημίας, είναι εξίσου σημαντική και η φετινή κάλυψη των κενών με την πιο γρήγορη τοποθέτηση των αναπληρωτών στα σχολεία.

Συγκεκριμένα η κα. Τζούφη, μετά το πρώτο κουδούνι στο σχολικό συγκρότημα της Ακαδημίας, απευθύνθηκε στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κάνοντας λόγο για μία κοινή προσπάθεια βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας.

«Είναι κοινή η επιδίωξη όλων να βελτιώσουμε την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, να εμφυσήσουμε την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Για πρώτη φορά έγιναν περισσότερες από ποτέ προσλήψεις αναπληρωτών και ακολουθούν 4.500 προσλήψεις στην ειδική αγωγή και τον Οκτώβριο, με τα περιθώρια που μας δίνει ο προϋπολογισμός θα κινηθούμε για την πρόσληψη μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού», σημείωσε η κα. Τζούφη που έδωσε το παρών λίγο αργότερα και στον αγιασμό στο ιστορικό λύκειο της Ζωσιμαίας.

Χαιρετισμό στο συγκρότημα της Ακαδημίας απηύθυνε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, Γιάννης Στέφος, κάνοντας μνεία στην ανάγκη της συνεργασίας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικής κοινότητας και γονέων.

Ο Δήμος Ιωαννιτών

Με τη σειρά του ευχές για μια καλή, αποδοτική και χαρούμενη σχολική χρονιά, απηύθυνε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς κατά τη σημερινή τελετή του αγιασμού.

O Δήμαρχος επέλεξε να παραστεί χθες σε τρεις αγιασμούς, στο συγκρότημα της Ακαδημίας, στο 7o Γυμνάσιο καθώς και στο Γυμνάσιο και Δημοτικό Κουτσελιού.

«Η παιδεία πρέπει να είναι η μεγαλύτερη «επένδυση» για μια χώρα, γιατί τα παιδιά είναι το μέλλον μας, η ελπίδα αυτού του τόπου. Οι νέες γενιές είναι η ελπίδα για να υπάρξει η ανάταση από όσα ζούμε σήμερα. Η δική μας η γενιά έκανε πολλά λάθη κι ελπίζω να παραδειγματιστούνε από αυτά τα παιδιά μας για να έχουμε ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο κ. Μπέγκας ο οποίος στους χαιρετισμούς που απηύθυνε σε όλα τα σχολεία όπου έδωσε το παρών στάθηκε στην μεγάλη προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής - και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες - για να διατηρούνται τα σχολικά κτίρια του Δήμου μας σε ένα καλό επίπεδο, αλλά, όπως είπε, δεν φτάνει μόνο αυτό.

«Όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη για να συντηρήσουμε μία ποιότητα στα σχολικά κτίρια, την ποιότητα του δημόσιου χώρου που εν τέλει είναι η ποιότητα της ζωής μας», σημείωσε ο κ. Μπέγκας ο οποίος κατέληξε με δύο παραινέσεις προς τους μαθητές: «Το κλειδί για να προοδεύσουμε είναι η συνεργασία. Κανείς δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του, όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα. Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικός είναι και ο σεβασμός για το δημόσιο χώρο. Αγαπήστε και προστατέψτε το περιβάλλον και το δημόσιο χώρο. Όση αξία έχει το σπίτι μας ακόμη μεγαλύτερη έχει ο δημόσιος χώρος. Κρατήστε τον μακριά από βανδαλισμούς συμβάλλοντας στην αναβάθμιση της καθημερινότητάς μας», είπε χαρακτηριστικά.

Καλή σχολική χρονιά ευχήθηκε στους μαθητές η Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Β/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Παρασκευή Τσίλη, προσθέτοντας ότι από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής δεν σταματάει η προσπάθεια για καλύτερα σχολικά κτίρια, ενώ και ο Πρόεδρος της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Α/βαθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Ιωαννιτών, Βασίλης Τσαμπαλάς μίλησε κι αυτός για την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων.

«Κάθε μέρα στο σχολείο αποτελεί μια νέα ευκαιρία ώστε να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι», τόνισε προς τους μαθητές ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Παντελής Κολόκας που παρέστη στην τελετή του αγιασμού στο 5ο Γυμνάσιο, ενώ ευχές για καλή σχολική χρονιά απηύθυναν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές οι αντιδήμαρχοι, Γιάννης Λιόντος, Δημήτρης Κατηρτσίδης και Βάσω Μέγα οι οποίοι έδωσαν το παρών σε αγιασμού που πραγματοποιήθηκαν στο 5ο Βαλάνειο Δημοτικό Σχολείο, στο 3ο και 10ο Γυμνάσιο και στο 3ο Λύκειο. Χαιρετισμό στο συγκρότημα της Ακαδημίας,μ απηύθυνε ακόμη και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καττής.

Ο Αγιασμός σε άλλα σχολεία

Παράλληλα, νωρίς το πρωί, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Μάξιμου τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός στο 5ο γυμνάσιο Ιωαννίνων.

Όπως και στο λύκειο της Ζωσιμαίας όπου βρέθηκε λίγο αργότερα έτσι και στο 5ο γυμνάσιο ο κ. Μάξιμος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της απόκτησης παιδείας και μόρφωσης μέσα από τα σχολεία, όπως και στην απόκτηση της κοινωνικής ευθύνης και συνείδησης.

Χαιρετισμό στο 5ο γυμνάσιο εκτός από τον διευθυντή κ. Μαγειρία απηύθυναν ακόμη η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Αγγ. Φωτεινού και ο αντιδήμαρχος Π. Κολόκας, ενώ παρών ήταν και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Στον αγιασμό που έγινε στο ιστορικό λύκειο της Ζωσιμαίας η υφυπουργός Παιδείας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στη μεταρρύθμιση που θα ισχύσει από τη φετινή σχολική χρονιά για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση, ενώ στάθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια στο έργο των εκπαιδευτικών.

Στα αξιοσημείωτα η παρουσία δεκάδων αποφοίτων της Ζωσιμαίας που πανηγύρισαν πριν από λίγες ημέρες την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σε όλα τα σχολεία όπου βρέθηκε για τον αγιασμό ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, διανεμήθηκε στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς η Καινή Διαθήκη.

Συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια

Εξάλλου, τα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ηπείρου επισκέφθηκε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με την Περιφερειακή Διευθύντρια, κα. Φωτεινού, καθώς και με τους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ιωαννίνων, κ.κ. Τζίμα και Ράπτη.

Η Περιφερειακή Διευθύντρια και οι Διευθυντές Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στην άρτια προετοιμασία ενόψει της έναρξης του σχολικού έτους, ενώ ο κ. Ράπτης έκανε λόγο για κάλυψη σχεδόν του συνόλου των κενών όσον αφορά στο εκπαιδευτικό προσωπικό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η υφυπουργός, εξέφρασε την ικανοποίησή της και δεσμεύτηκε να συνδράμει ώστε να καλυφθούν τα εναπομείναντα κενά που καταγράφηκαν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, θέτοντας παράλληλα τον εαυτό της στη διάθεση των Εκπαιδευτικών Αρχών της περιοχής.

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία

Τέλος, ανακοίνωση για τη νέα σχολική χρονιά εξέδωσε χθες και η δημοτική παράταξη «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία».

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση αναφέρει και τα εξής: «Μια νέα χρονιά αρχίζει σήμερα για όλη τη μαθητική κοινότητα και μια νέα ευκαιρία παρουσιάζεται στην απόκτηση γνώσεων για τη νεολαία μας. Μαθητές όλων των βαθμίδων και δάσκαλοι, σήμερα δίνουν το παρόν στα σχολεία και μια νέα σχολική περίοδος αρχίζει γι αυτούς, αλλά και για τους γονείς, οι οποίοι κουβαλούν το δικό τους φορτίο σε δύσκολους καιρούς. Η επένδυση στη γνώση είναι επένδυση για ένα καλύτερο μέλλον στα ίδια τα παιδιά, αλλά και στη χώρα μας γενικότερα, η οποία τα τελευταία χρόνια δυστυχώς όλο και αιμορραγεί προς άλλες χώρες, λόγω της έλλειψης θέσεων εργασίας στο τόπο μας».

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος