Σεπ
13

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - Να γίνουν πράξεις οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

«Πράξεις» περιμένει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, Γιάννης Μήτσης, να γίνουν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας.

Ο κ. Μήτσης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στα όσα εξαγγέλθηκαν από τον Πρωθυπουργό, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Δε μπορούμε να πούμε ότι μας ικανοποιεί πλήρως με τις εξαγγελίες του ο Πρωθυπουργός… Μας ικανοποιεί εν μέρει και υπό τις προϋποθέσεις ότι αυτό που είπε, θα γίνει πράξη…», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Γιατί δυστυχώς από τους πολιτικούς μας ακούμε τα πάντα αλλά η πράξη λέει άλλα. Περιμένουμε να δούμε πράξεις…».

Κρίνοντας επί μέρους, τις εξαγγελίες για την επιχειρηματική κοινότητα, ο κ. Μήτσης παρατήρησε τα εξής:

- Είναι θετική αλλά χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις η εξαγγελία για «Μείωση των Ασφαλιστικών Εισφορών» από 1/1/2019, για εισοδήματα από 7.000 ευρώ και πάνω.

- Είναι θετική η εξαγγελία για την «Επιδότηση των Ασφαλιστικών Εισφορών» για νέους μισθωτούς στον ιδιωτικό τομέα, ηλικίας έως 25 ετών, γιατί το μέτρο μπορεί να αντιμετωπίσει, την υψηλή ανεργία σε αυτές τις ηλικίες και αφετέρου, οι επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό

- Η εξαγγελία για «Μείωση της Φορολογίας των Επιχειρήσεων, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, από 29% σε 25%, σε ορίζοντα τετραετίας, είναι σημαντική αλλά ατελής, αν μείνει μόνο στα Νομικά Πρόσωπα και δεν επεκταθεί ταυτόχρονα στα φυσικά πρόσωπα, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις Ατομικές Επιχειρήσεις.

- Η εξαγγελία για μείωση στο «Τέλος Επιτηδεύματος», σε συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών, πρέπει να επεκταθεί και ει δυνατόν, ο φόρος να καταργηθεί

- Η εξαγγελία της μείωσης του μεγάλου και του μικρού συντελεστή του ΦΠΑ, σε προϊόντα και υπηρεσίες, μπορεί να συμβάλλει στην τόνωση της καταναλωτικής κίνησης.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μήτσης τόνισε πως το κυβερνητικό αφήγημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, δεν έχει αγγίξει ακόμα την αγορά και την πραγματική οικονομία.

«Είναι γεγονός ότι στα χαρτιά η οικονομία πάει καλύτερα. Αυτό όμως δεν ήλθε ακόμα στην πραγματική οικονομία και στην κάθε επιχείρηση που εξακολουθεί να βάλλεται πανταχόθεν…» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου αναφέρθηκε και στις προτάσεις που διατυπώνει προς την πολιτική ηγεσία της χώρας, η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η συνέλευση της οποίας συνεδρίασε στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή του κ. Μήτση.

Στις προτάσεις της ΚΕΕΕ περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων για την βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας, με πρώτη μεταρρύθμιση τη φορολογική μεταρρύθμιση.

Η ΚΕΕΕ προτείνει ακόμα την υιοθέτηση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης («flat tax rate») (της τάξης του 20%-25%) που θα εφαρμόζεται στο σύνολο των εισοδημάτων των φυσικών προσώπων ανεξάρτητα από την πηγή τους και επί των πραγματικών εισοδημάτων, τη μείωση του φόρου μερισμάτων, τη μείωση συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 20% και σταδιακά έως 15%, τη μείωση του υπάρχοντος κανονικού συντελεστή ΦΠΑ (24%) σε 20% και σταδιακή περαιτέρω μείωσή του έως 15%, κτλ.

Δυσφορία

Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μήτσης ωστόσο, δεν έκρυψε τη δυσφορία του για το γεγονός ότι μόνο 6 Επιχειρήσεις–Μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων εξέφρασαν ενδιαφέρον για τη φιλοξενία τους στο περίπτερο του Επιμελητηρίου.

Ο κ. Μήτσης τόνισε ότι θα εξετάσει στο επόμενο διάστημα τους λόγους για τους οποίους, οι Γιαννιώτες επιχειρηματίες αρνούνται μια δωρεάν παροχή του Επιμελητηρίου τους, προκειμένου η επόμενη συμμετοχή στη ΔΕΘ, να συμφωνηθεί με τους ίδιους τους επαγγελματίες, εφόσον αυτοί έχουν να προτείνουν αλλαγές.

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του και για το γεγονός ότι οι τοπικοί άρχοντες και πολιτικοί της περιοχής μας, αγνόησαν την παρουσία του Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος