Σεπ
19

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - Αγώνας για τη διασφάλιση των ακινήτων του Δήμου
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px}

Συνεργασία με το Κτηματολόγιο ώστε να διασταυρωθούν οι κωδικοί ακινήτων που βρίσκονται

στις λίστες του υπερταμείου για αξιοποίηση – Ενημέρωση του Σώματος για τις θετικές εξελίξεις για τον Μεγάλο Δακτύλιο

 

Για τις εξελίξεις που υπάρχουν σε πολύ σημαντικά θέματα που αφορούν την περιοχή ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Αρχικά, τόνισε πως μετά και την τελευταία ανακοίνωση του υπερταμείου σχετικά με εκτάσεις που έχει περιλάβει στις λίστες προς αξιοποίηση και οι οποίες βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου, η αρμόδια Διεύθυνση περιουσίας του Δήμου Ιωαννιτών υπό τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θωμά Γιωτίτσα, έχει ήδη προχωρήσει στη διαδικασία εντοπισμού ακινήτων που αφορούν το Δήμο.

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, οι κωδικοί των ακινήτων ξεπερνούν τους 10.000 κάτι που κάνει χρονοβόρα τη διαδικασία, ωστόσο επισήμανε ότι θα γίνει ότι απαιτείται για να διασφαλιστεί η Δημοτική περιουσία.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπέγκας, ήδη, ο νομικός σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών συνεργάζεται με το Κτηματολόγιο, ώστε να διασταυρωθούν οι κωδικοί των ακινήτων. Σύμφωνα με μία πρώτη εκτίμηση, τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιοκτησία του δήμου Ιωαννιτών και τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι περίπου 50, όμως ο έλεγχος συνεχίζεται.

Αναφορικά με το εάν μπορεί να γίνει άμεσα ο έλεγχος μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, όπως έγινε για παράδειγμα στο δήμο Χανίων, όπου από την πρώτη στιγμή διαπίστωσαν ποια ακίνητα εντάσσονται στη λίστα, από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου, τονίζεται, ότι αυτό έγινε μόνο στην περίπτωση του δήμου Χανίων, που διατηρεί βάση γεωγραφικών δεδομένων και έτσι είναι πολύ εύκολο να εντοπιστούν τα προς αξιοποίηση ακίνητα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, ο Θ. Μπέγκας αναφέρθηκε σε αυτή την διαδικασία, η οποία είναι αρκετά χρονοβόρα, επισημαίνοντας, ότι θα γίνει ότι απαιτείται για να διασφαλιστεί η δημοτική περιουσία.

Την αγωνία τους για το ίδιο ζήτημα εξέφρασαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, με τους κ.κ Νάτση και Τασιούλα να τονίζουν αφενός πως θα πρέπει να γίνει μία συνολική καταγραφή και να δημιουργηθεί ένα μοντέλο αξιοποίησης και τον κ. Τασιούλα να επιμένει και αυτός, ότι η ακίνητη περιουσία του δήμου θα πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των δημοτών.

Ο Μεγάλος Δακτύλιος

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης, στα θέματα που συζητήθηκαν εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Δήμαρχος ενημέρωσε το Σώμα και για τις θετικές εξελίξεις στο θέμα του Μεγάλου Δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων.

Εξελίξεις που ήρθαν μετά τη συνάντηση που είχαν μαζί με τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάση Μανταλόβα, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελο την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα.

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα με αποτέλεσμα να υπάρξει μια συμφωνία η οποία ουσιαστικά ξεμπλοκάρει το έργο.

Αυτό που συμφωνήθηκε είναι να υποβληθεί ξανά η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς έγκριση με την προσθήκη ενός επιπλέον κεφαλαίου στο οποίο θα περιγράφεται ότι τυχόν βελτιώσεις σε υπάρχοντες οδικούς άξονες θα προκύψουν μέσα από την ολοκλήρωση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

«Συμφωνήσαμε ότι μια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν μπορεί να επιφέρει κατασκευαστικές λύσεις και βελτιώσεις σε έργα που ήδη έχουν ολοκληρωθεί. Προτείναμε, κι έγινε δεκτό, πως μόνο μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπονεί ο Δήμοςμπορούν να υπάρξουν τέτοιες αλλαγές. Στο μόνο σημείο που παρέμεινε η διαφορά μας ήταν στην άποψη πως η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Δακτυλίου δεν μπορεί να εξαρτάται από άλλα έργα που είναι ήδη ολοκληρωμένα, με το υπουργείο να επιμένει στη δική του θέση», είπε ο Δήμαρχος για να καταλήξει: «Η ουσία είναι πως βρέθηκε μια λύση η οποία μας δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε το έργο στο ΠΕΠ Ηπείρου χωρίς να κινδυνεύει η χρηματοδότησή του. Φυσικά, έχουμε χάσει αρκετό χρόνο και πλέον προχωράμε με γρήγορους ρυθμούς προκείμενου να καλύψουμε αυτή την καθυστέρηση».

Ενός λεπτού σιγή

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιώργου Κρανά και Γιώργου Τσουκάλη, που πρόσφατα έφυγαν από τη ζωή, ενώ σχετική αναφορά έγινε και από το προεδρείο και τους επικεφαλής των παρατάξεων στην απώλεια και άλλων ανθρώπων που υπηρέτησαν την αυτοδιοίκηση και το δήμο Ιωαννιτών, όπως του Επαμεινώνδα Ριστάνη και του Παναγιώτη Θώμου.

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος