Σεπ
19

ΓΕΦΥΡΙ ΠΛΑΚΑΣ - Με «σφραγίδα» η εκκίνηση της αναστήλωσης
Εκτύπωση

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica; min-height: 14.0px} p.p2 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 12.0px Helvetica}

 

Παρουσία τριών υπουργών η χθεσινή υπογραφή της σύμβασης για την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα» - Μηνύματα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς από τον Χρ. Σπίρτζη και την Μ. Ζορμπά

 

Με μηνύματα για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, τόσο από τον υπουργό Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη, όσο και από την υπουργό Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, υπεγράφη χθες, στην Πλάκα του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, η σύμβαση για την εγκατάσταση του αναδόχου για το έργο «Στερέωση, Αποκατάσταση, Αναστήλωση, Ανάδειξη Γέφυρας Αράχθου στην Πλάκα».

Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «είναι μια ημέρα που συμβολίζει ότι η ενότητα των υγειών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας μπορούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανατάξουν και τη χώρα από την καταστροφή που έγινε τα προηγούμενα χρόνια».

Ο υπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για την αναστήλωση της πέτρινης ιστορικής γέφυρας, η οποία κατέρρευσε την 1η Φεβρουαρίου του 2015, και έστειλε το μήνυμα: «να σταθούμε στα δικά μας πόδια και επομένως να ξαναστήσουμε τα γεφύρια και την πολιτιστική μας κληρονομιά, που είχαν εγκαταλειφτεί, που έχουν πέσει».

Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε πως μετά την αναστήλωση του πέτρινου μονότοξου γεφυριού της Πλάκας στον νομό Ιωαννίνων, ένα ακόμη μνημείο που έχει καταρρεύσει πριν δεκαετίες θα πάρει τον δρόμο της αναστήλωσης.

«Μετά το γεφύρι της Πλάκας, έχουμε πολλή δουλειά για να ξανακτίσουμε ένα γεφύρι, που δεν έπεσε το 2015, την πρώτη ημέρα της κυβέρνησης, αλλά που έπεσε πολλές δεκαετίες πριν. Είναι το γεφύρι του Κοράκου. Άρα, έχουμε πολλή δουλειά και για τη χώρα και την πολιτιστική της κληρονομιά, για τις ιστορικές μνήμες που έχουν όλα αυτά τα μνημεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η υπουργός Πολιτισμού

Τη σημασία της υπογραφής επισήμανε από την Πλάκα και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Η κα. Ζορμπα τόνισε στη δήλωσή της, πως η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού στο Άραχθο αποτελεί έργο με πολλές σημασίες.

«Η αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού του Άραχθου στην Πλάκα είναι ένα έργο με πολλές σημασίες. Άραχθος, σημαίνει ο ποταμός που κυλάει ορμητικά, χτυπάει και δεν αφήνει τίποτε στο πέρασμά του. Και πολιτισμός στον Άραχθο ήταν τα γεφύρια που χτίστηκαν από λαϊκούς αρχιτέκτονες και το χτίσιμό τους έγινε μύθος και τραγούδια για να υπογραμμίσει αφενός τις δυσκολίες, αφετέρου την ανθρώπινη ευρηματικότητα, επιμονή, μαστοριά. Γεφύρι σημαίνει την επιβολή της κοινωνίας, των καθημερινών ανθρώπινων αναγκών πάνω στα στοιχεία της φύσης», επισημαίνει αρχικά στη δήλωσή της η υπουργός.

Στη συνέχει τόνισε πως «το γεφύρι που θα αναστηλωθεί είναι, βέβαια, η υλική μαρτυρία που διασώζεται για τις μελλοντικές γενιές. Αλλά θα έχει ταυτόχρονα και μια νέα ταυτότητα, καθώς θα ενσωματώσει την τεχνογνωσία, τα θεσμικά ανακλαστικά και την κοινωνική συμμετοχή. Τόσο με τους νέους αυτοκινητόδρομους που διατρέχουν σήμερα την Ήπειρο, όσο και με την αναγέννηση της Πλάκας, αυτό που βλέπουμε είναι καταρχάς η άρση των αποκλεισμών, η ενίσχυση της επικοινωνίας, αλλά και η επικοινωνία ανάμεσα στο τώρα και την ιστορία».

«Βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό ποτάμι, γιατί εδώ έγινε η μάχη του Πέτα, όπου θυσιάστηκε το άνθος του ευρωπαϊκού φιλελληνισμού, το ποτάμι ήταν το ελληνοτουρκικό σύνορο έως το 1912, γύρω από αυτό έγιναν αιματηρές μάχες (οι Ιταλοί Γαριβαλδινοί στους βαλκανικούς πολέμους), αλλά και τα παρακείμενα χωριά κάηκαν από τους Γερμανούς στην κατοχή. Μια ιστορία όπου ο πόλεμος συναντά την καθημερινή δημιουργικότητα, όπου το ευρωπαϊκό με τις δυο όψεις του, την ελπιδοφόρα αλλά και την καταστροφική, συναντά το τοπικό ηπειρώτικο. Και μια συνάντηση, όπου σήμερα οι σύγχρονοι αρχιτέκτονες και μηχανικοί, έρχονται να αναμετρηθούν με τους παλιούς μαστόρους για να ξαναφτιάξουν το γεφύρι. Η κοινωνία της Ηπείρου είδε συμβολικά στο πέτρινο γεφύρι το δομημένο παρελθόν της, αλλά και ταυτόχρονα στην αναστήλωση του, τη δυναμική μιας πολυεπίπεδης ανάκαμψης. Γι’ αυτό άμεση ήταν και η αντίδραση της Πολιτείας, που εξαρχής έθεσε ως προτεραιότητα την αποκατάσταση του μνημείου, διασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση του έργου και, κυρίως, μεριμνώντας για όλα όσα συνιστούν μια πλήρη και αποτελεσματική θεσμική διαδικασία», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός.

«Τόσο με τους νέους αυτοκινητόδρομους που διατρέχουν σήμερα την Ήπειρο όσο και με την αναγέννηση της Πλάκας, αυτό που βλέπουμε είναι καταρχάς η άρση των αποκλεισμών, η ενίσχυση της επικοινωνίας, αλλά και η επικοινωνία ανάμεσα στο τώρα και την ιστορία. Αξίζουν συγχαρητήρια στους σύγχρονους πρωτομάστορες και μαστόρους, στους καλφάδες αλλά και στα τσιράκια τους. Χωρίς όλους αυτούς, δεν χτίζονται γεφύρια προς το παρελθόν και γέφυρες προς το μέλλον», πρόσθεσε η κα. Ζορμπά.

Ποιοι παρέστησαν

Στη χθεσινή εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης, βρέθηκαν στην Πλάκα, εκτός από τον κ. Σπίρτζη και την κα. Ζορμπά, η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου και ο Γ.Γ. του υπουργείου Υποδομών, Γιώργος Δέδες

Ο κ. Δέδες σε δήλωσή του έκανε λόγο για μια τεράστια πρόκληση για όλους, ενώ σημείωσε πως για τον τεχνικό κόσμο είναι μία πρόκληση σε επίπεδο τεχνογνωσίας.

Με τη σειρά της η κα. Κονιόρδου, έκανε λόγω για θαύμα, τονίζοντας που δεν ήταν αυτονόητα όσα έγιναν, ενώ ακόμη εξήρε τη συνεργασία επτά διαφορετικών δημόσιων φορέων.

Από την άλλη η κα. Γεροβασίλη σημείωσε πως για να φθάσουμε στη σημερινή ημέρα, έγινε σημαντική δουλειά καθώς συνήθως τέτοια έργα δεν γίνονται.

Παράλληλα, χθες παρέστησαν στην Πλάκα, τόσο ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Γκόλιας, όσο και ο Κοσμήτορας του ΕΜΠ, Δημήτρης Καλιαμπάκος που μίλησαν για ένα έργο παγκόσμιας εμβέλειας, ενώ με τη σειρά του ο Δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων, Γιάννης Σεντελές, έκανε λόγο για μια ιστορική μέρα για τη χώρα.

Τέλος, χαιρετισμό απεύθυνε ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Γιάννης Λυκοτραφίτης, ενώ απονεμήθηκαν τέσσερις τιμητικές πλάκες.

Αυτές δόθηκαν στον Γιώργο Σμύρη, στον Π. Πλαΐνη, από την ομάδα που συνέταξε τις μελέτες, στη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού Αμαλία Ανδρουλιδάκη και στον Διευθυντή Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών, Δημήτρη Τασιόπουλο που υπέγραψε και τη σύμβαση.

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Βασίλης Λούπας

Share on facebook
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος
  • Εφημερίδα Ανεξάρτητος